Λευκός Οίκος: Ηπια τα συμπτώματα του Τραμπ

Ηπια συμπτώματα μέχρι στιγμής παρουσιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη διάγνωσή του με κορωνοϊό, όπως γνωστοποίησε o προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοους.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει ταχεία ανάρρωση, σημειώνοντας ότι «είναι στη δουλειά και θα παραμείνει στη δουλειά». Ο Μέντοους ανέφερε ότι τόσο ο πρόεδρος όσο και η σύζυγος του Μελάνια έχουν καλή διάθεση και πώς εντός της ημέρας θα υπάρχει νέα ενημέρωση για την πορεία της υγείας του προέδρου των ΗΠΑ. 

Νωρίτερα, την ίδια πληροφορία περί ήπιων συμπτωμάτων μετέφερε δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται δύο πηγές με γνώση της κατάστασής του. «Ο πρόεδρος παρουσιάζει συμπτώματα που θα μπορούσαν να περιγραφούν σαν εκείνα ενός κρυολογήματος», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται και μαρτυρίες ατόμων που ήταν παρόντες στις δραστηριότητες των Τραμπ τις τελευταίες δύο ημέρες.

Όπως περιγράφεται, ο αμερικανός πρόεδρος σε εκδήλωση στο Νιου Τζέρσι, την Πέμπτη, ήρθε σε επαφή με περίπου 100 άτομα και ήταν «ληθαργικός». Μια άλλη πηγή αναφέρει ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου κοιμήθηκε για κάποιο διάστημα την Τετάρτη, στο αεροσκάφος «Air Force One», κατά την επιστροφή του από συγκέντρωση στη Μινεσότα. Επιπλέον, επικαλούμενοι αξιωματούχο στην Ουάσιγκτον, οι NYT σημειώνουν ότι από τη διάγνωση και μετά, το πλάνο αποθεραπείας του Τραμπ βρισκόταν ακόμη υπό συζήτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζεται, δεν αποκλείεται να προβεί σε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό ή σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, για να δείξει ότι είναι λειτουργικός και πως η διακυβέρνησή του θα συνεχιστεί χωρίς επιπλοκές.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, αρνητικά ήταν τα τεστ, τόσο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, όσο και άλλων αξιωματούχων.

Διαβάστε επίσης: Πώς αλλάζει το τοπίο στις εκλογές η καραντίνα του Τραμπ


Φωτογραφία του Reuters δείχνει έναν εμφανώς καταβεβλημένο Τραμπ να κατεβαίνει από το Air Force One την περασμένη Τετάρτη

Όλα τα ενδεχόμενο ανοιχτά

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς θα εργάζονται σε ξεχωριστούς χώρους, όπως αποκάλυψε πηγή του Λευκού Οίκου, που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι και το προσωπικό θα διατηρήσει αποστάσεις, ώστε να προστατευτεί ο αντιπρόεδρος αν κληθεί να αναλάβει την εξουσία, σε περίπτωση που χειροτερεύσει η κατάσταση της υγείας του Τραμπ. «Ο πρόεδρος δεν είναι ανίκανος να εργαστεί, μάλιστα συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντα του από την οικία του», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που κάναμε για λόγους ασφαλείας ήταν να κρατήσουμε μακριά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, να χωρίσουμε το προσωπικό για παν ενδεχόμενο».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι εκλογές απέχουν χρονικώς ένα μήνα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ασθένεια Τραμπ τους υποχρεώνει να αναβάλλουν προγραμματισμένα ταξίδια και εκδηλώσεις και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο debate ανάμεσα στον Πενς και την υποψήφια αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις.

Το Reuters προσθέτει ότι εάν η υγεία του Ντόναλντ Τραμπ χειροτερέψει, τότε ενδέχεται να ενεργοποιηθεί η 25η τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος, που εκχωρεί προσωρινώς στον αντιπρόεδρο προεδρική εξουσία.

«Δεν είμαστε καν κοντά σε αυτό το ενδεχόμενο», είπε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι ο Πενς έχει λάβει ακριβώς της ίδια πληροφόρηση από τις μυστικές υπηρεσίες με τον πρόεδρο και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αναλάβει την εξουσία αν χρειαστεί.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr