Σεισμός στη Νέα Ζηλανδία: Προειδοποίηση για τσουνάμι τριών μέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό | ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση για τσουνάμι με παλιρροϊκά κύματα ύψους έως και τριών μέτρων σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι της Χαβάης, μετά τον σεισμό των 8,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στα Κερμάντεκ, νησιά που ανήκουν στη Νέα Ζηλανδία.

Το PTWC ανέφερε ότι κύματα ύψους τριών μέτρων μπορεί να πλήξουν το Βανουάτου και τη Νέα Καληδονία μετά τον διπλό ισχυρότατο σεισμό που έπληξε την περιοχή. Μικρότερα κύματα ενδέχεται να φτάσουν σε χώρες που απέχουν τεράστιες αποστάσεις από το επίκεντρο της δόνησης, όπως στην Ιαπωνία, τη Ρωσία, το Μεξικό και τα παράλια της νότιας Αμερικής.

Οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας διέταξαν την εκκένωση των παράκτιων περιοχών στο Βόρειο Νησί. Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου απείχε περίπου 1.000 χιλιόμετρα, δεν φαίνεται να προκάλεσε ζημιές.

«Όσοι βρίσκονται κοντά στην παραλία στις ακόλουθες ζώνες πρέπει αμέσως να ανέβουν στα κοντινότερα υψώματα ή να απομακρυνθούν όσο μακρύτερα γίνεται προς την ενδοχώρα», ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων. «Μη μείνετε στα σπίτια σας», προειδοποίησε. Οι σειρήνες προειδοποίησης των κατοίκων ήχησαν και εργαζόμενοι και κάτοικοι απομακρύνθηκαν από περιοχές όπως το Νόρθλαντ και το Μπέι οφ Πλέντι, ενώ εκκενώνονται και άλλες νησιωτικές περιοχές.Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr