«Σκοτσέζικο ντους» με το ρωσικό αέριο στην Ε.Ε.

«Σκοτσέζικο ντους» με το ρωσικό αέριο στην Ε.Ε.

Η Gazprom φέρεται τώρα διατεθειμένη να στείλει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Για έναν σκληρό -ενεργειακά- χειμώνα προετοιμάζεται η Ευρώπη.

Έντονη ανησυχία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε η ανακοίνωση στην οποία προέβη την Παρασκευή ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, ότι δεν θα επαναλειτουργήσει άμεσα ο αγωγός Nord Stream 1 λόγω τεχνικής βλάβης.

Συγκεκριμένα, ο αγωγός φυσικού αερίου –έπειτα από ολιγοήμερο κλείσιμο λόγω συντήρησης– ήταν προγραμματισμένο να επαναλειτουργήσει σήμερα, ωστόσο η Gazprom δήλωσε αδυναμία, κάνοντας λόγο για διαρροή λαδιού μηχανής στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Μάλιστα, δεν ορίστηκε χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του προβλήματος.

Ακολούθησε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις ανάμεσα σε Gazprom και Siemens που αφορούσαν τόσο την εν λόγω τεχνική βλάβη, όσο και την απόδοση ευθυνών και το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τον ερχόμενο χειμώνα στη γηραιά ήπειρο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το Reuters δημοσίευσε ότι η Gazprom θα στείλει 42,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι οι ροές μέσω του σημείου εισόδου Sudzha αυξήθηκαν ελαφρώς σε σύγκριση με τα 41,3 εκατ. κ.ε. που έστειλε η Gazprom την Παρασκευή, αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσουν το αέριο που έχει ανάγκη η Ευρώπη και που αναμενόταν να αντληθεί μέσω του Nord Stream 1 το Σάββατο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από το τελευταίο κλείσιμο για συντήρηση, η Gazprom είχε ήδη μειώσει τις ροές μόλις στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού.

Κόντρα Gazprom – Siemens

Εξάλλου, η Gazprom ισχυρίστηκε πως η επιδιόρθωση διαρροών λαδιού μηχανής σε βασικούς κινητήρες είναι δυνατή μόνο σε εξειδικευμένα συνεργεία – για τα οποία η Ρωσία έχει πει ότι παρεμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις. Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ανέφερε ότι η Siemens δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει επισκευές στις τουρμπίνες που υπέστησαν ζημιά, λόγω των κυρώσεων κατά του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού.

«Η Siemens δεν έχει επί του παρόντος σχεδόν καμία δυνατότητα να παρέχει τακτικές γενικές επισκευές των μονάδων άντλησης αερίου μας. Η Siemens απλά δεν έχει πού να κάνει αυτή τη δουλειά», είπε ο Μίλερ, σύμφωνα με το Interfax.

Απαντώντας η Siemens, ανακοίνωσε ότι δεν της έχουν ανατεθεί οι εργασίες συντήρησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1. «Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε τονίσει αρκετές φορές ότι υπάρχουν αρκετές πρόσθετες τουρμπίνες διαθέσιμες στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια, προκειμένου να λειτουργεί ο αγωγός Nord Stream 1» δήλωσε εκπρόσωπος της Siemens Energy.

Νωρίτερα, η Siemens υποστήριξε πως η διαρροή λαδιού μηχανής που φέρεται να εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Πορτοβάγια, δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1.

Τα ευρωπαϊκά σχέδια

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για έναν σκληρό –ενεργειακά– εκπονώντας σχέδια που περιλαμβάνουν πλαφόν στις τιμές και συντονισμένο τρόπο εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας σε όλες τις χώρες-μέλη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, με τον πήχυ πάντως να είναι χαμηλά, δεδομένων των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των χωρών. 

Όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρώπη –η οποία εξαρτάται ενεργειακά από τη Μόσχα– έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ το Κρεμλίνο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα τροφοδοτεί τις χώρες που προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στις τιμές. Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Παρασκευή (πριν την ανακοίνωση της Gazprom) ότι έχει έρθει η ώρα η ΕΕ να εξετάσει επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, πυροδοτώντας ντόμινο εξελίξεων.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, δεν ξενίζουν ούτε τα «καρφιά» κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κάνει λόγο για καθυστερήσεις και έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών ενέργειας. 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr