Προς άμεσες συνομιλίες Πούτιν – Ζελένσκι

Προς άμεσες συνομιλίες Πούτιν – Ζελένσκι

Καρπούς φαίνεται να αποδίδουν οι κύκλοι συνομιλιών του Κιέβου με τη Μόσχα, αν και απέχει αρκετά ακόμα η λήξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, παρότι οι συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται, ένας ουκρανός διαπραγματευτής άφησε να εννοηθεί πως τα προσχέδια μιας συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, καθιστώντας πιθανές τις απευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών, Νταβίντ Αραχάμια, μιλώντας σε μια τηλεοπτική εκπομπή, υποστήριξε ότι η Μόσχα αποδέχτηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας και το Κίεβο αναμένει τώρα τη γραπτή επιβεβαίωση.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε επίσημη απάντηση σε όλες τις (ουκρανικές) θέσεις, δηλαδή τις αποδέχτηκε, εκτός από αυτές που αφορούν το ζήτημα της Κριμαίας», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, είπε ο διαπραγματευτής. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει επίσημη γραπτή επιβεβαίωση», παρά μόνο η «προφορική» αποδοχή εκ μέρους της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Αραχάμια, εάν τελικά γίνει κάποια απευθείας συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου, Βλαντίμιρ Πούτιν, πιθανότατα θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «μας τηλεφώνησε (την Παρασκευή), όπως και στον Βλαντίμιρ Πούτιν» λέγοντας ότι θα φιλοξενούσε μια τέτοια συνάντηση, αποκάλυψε. «Δεν γνωρίζουμε ούτε το πότε, ούτε το που, όμως πιστεύουμε ότι ο τόπος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Άγκυρα ή η Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

Από την αρχή του πολέμου ο Ζελένσκι ζητά να συνομιλήσει απευθείας με τον Πούτιν.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής υπογράμμισε ότι η Μόσχα συμφώνησε ότι ένα δημοψήφισμα για την ουδετερότητα της Ουκρανίας θα ήταν «ο μοναδικός τρόπος εξόδου από αυτήν την κατάσταση». Εάν οι Ουκρανοί δεν εγκρίνουν αυτό το καθεστώς ουδετερότητας «τότε θα επιστρέψουμε είτε σε εμπόλεμη κατάσταση, ίσως, είτε σε νέες διαπραγματεύσεις», είπε ο Αραχάμια.

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποκηρύξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να επιλέξει την ουδετερότητα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι συνομιλίες με την «εχθρική» Ουκρανία δεν ήταν εύκολες, αλλά το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται. «Η Ουκρανία είναι μια πολύ δύσκολη χώρα, πολύ δύσκολη για εμάς. Στη σημερινή κατάσταση, είναι εχθρική απέναντί μας», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Λευκορωσίας.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι ένας από τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να «σώσει» τις αυτοανακηρυχθείσεις «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και να τις αποκαταστήσει στα σύνορα του 2014. Το Κρεμλίνο αναμένει επίσης να απαγορευτούν στην Ουκρανία οι «εθνικιστικές ιδέες» και ότι η ρωσική γλώσσα θα ανακτήσει τη θέση της στη χώρα.

Δείτε live εικόνα από την Ουκρανία:

Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από Κίεβο και Τσερνίχιβ – Οι ουκρανοί ανακτούν τον έλεγχο

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο, οι συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται, όμως οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να υποχωρούν από πόλεις-κλειδιά, ανάμεσά τους  η πρωτεύουσα και το Τσερνίχιβ, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να κερδίζουν έδαφος.

Πιο αναλυτικά, οι Ουκρανοί ανέκτησαν τον έλεγχο όλης της περιοχής του Κιέβου, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας της χώρας, Χάνα Μαλιάρ.

Οι κοινότητες «Ιρπίν, Μπούσα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα», ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτηση στο Facebook.

Όλες αυτές οι πόλεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις μάχες που μαίνονταν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Την περασμένη Δευτέρα οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το Ιρπίν, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι από τα τέλη Φεβρουαρίου. Το Σάββατο, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατάφεραν να πάνε στην Μπούσα, στην οποία απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα.

Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιβ, στα βόρεια της Ουκρανίας, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά και τα νότια.

Πηγή άρθρου: www.zougla.gr