Νέο τοπίο στα ελληνοτουρκικά: Η ΕΕ διστάζει, ο Στόλτενμπεργκ θα ‘νίπτει τας χείρας’ στη Μεσόγειο – Πολιτική

Νέα εικόνα, μακριά από τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαμορφώνουν τα δεδομένα που προέκυψαν από τους δύο μεγαλύτερους οργανισμούς της δύσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ: Δεν πρόκειται να εγκριθούν στην Σύνοδο Κορυφής που συνεχίζεται στις Βρυξέλλες κυρώσεις που θα λειτουργούσαν ως «Δαμόκλειος Σπάθη» για την Τουρκία. Έτσι η βασική διαμεσολάβηση το επόμενο διάστημα δεν θα είναι ευρωπαϊκή αλλά ΝΑΤΟϊκή, αφού συναποφασίστηκε η ίδρυση «μηχανισμού από-συμπίεσης» με την σύμφωνη γνώμη Αθήνας και Άγκυρας. Πάντως το Βερολίνο θα συνεχίσει εποπτεύει την εξέλιξη των πραγμάτων.

Τα παραπάνω έχουν ξεκαθαριστεί από την ανακοίνωση του γ.γ του ΝΑΤΟ Γένς Στολτενμπεργκ για τον μόνιμο μηχανισμό αλλά και την ξεκάθαρα αρνητική δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ για τις κυρώσεις στην Σύνοδο Κορυφής. Έτσι λοιπόν αυτός είναι ο συνδυασμός των συνθηκών με τον οποίο θα «πορευθεί» η Ελλάδα στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών που θα ξεκινήσουν με την Τουρκία.

Οι όροι του διαλόγου

Σε μία πρώτη ανάγνωση καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται ιδιαίτερα ευνοημένη από τα νέα δεδομένα που συνιστούν τους τρέχοντες όρους του ελληνοτουρκικού διαλόγου.,παράλληλα φυσικά με τις αφετηριακές θέσεις με τις οποίες θα προσέλθουν στην διαδικασία Ελλάδα και Τουρκία.

Η Ελλάδα, έχει ως βάση την δεδομένη θέση της Ε.Ε υπέρ της υπεράσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων αλλά και την καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ήδη από την Σύνοδο Κορυφής στις 13 Δεκεμβρίου του 2019. Παράλληλα την κύρωση της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία και την μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο που δημιουργούν σημαντικά προηγούμενα στηριγμένα στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Επίσης την στήριξη της Γαλλίας αλλά και χωρών όπως η Σλοβενία και η Αυστρία που τάσσονται ξεκάθαρα κατά της τουρκικής προκλητικότητας, στάση που τήρησαν και στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Πάντως αλλαγή των δεδομένων από την Βελγική πρωτεύουσα ακόμη και στην κατεύθυνση της αναβολής της συζήτησης των κυρώσεων σε επόμενη σύνοδο, προς το τέλος του 2020 σαφώς έχει ενισχυτικό χαρακτήρα. Επίσης το δικό τους ρόλο θα παίξουν οσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάϊκ Πομπέο.

Η Τουρκία από την άλλη θα στηριχθεί στο μνημόνιο που έχει υπογράψει με την Λιβύη και κυρίως στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ ως κυρίαρχου μεσολαβητή για τα τεκταινόμενα στην Ν.Α Μεσόγειο. Κάτι το οποίο εξαρχής φάνηκε ότι επιθυμούσε, προκειμένου να αποφύγει την μονόπλευρη – όπως πιστεύει- ευρωπαϊκή επιδιαιτησία. Παράλληλα θα συνεχίσει να διατηρεί τις προνομιακές σχέσεις της με την Γερμανία. Επίσης με την επιστολή που απέστειλε ο Ρετζέπ Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής ανανεώνει την δέσμευσή της στο «δόγμα» του ότι έχει ισχυρά κυριαρχικά δικαιώματα στην Μεσόγειο λόγω του μεγέθους της ακτογραμμής της.

Ο Γένς Στόλτενμπεργκ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πολλά περισσότερα πλέον εξαρτώνται από τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ