To τσουνάμι της «Ομικρον» φτάνει στην πόρτα μας

Η μετάλλαξη Ομικρον έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό σε όλο τον πλανήτη και όχι άδικα, καθώς η ανθρωπότητα αναμένεται να ζήσει ξανά τον εφιάλτη του κορονοϊού και να επαναληφθούν ως ένα βαθμό, σκηνές από την Άνοιξη του 2020.

Τα ελάχιστα ιατρικά δεδομένα, οι δυσοίωνες προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων και η αδυναμία του πολιτικού κόσμου να αναλάβει τις ευθύνες του, δείχνουν πως δυστυχώς η ιστορία θα επαναληφθεί ξανά. Σε τι βαθμό βέβαια θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Καταρχάς, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, η μετάλλαξη Ομικρον δεν εμφανίζει τα κλασικά συμπτώματα του κορονοϊού, αλλά εκείνα του κοινού κρυολογήματος. Μάλιστα, είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς μόνο το PCR τεστ έχει αρκετές πιθανότητες, ώστε να την καταγράψει εγκαίρως. Το υψηλό κόστος του τεστ όμως, αποτρέπει μία εκτεταμένη χρήση, καθώς κράτη και πολίτες θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Παράλληλα, έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για το πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα, μολύνει ξανά όσους έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, καθώς υπερνικά την φυσική ανοσία που ανέπτυξε κάποιος από νόσηση στο παρελθόν.

Έτσι, αν προκάλεσε αναστάτωση η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, που οδήγησε σε εκτίναξη κρουσμάτων και πολύμηνα lockdown -χαρακτηριστικό παράδειγμα η δεύτερη καραντίνα στην Ελλάδα-, εύλογα μπορεί να φανταστεί κανείς, τι θα συμβεί με επικράτηση της Ομικρον.

Χάρτης με την αυξητική τάση της μετάλλαξης Ομικρον:

1 metallaksh Omikron Eurwph metra 21 12 2021

Επίσης, φαίνεται πως το νέο στέλεχος του ιού, είτε νικάει πλήρως, είτε μερικώς τα εμβόλια.

Μάλιστα, το παραπάνω γεγονός «πονοκεφαλιάζει» τους ειδικούς, ενώ έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων στην αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου στις 21/12, όπου διευκρινίζει πως τα εμβόλια ΑstraΖeneca και Johnson & Johnson προσφέρουν ανοσία, σε αντίθεση με διάφορες συζητήσεις των τελευταίων ημερών, όπου ανέφεραν το αντίθετο.

{https://www.facebook.com/i.mos2020/posts/4689291564443426}

Καρότο, μαστίγιο και στο «βάθος κήπος»… γιατί «έτσι έχουν τα πράγματα»

Ωστόσο, η εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον, έχει χωρίσει την Ευρώπη επίσημα σε δύο κόσμους.

Από την μία, υπάρχουν τα κράτη που εφαρμόζουν ακαριαία αυστηρούς περιορισμών που προτείνουν οι ειδικοί, ενώ στις αντιρρήσεις που φέρνουν πολίτες και πραγματικότητα, απαντούν: «έτσι έχουν τα πράγματα».

Στον αντίποδα όμως, υπάρχουν και εκείνα τα κράτη που βάζουν στην άκρη τις προτάσεις των ειδικών και λαμβάνουν αποφάσεις με βάση το πολιτικό κόστος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι αποφάσεις των τελευταίων 24ωρων που πήρε η Ελλάδα και η Γερμανία.

Αρχικά, στην Ελλάδα διέρρευσε στα ΜΜΕ την Κυριακή (19/12) ένα μέρος από την σκέψη -όχι εισήγηση, γιατί δεν έγινε συνεδρίαση- των ειδικών και φυσικά προβλήθηκε μόνο το σκέλος που προκαλεί το κοινό αίσθημα. Παράλληλα, στη Γερμανία έγινε το ίδιο, απλά το πρωί της Τρίτης 21/12.

Στη συνέχεια, στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τονίστηκε ότι είναι παρεμβάσεις που δεν προκαλούν το κοινό αίσθημα. Το ίδιο έγινε και στην Γερμανία από τον καγκελάριο Σολτς.

Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Μπόρις Τζόνσον διευκρίνισε ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα, γιατί μπορεί να «παραμένει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση», ωστόσο, δεν δικαιολογεί ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς τη δεδομένη στιγμή.

Χάρτης με την γεωγραφική διασπορά της μετάλλαξης Ομικρον:

2 metallaksh Omikron Eurwph metra 21 12 2021

Μέτρα για την Ομικρον σε 18 χώρες της Ευρώπης

Ακολουθούν τα μέτρα που έλαβαν 18 χώρες της Ευρώπης για την μετάλλαξη Ομικρον:

Ολλανδία: Κλειστά μέχρι 14 Ιανουαρίου όλα τα καταστήματα και υπηρεσίες εκτός πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία), τα σχολεία τουλάχιστον μέχρι 9 Ιανουαρίου, στα δύο άτομα περιορίζονται οι επισκέψεις, 4 κατ’ εξαίρεση μόνο για τα Χριστούγεννα

Δανία: Εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα κλείνουν τα μεσάνυχτα. Τηλεδιδασκαλία στα σχολεία μέχρι και την 10η τάξη. Υποχρεωτική χρήση μάσκας στα εστιατόρια, μπαρ κ.ο.κ. όταν δεν κάθονται οι πελάτες. Τηλεργασία όπου είναι εφικτό. Υποχρεωτικό το «corona pass» (εμβολιασμός/ανάρρωση/αρνητικό τεστ) για εστιατόρια, καφετέριες, σπίτια ηλικιωμένων και εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με πάνω από 200 άτομα. Νομοσχέδιο με μεγαλύτερους περιορισμούς που κατατέθηκε την Παρασκευή θα συζητηθεί ίσως και σήμερα στο κοινοβούλιο.

Γαλλία: Ματαιώθηκαν οι μαζικές υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις, κλειστά τα νυχτερινά κέντρα από 10/12 για 4 εβδομάδες. Τον Ιανουάριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα κάνει υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού για είσοδο σε εστιατόρια κ.ο.κ. και δημόσια μέσα μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων.

Ισπανία: Έκτακτη τηλε-σύσκεψη με τους προέδρους των επαρχιών της χώρας συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ για να αποφασιστούν πρόσθετα μέτρα καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 500 ανά 100.000 κατοίκους,

Ιταλία: Κυβερνητικό συμβούλιο στις 23 Δεκεμβρίου συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Αναμένεται να επανέλθει η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, το υποχρεωτικό τεστ για είσοδο σε χώρους μαζικών εκδηλώσεων για τους εμβολιασμένους και άλλα μέτρα.

Γερμανία: Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις επιτρέπονται μόνο με δέκα άτομα το πολύ. Τα παιδιά έως 14 ετών εξαιρούνται από αυτό. Τα κλαμπ και οι ντίσκο πρέπει να κλείσουν, ενώ μεγάλες εκδηλώσεις θα γίνουν χωρίς θεατές.

Βέλγιο: Υποχρεωτικά τηλεργασία 4 μέρες την εβδομάδα και μάσκες σε εσωτερικούς χώρους για τους άνω των 10 ετών. Καφέ και εστιατόρια μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ. Τα σχολεία έκλεισαν μια εβδομάδα νωρίτερα για τα Χριστούγεννα.

Αυστρία: Παρ’ ότι το καθολικό lockdown έληξε την περασμένη Δευτέρα, τα μέτρα παρατάθηκαν στα κρατίδια με τα περισσότερα κρούσματα αλλά χαλαρώνουν ήδη σταδιακά.

Βρετανία: Προς το παρόν υποχρεωτικό πιστοποιητικό εμβολιασμού/ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ για είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μαζικές εκδηλώσεις. Τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Ιρλανδία: Μπαρ, νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια, καφέ, θέατρα κ.ο.κ. κλείνουν στις 20:00, εκτός από take-away και delivery. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι υποχρεωτικά σε μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα.

Πολωνία: Κλειστά τα νυχτερινά κέντρα. Εστιατόρια και θέατρα λειτουργούν με περιορισμό πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα. Από σήμερα και μέχρι 9 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία υποχρεωτικά με τηλεκπαίδευση.

Ελβετία: Από σήμερα 20/12 υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης για είσοδο -με μάσκα- σε εστιατόρια, μπαρ κ.ο.κ., αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι. Υποχρεωτική η εργασία από το σπίτι όπου είναι εφικτό.

Τσεχία: Εστιατόρια, καφέ, μπαρ κ.ο.κ. ανοιχτά μόνο για εμβολιασμένους/αναρρώσαντες από 05:00 έως 22:00, με πλήρη απαγόρευση πώλησης αλκοόλ. Οι εταιρείες οφείλουν να ελέγχουν τακτικά τους μη εμβολιασμένους εργαζομένους, τα σχολεία ελέγχουν τα παιδιά. Τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Ρουμανία: Τα καταστήματα κλείνουν στις 9 μ.μ..Πρόσβαση σε μη βασικούς δημόσιους χώρους (εκτός από καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία) μόνο για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες.

Λουξεμβούργο: Απαραίτητο το διαβατήριο covid σε καφέ και εστιατόρια. Έως 10 άτομα σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες και με τήρηση αποστάσεων.

Νορβηγία: Από την περασμένη εβδομάδα απαγορεύεται τελείως η πώληση αλκοόλ σε εστιατόρια, μπαρ, αμπ, κλαμπ κ.ο.κ. Όριο 10 ατόμων σε συγκεντρώσεις σε ιδιωτικούς χώρους, 20 ατόμων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Υποχρεωτική τήρηση αποστάσεων στα εστιατόρια. Υποχρεωτική η τηλεργασία όπου είναι εφικτό. Συνιστάται η χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σλοβακία: Εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες έχουν πρόσβαση σε όλα τα καταστήματα οι ανεμβολίαστοι μόνο στα πρώτης ανάγκης. Εστιατόρια, μπαρ, καφέ κ.ο.κ. είναι κλειστά.

Σλοβενία: Είσοδος σε εστιατόρια, μπαρ κ.ο.κ. (κλειστά από 22.00 έως 5.00) μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού/ανάρρωσης/αρνητικό τεστ, επιτρέπεται μόνο 1 πελάτης ανά 10 τετραγωνικά, απαγορεύονται κοινωνικές εκδηλώσεις εκτός οικογένειας ή συγκατοίκων, 1 δωρεάν τεστ ανά 2 μέρες για όλους. Ανεμβολίαστοι έχουν πρόσβαση μόνο σε καταστήματα πρώτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Πηγή άρθρου: www.ieidiseis.gr