Οργή Χαρδαλιά για «υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας» -«Αν τηρήσουμε τα μέτρα, δεν χρειάζεται κανένα lockdown» | ΕΛΛΑΔΑ

Με οργή αντέδρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown.

«Εάν τηρήσουμε τα μέτρα δεν χρειάζεται κανένα lockdown», είπε με έμφαση, και αμέσως μετά εμφανίστηκε οργισμένος με κάποιους που ενδεχομένως θέλουν να υπονομεύσουν τη συλλογική προσπάθεια. «Αν κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, τότε προφανώς θα πάμε σε λοκ ντάουν, αλλά είμαστε ακόμη μακριά από ένα lockdown», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάςς. Παράλληλα, επέκρινε όσους στηρίζουν διαδηλώσεις χωρίς μέτρα προστασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημειώνεται ότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες ένα εργοστάσιο γίνεται εστία κορωνοϊού, με κρούσματα να εντοπίζονται σε δεκάδες εργαζομένους. Μετά το εργοστάσιο κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά που προκάλεσε ανησυχίες στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένα δεύτερο εργοστάσιο κονσερβοποιίας, στη Σκύδρα αυτή τη φορά, μπήκε στο επίκεντρο, καθώς σε αυτό εντοπίστηκαν 114 κρούσματα.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 460 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα.

207 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ενημέρωσε πως 142 μολύνσεις συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ από αυτές 115 εντοπίζονται σε εργοστάσιο. Ο καθηγητής σημείωσε πως 207 από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική.

Σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπερνά τα 34.000.000, εκ των οποίων 6.000.000 μολύνσεις αφορούν στην Ευρώπη. Ο καθηγητής τόνισε πως καθημερινά διαπιστώνονται 250.000-300.000 νέα κρούσματα, αλλά και 4.000 με 5.000 θάνατοι.

Ανοδικές τάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού

Ο
κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως η επιδημία
εμφανίζει ανοδικές τάσεις στα νέα
κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχη
είναι η εικόνα και στους διασωληνωμένους
αυξάνοντας την πίεση στο σύστημα υγείας.
Η δυναμική της επιδημίας του κορωνοϊού
είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην
περιφέρεια Αττικής.

Ο καθηγητής τόνισε πως η αύξηση των νέων κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων από τον κορωνοϊό γίνεται αργά, αλλά όχι σταθερά και ακολουθεί διακυμάνσεις. Ωστόσο, διαπιστώνει πως το σενάριο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού φαίνεται να έχει απομακρυνθεί.

Σε επιφυλακή όσο πέφτει η θερμοκρασία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαγιορκίνης: Στην Αττική τα 240 από τα 416 κρούσματα -Χαρδαλιάς: Δεν εφησυχάζουμε, εφαρμόζουμε τα μέτρα

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στο βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η θερμοκρασία πέφτει και η δραστηριότητα μεταφέρεται σε εσωτερικούς χώρους. Όπως είπε, οι κλειστοί χώροι και η αυξημένη θερμοκρασία σε αυτούς καθιστά τη μετάδοση του ιού ως και 10 φορές πιο υψηλή. Συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε πως κάτι τέτοιο αναμένεται στη χώρα μας από τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως δύο παράγοντες παραμένουν αστάθμητοι στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο πρώτος αφορά στους ασυμπτωματικούς ασθενείς και ο δεύτερος στο γεγονός πως η μετάδοση μπορεί να γίνει σε μεγάλο αριθμό ατόμων.

Μια τέτοια υπερμετάδοση μπορεί να αλλάξει την εικόνα της επιδημίας του κορωνοϊού από τη μια μέρα στην άλλη. Ο καθηγητής επανέλαβε πως πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς της επιδημίας και να ακολουθούμε τα μέτρα περιορισμού μετάδοσης του ιού.

Ενθαρρυντικές μελέτες θεραπείας του κορωνοϊού

Τέλος,
ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε
σε πρώιμες μελέτες μονοκλωνικών
αντισωμάτων σε ασθενείς κορωνοϊού. Ο
κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως όταν μολυνθεί
κάποιος από τον ιό χρειάζεται ένα
διάστημα ώστε το ανοσοποιητικό να τον
εντοπίσει και να φτιάξει τα κατάλληλα
αντισώματα.

Οι επιστήμονες λοιπόν παρέχουν ενδοφλέβια τεχνητά παρασκευασμένα αντισώματα στους ασθενείς. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έδειξε να επισπεύδει την κάθαρση του ιού από το αναπνευστικό σύστημα.

Χαρδαλιάς: Παρατείνονται τα περιοριστικά στις πύλες εισόδου έως τις 12 Οκτωβρίου

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό στις πύλες εισόδου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς σχολιάζοντας τα σενάρια περί νέων μέτρων, τόνισε:
«Ακούω να ρωτάνε αν θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Το ερώτημα είναι αν
τηρούνται τα μέτρα που έχουμε πάρει. Ο ιός χτυπά όλους, ανεξαιρέτως
ποιος είναι και τι ηλικία έχει».

«Η τήρηση των μέτρων δεν είναι καταναγκασμός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να προφυλασσόμαστε. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει κι έρχεται χειμώνας που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα», πρόσθεσε.

Η τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει σταθεροποίηση του ημερησίου αριθμού κρουσμάτων επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε ότι παραμένει εκτεταμένη η διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, με Μ.Ο. ηλικίας κρουσμάτων τα 39 έτη.

Χαρδαλιάς: Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη στην Πέλλα

Έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ειδικά τις επόμενες ημέρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ενημερώνοντας για τα 114 κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας, στην Πέλλα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης.

Έντονο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Κύθνο, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η οποία από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 24:00 έως τις 05:00, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωσης, απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι από 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και τέλος είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

Τα μέσα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, διαμήνυσε ο υφυπουργός.

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site τουiefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

  • Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
  • Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
  • Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr