Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τουρκικής κατασκευής drones έπληξαν αρμένικους στόχους (βίντεο)

Στις σύγχρονες διαμάχες οι αντιμαχόμενες πλευρές αξιοποιούν τα νέα τεχνολογικά δεδομένα για να διαμορφώσουν με την ανάλογη προπαγάνδα το αφήγημα τους. Στη διαμάχη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία φούντωσε εκ νέου το περασμένο σαββατοκύριακο, το φως της δημοσιότητας βλέπουν βίντεο στο YouTube που δείχνουν τουρκικά drones τύπου Μπαϊρακτάρ, που χειρίζεται ο αζέρικος στρατός, να καταφέρουν πλήγματα σε αρμένικες θέσεις και τεθωρακισμένα.

Ο αρμενικός στρατός, από την πλευρά του, έδωσε στη δημοσιότητα εκτενή αποσπάσματα που δείχνουν τις ζημιές ή την καταστροφή τεθωρακισμένων από δυνάμεις εδάφους.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, ο αζέρικος στρατός έχει πραγματοποιήσει και κατά το πρόσφατο παρελθόν επιθέσεις από αέρος με drones που είχε αγοράσει από το Ισραήλ. Tο 2016 ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε καμικάζι drones- συνετρίβη φέροντας πυρομαχικά πάνω σε λεωφορείο που μετέφερε άνδρες της αρμένικης πολιτοφυλακής.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η τελευταία επίθεση με drones, όπως φαίνεται στα βίντεο που δημοσιεύθηκαν από το αζέρικο υπουργείο Άμυνας, μοιάζει να προέρχεται από το τουρκικό drone TB2 Bayraktar UCAV. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς τα TB2 Bayraktar στη Λιβύη και τη Συρία στη διάρκεια του 2020, τα οποία –σύμφωνα με το δημοσίευμα του Forbes- εκτελούν με μεγάλη επιτυχία της αποστολή τους.

Το δημοσίευμα συνεχίζει με μην υπενθύμιση ότι τον περασμένο Ιούνιο υπήρχαν αναφορές για επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για αγορά drones τύπου TB2 Bayraktar, ωστόσο η συνέχεια δεν έγινε γνωστή. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ενδέχεται η συμφωνία να έκλεισε σιωπηρώς ή –όπως υπογραμμίζει- η Τουρκία να μετέφερε drones TB2 Bayraktar απευθείας στον αζέρικο στρατό προκειμένου να τον ενισχύσει ενόψει της επίθεσης που εξελίσσεται. Το Forbes σημειώνει ότι υπάρχει και η πιθανότητα Τούρκοι στρατιωτικοί να χειρίζονται οι ίδιοι τα drones για λογαριασμό του αζέρικου στρατού.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι όσο πιο ευθεία είναι η συμμετοχή της Τουρκίας, τόσο μεγαλώνει το ρίσκο για μια σύγκρουση ανάμεσα στην Αρμενία και την Άγκυρα. Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Τουρκία μετέφερε μισθοφόρους μαχητές από τη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό του αζέρικου στρατού.

Δείτε τα βίντεο

Δριμύ κατηγορώ από την Αρμενία

Η Αρμενία κατηγόρησε την Τουρκία ότι παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν εν μέσω μιας αναζωπύρωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία έχει «άμεση παρουσία στο έδαφος». Επίσης αναφέρει ότι Τούρκοι στρατιωτικοί ειδικοί πολεμούν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, όπως προσθέτει, χρησιμοποιεί επίσης τουρκικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) και μαχητικών αεροσκαφών. Το Μπακού διέψευσε τις κατηγορίες αυτές.

Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η Αρμενία οφείλει να σταματήσει την κατοχή εδαφών του Αζερμπαϊτζάν και να στείλει πίσω τους «μισθοφόρους και τους τρομοκράτες» που έφερε από το εξωτερικό για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου συγκρούονται αρμενικές και αζέρικες δυνάμεις.

«Η Αρμενία οφείλει αμέσως να σταματήσει τις επιθέσεις της, να στείλει πίσω τους μισθοφόρους και τους τρομοκράτες που έφερε από το εξωτερικό και να αποσυρθεί από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός και ειρήνη.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στις συγκρούσεις, κατά τις οποίες σφοδρά πυρά ανταλλάσσονται για δεύτερη ημέρα σήμερα ανάμεσα σε αρμενικές και αζέρικες δυνάμεις.

Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, ότι η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί άμεσα από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν τα οποία έχει καταλάβει και πως είναι καιρός να λάβει τέλος η κρίση στην αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα Δευτέρα, κατά τη δεύτερη ημέρα των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, στις οποίες αναφέρεται ότι ενεπλάκησαν εναέριες δυνάμεις, πύραυλοι και βαρύς οπλισμός. 

Βρυξέλλες

Η κλιμάκωση των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι «πολύ ανησυχητική» και οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη είναι «απαράδεκτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ.

«Καμιά ανάμιξη δεν είναι αποδεκτή» στη σύγκρουση αυτή και «η κλιμάκωση είναι πολύ ανησυχητική, διότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr