Συνεχίζει να «βουλιάζει» η τουρκική λίρα – Ειδήσεις – νέα

Συνεχίζει να «αιμορραγεί» το τουρκικό νόμισμα  λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη σύγκρουση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έκανε βουτιά 1,5% στις 7,79 λίρες ανά δολάριο, ενώ οι τιμές των κρατικών ομολόγων σε δολάρια που έχουν εκδώσει το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υποχώρησαν κατά 3-4 σεντς.

Ελληνοτουρκικά : Στα άδυτα των διερευνητικών επαφών

Η τουρκική λίρα έχει καταγράψει απώλειες που ξεπερνούν το 25% από τις αρχές του έτους, καθιστώντας την μία από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες.

«Υπάρχουν φόβοι ότι η Τουρκία θα εμπλακεί σε μία ακόμη περιφερειακή σύγκρουση», δήλωσε αναλυτής της BlueBay Asset Management, αναφερόμενος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η λίρα πήρε μικρή ανάσα την περασμένη εβδομάδα, μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική κεντρική τράπεζα, αλλά αναλυτές ανέφεραν ότι το μέσο επιτόκιο πιθανόν να μην αυξηθεί αντίστοιχα. «Τέτοια προσωρινά υψηλά επιτόκια, τα οποία προσπαθούν να εξαλείψουν τις θέσεις των επενδυτών κατά της λίρας, κάνουν μικρή διαφορά στη μεσοπρόθεσμη τάση καθώς ο πραγματικός λόγος της υποτίμησης (της λίρας) δεν είναι αυτές οι κερδοσκοπικές θέσεις», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank.

Πρόσφατα άλλωστε η Capital Economics αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το τουρκικό νόμισμα τονίζοντας πως η λίρα θα φτάσει τα 8 ανά δολάριο έως το τέλος του τρέχοντος έτους και τα 9,25 ανά δολάριο έως το τέλος του 2021 (οι προηγούμενες εκτιμήσεις της Capital Economics 7,50 ανά δολάριο και 8,25 ανά δολάριο αντίστοιχα).

Κορωνοϊός : Τρομάζουν τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα [Πίνακας]Πηγή άρθρου: www.tovima.gr