Τώρα τα «μασάνε» και για το άνοιγμα των σχολείων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές, ακόμη και καθυστέρηση, στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία αφήνει η κυβέρνηση, έπειτα από την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και την επέλαση της Όμικρον.

Το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου παραμένει ένας δυνατός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, ενώ, σήμερα κορυφαία στελέχη άφησαν να εννοηθεί ότι τα δεδομένα των επόμενων ημερών είναι εκείνα που θα κρίνουν τις τελικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση, άλλωστε, έχει μάτια ερμητικά κλειστά εδώ και μήνες στο θέμα των σχολείων αρνούμενη να ακούσει τις προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και απορρίπτοντας την κριτική πως τα ημίμετρα που εφαρμόζει έφεραν μπαράζ κρουσμάτων στα σχολεία και έξαρση του κορονοϊού από την μεγαλύτερη κινητικότητα μαθητών και γονέων.

Μιλώντας, σήμερα, στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου», αλλά… δεν έβαλε και το χέρι του στη φωτιά.

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι απομένουν αρκετές ημέρες μέχρι να ανοίξει εκ νέου η εκπαίδευση, για να σημειώσει ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί τα δεδομένα κάθε μέρα, και όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση», ενώ δεν απέκλεισε την τροποποίηση των πρωτοκόλλων εάν αυτό εισηγηθούν οι ειδικοί.

«Οι ειδικοί, ο ΕΟΔΥ, η πολιτική ηγεσία, παρακολουθούμε συνεχώς τα δεδομένα. Η πρόθεση και η στρατηγική μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους. Θα αξιοποιήσουμε ό,τι εργαλείο έχουμε  στα χέρια μας. Πολύ ισχυρό τεστ, για να έρθουν τα παιδιά στα σχολεία ελεγμένα» τόνισε και πρόσθεσε «Έχουμε την εμπειρία από το προηγούμενο διάστημα, την οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε, ότι τα πρωτόκολλα που είχαμε στα σχολεία δούλεψαν. Καταφέραμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο, κάτι που κανείς δεν το περίμενε όταν ξεκινούσαμε. Και αυτό διότι είχαμε το πιο συχνό testing σε ολόκληρη την Ευρώπη, διότι είχαμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Όλο αυτό το διάστημα, κατά καιρούς, έκλεισαν μόλις 200 τμήματα στα 80.000. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα πρωτόκολλα εάν χρειαστεί να τροποποιηθούν, με βάση τις εισηγήσεις των Ειδικών, εδώ είμαστε να το δούμε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 του μήνα».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε με νόημα ότι η 10η Ιανουαρίου είναι μακριά.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και ημέρες πως πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια για την εκπαίδευση είτε με παράταση των διακοπών για λίγες ημέρες είτε με αλλαγή πρωτοκόλλων, ενώ έχουν εκφραστεί και απόψεις πως εάν δεν υπάρξουν τα απαραίτητα μέτρα, τα σχολεία θα κλείσουν σύντομα λόγω κρουσμάτων.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr