Συστάσεις για νέα μέτρα κατά της πανδημίας από το επιστημονικό συμβούλιο

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες με το υπουργείου Υγείας της χώρας να ανακοινώσει χθες Δευτέρα 3.316 νεα κρούσματα και 94 θανάτους, οδήγησαν το επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο να συστήσει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για να επιβραδύνει την εξάπλωση της Covid-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Οι αριθμοί σε κρούσματα και θανάτους ασθενών απο επιπλοκές της νόσου Covid 19 κινούνται στα επίπεδα που καταγράφηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο, όταν εφαρμόστηκε ένα μερικό lockdown μεταξύ άλλων περιοριστικών μέτρων.

Σε γραπτή ανακοίνωση μετά από μια συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου, ο Κοτζά είπε ότι τα μέλη αυτού συζήτησαν προληπτικά μέτρα, τονίζοντας ότι η κύρια αιτία της εξάπλωσης του ιού είναι άνθρωποι που μετακινούνται και παρευρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους με την πτώση της θερμοκρασίας.

“Αποφασίστηκε να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα που εμποδίζουν την εξάπλωση της νόσου”, σημείωσε.

Ενώ η ανακοίνωση φάνηκε να υποδηλώνει ότι ενδέχεται να υιοθετηθούν αυστηρότεροι έλεγχοι, ο Τούρκος υπουργός Υγείας δεν ανέφερε ποια συγκεκριμένα μέτρα πρότεινε το συμβούλιο.

Το συμβούλιο συζήτησε επίσης συγκεκριμένες επαρχίες όπου το επίπεδο μετάδοσης είναι υψηλό, σημείωσε ο Κοτζά, προσθέτοντας ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων σε πολλές επαρχίες ασκεί πίεση σε μονάδες υγείας.

Το επιστημονικό συμβούλιο δεν έχει την εξουσία να εφαρμόζει μέτρα, αλλά διατυπώνει συστάσεις στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κάλεσε το Σάββατο σε επιβολή lockdown τουλάχιστον δύο εβδομάδων για τον περιορισμό της “εκτός ελέγχου” αύξησης των κρουσμάτων και ανέφερε ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό στην τουρκική μητρόπολη ξεπέρασαν τα αναφερόμενα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό το μήνα η κυβέρνηση διέταξε όλες τις επιχειρήσεις να κλείνουν στις 22:00 το βράδυ και μείωσε τις ώρες που επιτρέπονταν σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να φεύγουν από τα σπίτια τους σε ορισμένες επαρχίες, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο Κρήτης: Συνελήφθη 31χρονη μητέρα για σωματική βλάβη στον 13χρονο γιο της

Το Βερολίνο καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό μια 50χρονη εργαζόμενη στο ΑΧΕΠΑ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr