Τζιόρτζι, Παντζέρι και Καϊλή: Από το QatarGate στο σκάνδαλο του Pegasus

Τζιόρτζι, Παντζέρι και Καϊλή: Από το QatarGate στο σκάνδαλο του Pegasus

Το σφραγισμένο γραφείο της Εύας Καϊλή στο ευρωκοινοβούλιο.

(AP Photo/Jean-Francois Badias)

Τον κεντρικό ρόλο του Παντζέρι και του Τζιόρτζι στο QatarGate αναδεικνύει η ιταλική La Repubblica επικαλούμενη στοιχεία της βελγικής έρευνα, για να αποκαλύψει ότι ενδεχομένως η υπόθεση να σχετίζεται και με το άλλο μεγάλο σκάνδαλο που απασχολεί την Ε.Ε. και δεν είναι άλλο από τις παρακολουθήσεις με το λογισμικό Pegasus.

Την ώρα που στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει επτά λογαριασμοί της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, ενώ η εβδομάδα που ξεκινά θα είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ελληνίδας ευρωβουλεύτριας, η εφημερίδα περιγράφει το δίκτυο του σκανδάλου με τον Αντόνιο Παντζέρι στην κορυφή και τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι ως «γενικό διευθυντή».

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή ήταν εκείνος που κινούσε τα νήματα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, κατ’ εντολή του πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ως ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης. Ουσιαστικά οι δυο τους επιχειρούσαν να επηρεάσουν κρίσιμες ψηφοφορίες υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου.

Στο κάδρο μπαίνει και ο Αντρέα Κοτζολίνο, ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, καθώς θεωρείται πως ήταν εκείνος που αποφάσιζε ποιες τροποποιήσεις θα πρέπει να προταθούν και έδινε εντολές για το πώς πρέπει να ψηφίσουν τα μέλη των επιτροπή.

Πηγές των Σοσιαλιστών δηλώνουν ότι ο Κοτζολίνο ήταν εκείνος που πρέπει να έδινε τις τελικές εντολές, όμως η περίπτωση του Τζιόρτζι είναι που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή ανέβηκε πολύ γρήγορα στο εσωτερικό του κόμματος, με μια συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι εκείνη που σήμανε συναγερμούς στις αρχές.

Πρόκειται για ένα ψήφισμα υπέρ του Κατάρ, που είχε προωθήσει ο Παντζέρι, αλλά απορρίφθηκε από την ευρωομάδα. Ωστόσο, υπεβλήθη ξανά με μορφή τροπολογίας από τον Τζιόρτζ, μέσω του Πιέτρο Μπαρτόλο, του οποίου ο γιος εργαζόταν για την ΜΚΟ «Μάχη κατά της Ατιμωρησίας». Παράλληλα, σημειώνονται οι κινήσεις της Καϊλή, η οποία δεν ήταν μέλος σε αυτές τις επιτροπές, όμως, μέσω από περίεργες αντικαταστάσεις πήγαινε πάντα να ψηφίσει με βάση τις εντολές του συντρόφου της.

Υπάρχουν, λέει η Repubblica, και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες. Ο Τζιόρτζι παρακολουθούσε πολύ στενά τις κινήσεις του Κοτζολίνο, ώστε να διαβεβαιώσει ότι θα ακολουθούσε τις εντολές κατά γράμμα, ενώ αυτό φαίνεται πως το έπραττε μέσω του… Pegasus, του κακόβουλου λογισμικού για το οποίο η Ε.Ε. πραγματοποιεί έρευνα.

Το Μαρόκο, εξάλλου, έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούσε το λογισμικό για να παρακολουθήσει τον Εμανουέλ Μακρόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή είναι μέλος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά το ζήτημα του Pegasus.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr