Τζόνσον: Η Γερμανία προτιμούσε αναδίπλωση της Ουκρανίας

Τζόνσον: Η Γερμανία προτιμούσε αναδίπλωση της Ουκρανίας

«Σεισμό» προκαλούν τα όσα υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τη στάση ευρωπαϊκών χωρών στην προοπτική η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία κάτι τελικά συνέβη οδηγώντας σε παγκόσμια αποσταθεροποίηση.

Σύμφωνα τον Μπόρις Τζόνσον η Γαλλία «βρισκόταν σε άρνηση» ενώ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι αρχικά προτίμησε μια γρήγορη ουκρανική στρατιωτική ήττα έναντι μιας μακράς σύγκρουσης.

Ο Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα στο συνεργαζόμενο με το CNN Portugal ότι οι στάσεις των δυτικών χωρών διέφεραν σε μεγάλο βαθμό πριν η Μόσχα εξαπολύσει την ολομέτωπη εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ξεχωρίζοντας τρεις κορυφαίες χώρες της ΕΕ σε σχόλια που προκαλούν τριγμούς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ενώ ο Τζόνσον τόνισε ότι τα κράτη της ΕΕ συσπειρώθηκαν αργότερα πίσω από την Ουκρανία και τώρα παρέχουν σταθερή υποστήριξη, αυτό δεν συνέβαινε καθολικά την περίοδο πριν από τη ρωσική εισβολή.

«Αυτό το πράγμα ήταν ένα τεράστιο σοκ … μπορούσαμε να δούμε τις τακτικές ομάδες των ρωσικών ταγμάτων να συγκεντρώνονται, αλλά διαφορετικές χώρες είχαν πολύ διαφορετικές προοπτικές», δήλωσε ο Τζόνσον.
«Η γερμανική άποψη ήταν ότι αν επρόκειτο να συμβεί, το οποίο θα ήταν καταστροφή, τότε θα ήταν καλύτερα να τελειώσει γρήγορα το όλο θέμα και η Ουκρανία να αναδιπλωθεί», υποστήριξε ο Τζόνσον, επικαλούμενος «κάθε είδους υγιείς οικονομικούς λόγους» για την προσέγγιση αυτή.

«Δεν θα μπορούσα να το υποστηρίξω αυτό, πίστευα ότι ήταν ένας καταστροφικός τρόπος να το δούμε. Αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί σκέφτηκαν και ένιωσαν έτσι», συνέχισε ο Τζόνσον. Η Γερμανία προσπάθησε γρήγορα να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή της Μόσχας.

Οι Γάλλοι ήταν σε άρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή

Αναφερόμενος στη Γαλλία τόνισε: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι Γάλλοι ήταν σε άρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρωτοστάτησε στις προσπάθειες της Ευρώπης να αποτρέψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία, επισκεπτόμενος τον στο Κρεμλίνο λίγες εβδομάδες πριν ο Ρώσος ηγέτης διατάξει τα στρατεύματά του να εισέλθουν στη χώρα.

Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής της γαλλικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, στρατηγός Eric Vidaud, κλήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του εν μέρει επειδή «απέτυχε να προβλέψει» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε τότε στο CNN στρατιωτική πηγή με γνώση του θέματος.

Η Ιταλία δεν μπορούσε να στηρίξει την απόφαση που παίρναμε

Ο Τζόνσον επέκρινε επίσης την αρχική αντίδραση της Ιταλίας στην απειλή εισβολής. Είπε ότι η κυβέρνησή της – τότε υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι – «σε μία φάση έλεγε απλώς ότι δεν θα ήταν σε θέση να υποστηρίξει τη θέση που παίρναμε», δεδομένης της «τεράστιας» εξάρτησής της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Πολλοί παρατηρητές πίστευαν αρχικά ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ολοκληρωνόταν εντός εβδομάδων ή ημερών, αλλά οι δυνάμεις του Κιέβου αντ’ αυτού απέκρουσαν την αρχική επίθεση της Μόσχας προς την πρωτεύουσα και πιο πρόσφατα διεξήγαγαν επιτυχημένες αντεπιθέσεις για να ανακτήσουν έδαφος στα ανατολικά και τα νότια της χώρας.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι μόλις η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο, οι στάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη άλλαξαν γρήγορα.

«Αυτό που συνέβη ήταν ότι όλοι – Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, όλοι, ο (πρόεδρος των ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν – είδαν ότι απλά δεν υπήρχε καμία επιλογή. Διότι δεν μπορούσες να διαπραγματευτείς με αυτόν τον τύπο (τον Πούτιν). Αυτό είναι το σημείο-κλειδί», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ τα πήγε περίφημα» στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία από τότε.

«Μετά από όλες τις ανησυχίες μου … αποτίω φόρο τιμής στον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η ΕΕ. Υπήρξαν ενωμένοι. Οι κυρώσεις ήταν σκληρές», συνέχισε ο Τζόνσον.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Τζόνσον επέκρινε συχνά την εισβολή της Ρωσίας και δημιούργησε στενή σχέση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Τζόνσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιούλιο, αφού επανειλημμένα σκάνδαλα βύθισαν τη φήμη του και προκάλεσαν την παραίτηση υπουργών του.

Εξαιρετικός ο Ζελένσκι

Ο Τζόνσον δήλωσε στο CNN ότι ο Ζελένσκι υπήρξε «απολύτως εξαιρετικός» στην ηγεσία του. «Είναι ένας πολύ γενναίος τύπος. Νομίζω ότι η ιστορία αυτής της σύγκρουσης θα ήταν τελείως, τελείως διαφορετική αν δεν ήταν εκεί».

Πρόσθεσε ότι «αν η Ουκρανία επιλέξει να γίνει μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να το επιδιώξει. και νομίζω ότι θα ήταν καλό για την Ουκρανία», βοηθώντας την να επιτύχει πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Πηγή άρθρου: www.ieidiseis.gr