«Συμφωνία ενεργειακής αλληλεγγύης» για Γερμανία και Γαλλία

«Συμφωνία ενεργειακής αλληλεγγύης» για Γερμανία και Γαλλία

Τις διαφορές τους φαίνεται πως παραμερίζουν το Βερολίνο και το Παρίσι, που δεσμεύονται πλέον για κοινή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται ακόμα –και τους φόβους για «βαρύ χειμώνα» να είναι ορατοί–, η Γερμανία και η Γαλλία φαίνεται να αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους που ήταν «παγωμένες» πριν από λίγο καιρό.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος, το Βερολίνο είχε ανακοινώσει οικονομικό πρόγραμμα-μαμούθ, καθώς διέθεσε το υψηλό ποσό των 200 δισ. ευρώ για την προστασία των εταιρειών και των νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη κριτική από άλλες χώρες της Ε.Ε., για τον φόβο στρέβλωσης των ισότιμων όρων ανταγωνισμού μέσα στην ευρωπαϊκή «οικογένεια». Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο επέκριναν τα γερμανικά μέτρα, τονίζοντας ότι δεν έχουν όλα τα κράτη-μέλη τις ίδιες δυνατότητες.

«Απαντώντας», η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες πως θα δαπανηθούν 8,4 δισ. ευρώ προκειμένου να βοηθηθούν οι εταιρείες της χώρας να πληρώσουν τους ενεργειακούς τους λογαριασμούς. Οι γαλλικές εταιρείες «θα “προστατεύονται” όπως και οι γερμανικές», είχε δηλώσει με νόημα ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, τονίζοντας ότι «θα διασφαλίσουμε επίσης ότι οι κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. ισχύουν για όλες τις εταιρείες, είτε είναι ιταλικές ισπανικές, γαλλικές ή γερμανικές».

Ωστόσο, τώρα, η ενεργειακή συμφωνία –που συνυπέγραψαν ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν– έχει ως στόχο να «εγγυηθεί» τον αμοιβαίο εφοδιασμό τους, δείχνοντας πως οι δύο χώρες διανύουν ήδη μια διαφορετική περίοδο συνεργασίας. 

«Όσο δυσκολεύουν οι καιροί, τόσο πιο σημαντική γίνεται η συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας», δήλωσε ο Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Μπορν. Η Γαλλίδα πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια ενότητα την οποία πρέπει να διατηρήσουμε» απέναντι στις πολυάριθμες κλίσεις που αντιμετωπίζει ο γαλλογερμανικός άξονας.

Τι αναφέρει η συμφωνία

Η «συμφωνία ενεργειακής αλληλεγγύης» προβλέπει ότι η Γαλλία θα βοηθά τη Γερμανία μέσω της παράδοσης ποσοτήτων φυσικού αερίου. Η Γερμανία από την πλευρά της θα στηρίζει τη γειτονική της χώρα διασφαλίζοντας τον ανεφοδιασμό της σε ηλεκτρική ενέργεια. Το Βερολίνο δεσμεύεται να αποτρέψει το κλείσιμο των υπολοίπων γερμανικών πυρηνικών σταθμών μέχρι τα μέσα Απριλίου 2023, για να μεγιστοποιηθούν οι ροές ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Γαλλία.

Από τα μέσα Οκτωβρίου η Γαλλία παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία που με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει ήδη από τον Νοέμβριο (αντί για τον Ιανουάριο) τις δυνατότητες ηλεκτροπαραγωγής της, κάτι που θα επιτρέψει να στέλνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στο Παρίσι. Επειδή έχει διακοπεί η λειτουργία πολλών πυρηνικών σταθμών, είναι η πρώτη φορά εδώ και 42 χρόνια που η Γαλλία χρειάζεται να εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα. Για τη Γερμανία επίσης πρόκειται για μια ιστορική στροφή, αφού η χώρα αγόραζε συνήθως φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr