Οι επιστήμονες αμφιβάλλουν αν η νέα καραντίνα θα έχει αποτέλεσμα – Newsbeast

Αμφιβολίες σχετικά με το εάν το γενικευμένο lockdown που θα τεθεί την Τετάρτη σε ισχύ σε όλη τη Γερμανία επαρκεί προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του κορονοϊού, εκφράζουν διακεκριμένοι επιστήμονες, ενώ ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας προβλέπει ότι τα μέτρα δεν θα αρθούν στις 10 Ιανουαρίου και ορίζει πρόστιμα για τους παραβάτες.

«Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αυτά τα ερωτήματα με σοβαρότητα, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας στη Γερμανία είχαμε θετική επίδραση από το lockdown, ενώ τώρα σε χώρες του εξωτερικού δεν διαπιστώνεται ιδιαίτερη επιτυχία», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Πρόληψη και την Κλινική Επιδημιολογία του Πανεπιστημίου του Μαρβούργου Μαξ Γκεράεντς, ενώ ο επικεφαλής του Τμήματος Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Χανς-Γκέοργκ Κρόισλιχ δήλωσε επίσης στο dpa ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να γίνει έγκυρη αξιολόγηση της επίδρασης των μέτρων.

Στην Βαυαρία, όπου εφαρμόζονται ήδη πιο αυστηρά μέτρα, το Διοικητικό Δικαστήριο του Μονάχου απέρριψε προσφυγή κατά της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 5:00. Κατά της απόφασης είχε προσφύγει κάτοικος της περιοχής, με το επιχείρημα ότι δεν θα μπορούσε πλέον να κάνει jogging ή να μεταβαίνει στην δεύτερη κατοικία του το βράδυ. Από την Τετάρτη πάντως, όποιος παραβιάζει τους νέους κανονισμούς και βρίσκεται εκτός σπιτιού χωρίς «εξαιρετικά σημαντικό λόγο», θα τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ. «Είναι σημαντικό να πάρουμε στα σοβαρά το lockdown και να περιορίσουμε τις επαφές μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, υπενθυμίζοντας ότι στο κρατίδιο, τα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε μία εβδομάδα υπερβαίνουν τα 200, όταν ως όριο έχουν τεθεί τα 50.

Ο κ. Σέντερ ζήτησε ακόμη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλει υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού για όποιον επιστρέφει στη Γερμανία έπειτα από χριστουγεννιάτικες διακοπές στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι πολλές πτήσεις προς δημοφιλείς προορισμούς είναι ήδη γεμάτες για την περίοδο των εορτών. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μέτρα δεν θα αρθούν στις 10 Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες. «Όλα βέβαια εξαρτώνται τελικά από εμάς», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν προτείνει να γίνουν διαδικτυακά οι χριστουγεννιάτικες λειτουργίες

Ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν έκανε έκκληση στις θρησκευτικές κοινότητες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα παρακολουθώντας διαδικτυακά τις λειτουργίες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Δυστυχώς, πρέπει επίσης να καταφύγουμε σε τρόπους μείωσης των επαφών στις θρησκευτικές λειτουργίες. Αυτό πρέπει να προετοιμασθεί καλά και να γίνει πραγματικά μόνο ό,τι είναι υπεύθυνο. Ασφαλώς, η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ουσιαστικό θεμελιώδες δικαίωμα και τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς μια οποιαδήποτε γιορτή», είπε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός στο ραδιόφωνο Bερολίνου-Bρανδεμβούργου (rbb).

Ο Χέλγκε Μπράουν, αναφερόμενος στις επικρίσεις για έλλειψη σχεδίου, υπερασπίστηκε την ασκηθείσα πολιτική για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τόσο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και από τις κυβερνήσεις των κρατιδίων: «Δεν μπορεί να σχεδιάσει κανείς μακροπρόθεσμα πως θα αντιμετωπισθεί μια πανδημία. H κατάσταση αλλάζει κάθε λίγες εβδομάδες και με βάση αυτήν πρέπει οι πολιτικοί να αντιδρούν. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι παραδοσιακά δύο πολύ δύσκολοι μήνες, και όσον αφορά τη γρίπη, οπότε πρέπει να υποθέσουμε ότι θα είναι και τώρα επίσης δύο δύσκολοι μήνες κατά τους οποίους θα χρειαστεί να αντιδράσουμε και βραχυπρόθεσμα», εξήγησε.

«Το θετικό μήνυμα είναι ότι τα πράγματα θα είναι ευκολότερα ξανά την άνοιξη. Σταδιακά, όλο και περισσότερα εμβόλια θα εγκριθούν και η πανδημία θα χάσει τον φόβο που προκαλεί», κατέληξε ο επικεφαλής της ΚαγκελαρίαςΠηγή άρθρου: www.newsbeast.gr