Στα πρόθυρα πολέμου Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ – Κόσμος

Η προεδρία της αυτονομιστικής περιφέρειας του Αζερμπαϊτζάν Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία υποστηρίζεται από την Αρμενία, κήρυξε «γενική επιστράτευση» ως απάντηση σε μια εκτεταμένη επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν.

«Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών», δήλωσε ο ηγέτης του Καραμπάχ, ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η προεδρία.

Σύμφωνα με το Euronews, άμαχοι και στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν σήμερα Κυριακή (27/09) στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως ανακοίνωσαν το Αζερμπαϊτζάν και αρμένιοι αυτονομιστές, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται για το ποιος άρχισε τις εχθροπραξίες.

«Νεκροί και τραυματίες έχουν αναφερθεί μεταξύ των αμάχων και των στρατιωτικών», ανακοινώθηκε από την αζερινή προεδρία, ενώ ο δημόσιος μεσολαβητής του Καραμπάχ δήλωσε πως υπάρχουν «θύματα μεταξύ των αμάχων» στον πληθυσμό της περιοχής.

Το βίντεο του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας την Κυριακή (27/09), οι Αρμενικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικό όχημα του Αζερμπαϊτζάν στη γραμμή επαφής της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν.

Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει, επίσης, ότι δύο ελικόπτερα του Αζερμπαϊτζάν έχουν καταρριφθεί, ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Σούσαν Στεφανιανάν δήλωσε ότι οι αρμενικές δυνάμεις χτύπησαν και τρία άρματα του Αζερμπαϊτζάν.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν που έχει αποσχισθεί από την υπόλοιπη χώρα, κατοικείται κυρίως από Αρμενίους και υποστηρίζεται από την Αρμενία.

Μια γυναίκα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας.

Δυνάμεις της Αρμενίας καταστρέφουν τανκ του Αζερμπαϊτζάν
Δυνάμεις της Αρμενίας καταστρέφουν τανκ του Αζερμπαϊτζάν