Σι Τζινπίνγκ: Ο στρατός της Κίνας θα γίνει ένα «μέγα σινικό τείχος από ατσάλι»

Σι Τζινπίνγκ: Ο στρατός της Κίνας θα γίνει ένα «μέγα σινικό τείχος από ατσάλι»

NOEL CELIS/Pool via REUTERS

Ο Σι Τζινπίνγκ διεμήνυσε σήμερα, από το βήμα της ομιλίας με την οποία «έκλεισε» τις εργασίες του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο, ότι πρόκειται να ενισχύσει την ασφάλεια της Κίνας μετατρέποντας τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις σε ένα «μεγάλο σινικό τείχος από ατσάλι» που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας.

Η ομιλία του Κινέζου προέδρου ενώπιον των σχεδόν 3.000 μελών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου ήρθε μετά την άνευ προηγουμένου (ομόφωνη) επανεκλογή του για μια τρίτη θητεία στην προεδρία, αλλά και από τον διορισμό του Λι Τσιανγκ, που θεωρείται στενός έμπιστος του Σι, στη θέση του πρωθυπουργού.

Αφού προηγουμένως ευχαρίστησε τους συνέδρους για την ομόφωνη επανεκλογή του στην εξουσία, ο Σι είπε ότι «θα οικοδομήσει έναν στρατό» που θα λειτουργεί ως «μεγάλο (σινικό) τείχος από ατσάλι», το οποίο «θα προστατεύει αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα» της χώρας.

Ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε, επίσης, να συνδυάσει την «ανάπτυξη και την ασφάλεια», υπογραμμίζοντας ότι «η ασφάλεια είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης και η σταθερότητα είναι η προϋπόθεση για την ευημερία».

Οι προαναφερθείσες δηλώσεις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις του Πεκίνου με τη Δύση, και ειδικότερα με τις ΗΠΑ, έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, σημειώνουν οι Financial Times.

Σι Τζινπίνγκ: Ο στρατός της Κίνας θα γίνει ένα «μέγα σινικό τείχος από ατσάλι»-1

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μόλις λίγα 24ωρα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας (και πρώην πρέσβης της στην Ουάσιγκτον), Τσιν Γκανγκ, είχε προειδοποιήσει ακόμη και για μια σινοαμερικανική «σύγκρουση… αν οι ΗΠΑ δεν φρενάρουν και συνεχίσουν να επιταχύνουν στον λανθασμένο δρόμο».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο θέμα της Ταϊβάν, ο Κινέζος πρόεδρος επανέλαβε σήμερα ότι αντιτίθεται κατά τρόπο αποφασιστικό σε κάθε εξωτερική παρέμβαση, ενώ παράλληλα απέρριψε κατηγορηματικά και κάθε ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Ο νέος πρωθυπουργός, Λι Τσιανγκ, παρουσιάστηκε πάντως, σήμερα, κατά τη δική του ομιλία, περισσότερο διαλλακτικός απέναντι στις ΗΠΑ, όπως σημειώνουν οι FT.

«Κάποιοι προωθούν την ιδέα της αποσύνδεσης (σ.σ.: ενός decoupling των ΗΠΑ) από την Κίνα… αλλά αναρωτιέμαι πόσοι μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από αυτήν την τάση… Η περικύκλωση και η καταπίεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε ο Λι.

Με πληροφορίες από FT

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr