Σουδάν: Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο πρώην πρόεδρος Μπασίρ – Ανέλαβε την ευθύνη για το πραξικόπημα του 1989

Σουδάν: Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο πρώην πρόεδρος Μπασίρ – Ανέλαβε την ευθύνη για το πραξικόπημα του 1989

Ο πρώην πρόεδρος του Σουδάν, Όμαρ αλ Μπασίρ, ανέλαβε την «πλήρη ευθύνη» για το πραξικόπημα του 1989, κατά την απολογία του ενώπιον δικαστηρίου του Χαρτούμ για την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.

Ο Μπασίρ ανατράπηκε από τους στρατηγούς του κατά την εξέγερση του 2019 και οδηγήθηκε στη φυλακή. Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατήγγειλαν ως «πολιτικά υποκινούμενη» τη δίκη για το πραξικόπημα της 30ης Ιουνίου 1989.

Το… ατύχημα του προέδρου του Σουδάν που έγινε viral

«Ακούω το κατηγορητήριο και το απολαμβάνω»

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για όσα εκτυλίχθηκαν την 30ή Ιουνίου», είπε αμετανόητος ο Μπασίρ ενώπιον του δικαστηρίου. «Παρακολούθησα τις προσπάθειες του εισαγγελέα να επιβεβαιώσει το κατηγορητήριο, παρουσιάζοντας βίντεο και καταθέσεις μαρτύρων. Τα ακούω και τα απολαμβάνω», συνέχισε και χαμογέλασε προκλητικά.

Ο Μπασίρ διευκρίνισε επίσης ότι πολίτες που ανέλαβαν αξιώματα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον ίδιο, κλήθηκαν να βοηθήσουν το Σουδάν σε μια ταραγμένη περίοδο, αλλά δεν είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Η δίκη του Μπασίρ ξεκίνησε το 2020 και αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη. Ορισμένοι συγκατηγορούμενοί του έχουν αρνηθεί όσα τους καταλογίζονται.

Αν κριθεί ένοχος και καταδικαστεί, ο Όμαρ αλ Μπασίρ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή.

Έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για διαφθορά και διώκεται επίσης για δολοφονίες διαδηλωτών.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ζητήσει την προσαγωγή του σε δίκη για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην ένοπλη σύρραξη στο Νταρφούρ.

Το τελευταίο πραξικόπημα στο Σουδάν έγινε τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν απομάκρυνε τη μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγούσε τη χώρα στη δημοκρατία, ύστερα από 30 χρόνια δικτατορίας του Μπασίρ.

Στις αρχές αυτού του μήνα, η χούντα ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης σε δημοκρατική διακυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠηγή άρθρου: www.in.gr