Στις 21 Δεκεμβρίου η απόφαση για έγκριση του εμβολίου στην Ε.Ε.

Στις 21 Δεκεμβρίου τοποθετεί τη συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη. 

«Μετά την παραλαβή χθες, Δευτέρα, το απόγευμα, πρόσθετων δεδομένων που ζήτησε η επιτροπή φαρμάκων του ΕΜΑ (CHMP) από την εταιρεία και εν αναμονή του αποτελέσματος της αξιολόγησής της, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της CHMP για τις 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει απόφαση, αν είναι εφικτό. Η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου θα διατηρηθεί εφόσον χρειαστεί» τόνισε ο ΕΜΑ στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, μόλις η αρμόδια επιτροπή ανάψει «πράσινο φως», η Κομισιόν θα «τρέξει» τη διαδικασία λήψης αποφάσεων με σκοπό τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας εντός ημερών.

Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Σε ανάρτησή της στο Twitter, επεσήμανε ότι «κάθε ημέρα μετράει» και πρόσθεσε πως «εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για να εγκρίνουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού».

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτισε την απόφαση του ΕΜΑ να επιταχύνει τις διαδικασίες, προγραμματίζοντας για πριν τα Χριστούγεννα τη συνεδρίασή του για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech. «Πιθανό οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιαστούν πριν από το τέλος του 2020» σημείωσε η ίδια. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν θέσει αρχικά ως ορόσημο για την εξουσιοδότηση την 29η Δεκεμβρίου, ως αργότερη δυνητική ημερομηνία. Ωστόσο, μετά την έγκριση από Βρετανία και ΗΠΑ, οι πιέσεις κλιμακώθηκαν.

Αλλωστε, σημερινό δημοσίευμα της Bild έκανε λόγο για απόφαση στις 23 Δεκεμβρίου, ημερομηνία την οποία έβαλε στο τραπέζι και επίσημα, ακολούθως, και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν.Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr