Στις φλόγες ξανά το Ναγκόρνο Καραμπάχ – Σφοδρές συγκρούσεις Αζέρων, Αρμενίων για το διαφιλονικούμενο θύλακο | ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές συγκρούσεις με άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό ξέσπασαν σήμερα μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε ότι εξαπέλυσε «αντεπίθεση» κατηγορώντας τους Αρμένιους ότι άνοιξαν πυρ σε στρατιωτικές του εγκατατάσεις και οικισμούς κοντά στον διαφιλονικούμενο εδώ και δεκαετίες θύλακο. Η Αρμενία από την πλευρά της είπε ότι οι Αζέροι άρχισαν τους βομβαρδισμούς κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει τις δύο δυνάμεις κι ότι βομβάρδισαν αμάχους, μεταξύ άλλων και στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικές συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν: Τουλάχιστον 9 στρατιώτες νεκροί

Συγκρούσεις για το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν σημειωθεί επανειλημμένα στο παρελθόν αφότου οι Αρμένιοι ανέλαβαν τον έλεγχο του θυλάκου και επτά γειτονικών περιοχών από το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο που ακολούθησε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πενθήμερη σύρραξη του 2016, προτού η Ρωσία ασκήσει πιέσεις στις δύο πλευρές για τήρηση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί για πρώτη φορά το 1994. Παρά τις πολυχρόνιες μεσολαβητικές προσπάθειες από Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία μέχρι σήμερα οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία.

Στις νέες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, μετά από εκείνες στα σύνορα των δύο χωρών τον περασμένο Ιούλιο, οι Αζέροι χρησιμοποιούν άρματα μάχης, συστοιχίες πυροβολικού, πυραυλικά συστήματα και μαχητικά αεροσκάφη κατά των θέσεων των Αρμενίων κοντά στη μεθοριακή γραμμή και εντός του εδάφους της Αρμενίας, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού, υποστηρίζοντας ότι έχουν καταστραφεί 12 αρμενικά αντιαεροπορικά συστήματα κι ότι καταρρίφθηκε ένα αζέρικο μαχητικό. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΥΠ ΑΜ της Αρμενίας, Σουσάν Στεπανιάν, είπε ότι οι αρμενικές δυνάμεις έπληξαν δύο αζέρικα ελικόπτερα, τρία άρματα μάχης και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Παρσινιάν δήλωσε το πρωί πως το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε σε οικισμούς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κάλεσε τον πληθυσμό της διαφιλονικούμενης περιοχής να σπεύσει στα καταφύγια.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ
επέβαλε γενική επιστράτευση και
στρατιωτικό νόμο

Από την πλευρά της η προεδρία της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξε «γενική επιστράτευση» ως απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν. «Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών», δήλωσε ο ηγέτης του Καραμπάχ, ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η προεδρία.

Άμαχοι και στρατιωτικοί
έχουν χάσει τις ζωές τους στις σφοδρές
μάχες στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ,
όπως ανακοίνωσε το Μπακού και οι Αρμένιοι
αυτονομιστές, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται
για το ποιος άρχισε τις εχθροπραξίες.
«Νεκροί και τραυματίες έχουν αναφερθεί
μεταξύ των αμάχων και των στρατιωτικών»,
ανακοινώθηκε από την αζερινή προεδρία,
ενώ ο δημόσιος μεσολαβητής του Καραμπάχ
δήλωσε πως υπάρχουν «θύματα μεταξύ των
αμάχων» στον πληθυσμό της περιοχής.

Η Ρωσία ζητά άμεση
κατάπαυση του πυρός

Στη Μόσχα το ρωσικό
υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις
αντιμαχόμενες παρατάξεις στην περιοχή
του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε άμεση κατάπαυση
του πυρός και συνομιλίες για την επίλυση
της έντασης. «Καλούμε όλες τις
πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες
άμεσα και να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις
για τη σταθεροποίηση της κατάστασης»,
αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της η Τουρκία έσπευσε
στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν:

«Καταδικάζουμε αυστηρά
την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του
Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε
ο εκπρόσωπος της
τουρκικής προεδρίας στο Twitter διαβεβαιώνοντας
πως το Αζερμπαϊτζάν έχει «την πλήρη
υποστήριξη της Τουρκίας».Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr