Παγκόσμια ανησυχία για το Σουδάν – Καταδικάζουν το πραξικόπημα

Την άμεση απελευθέρωση του πρωθυπουργού του Σουδάν και όλων των άλλων αξιωματούχων που συνελήφθησαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον σουδανικό στρατό, αξίωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

«Καταδικάζω το εν εξελίξει στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν. Ο πρωθυπουργός Χάμντοκ και όλοι οι άλλοι αξιωματούχοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Πρέπει να υπάρξει πλήρης σεβασμός του Συνταγματικού Χάρτη, προκειμένου να προστατευθεί η πολιτική μετάβαση που κερδήθηκε με τόσο κόπο. Ο ΟΗΕ θα εξακολουθήσει να στέκεται δίπλα στον λαό του Σουδάν», ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε ανάρτησή του στο Twitter.

« Βαθιά ανήσυχος για τις «προσπάθειες υπονόμευσης της πολιτικής μετάβασης του Σουδάν» στη δημοκρατία, δήλωσε και ο πολιτικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, Βόλκερ Πέρτες, επανέλαβε την έκκληση του Γκουτέρες και χαρακτήρισε τις συλλήψεις αξιωματούχων ως «απαράδεκτες». Προέτρεψε όλα τα μέρη να «επιστρέψουν στον διάλογο και να συμμετάσχουν με καλή πίστη για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε επίσης τη σύλληψη του πρωθυπουργού της χώρας Αμπντάλα Χάμντοκ και άλλων μελών της κυβέρνησης και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους μετά τη διάλυση από τον στρατό της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.

«Καλούμε τις δυνάμεις ασφαλείας να αφήσουν αμέσως ελεύθερους εκείνους που παράνομα συνέλαβαν», ανέφερε σε μια δήλωση ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Χάμντοκ συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία μετά την άρνησή του να εκδώσει δήλωση υποστήριξης στην κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, που προφανώς εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο υποστηρικτών του Χάμντοκ.

Ο Μπορέλ προειδοποίησε πως το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία πρέπει να γίνει σεβαστό και πως η βία και η αιματοχυσία πρέπει να αποφευχθούν με κάθε κόστος.

«Οι ενέργειες του στρατού αποτελούν προδοσία της επανάστασης, της μετάβασης και των νόμιμων αιτημάτων του σουδανικού λαού για ειρήνη, δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Νωρίτερα πάντως, όταν ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας του Σουδάν, ανακοίνωνε ότι κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και τη διάλυση του μεταβατικού Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας και της κυβέρνησης, επανέλαβε την προσήλωσή του στην «μετάβαση σε ένα πολιτικό κράτος» και δεσμεύτηκε για την σύσταση πολλών κρατικών θεσμών, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλούς μήνες, βάσει του χρονοδιαγράμματος μετάβασης που είχε αποφασιστεί μετά την ανατροπή του Όμαρ αλ Μπασίρ, το 2019.

Ο στρατηγός Μπουρχάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από «ικανούς ανθρώπους», σημειώνοντας ότι οι εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στους πολιτικούς, οι φιλοδοξίες και η υποκίνηση στη βία κατέστησαν αναγκαία την ανάληψη δράσης.

Σύμφωνα με το υπό τον έλεγχο υποστηρικτών του Χάμντοκ υπουργείο Πληροφοριών, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στο πραξικόπημα βγήκαν στους δρόμους και δέχθηκαν πυρά κοντά στο αρχηγείο του στρατού στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

AP Photo/Ashraf Idris

Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά στρατιωτών στο Χαρτούμ, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή Σουδανών Ιατρών, ένα φιλοδημοκρατικό συνδικάτο.

Το συνδικάτο ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι οι τρεις άνθρωποι που σκοτώθηκαν από σφαίρες, μετείχαν στις διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η Ένωση Επαγγελματιών, από τις αιχμές του δόρατος στην εξέγερση του 2019 που έβαλε τέλος σε 30 χρόνια δικτατορίας του ελ-Μπασίρ, κατήγγειλε το «στρατιωτικό πραξικόπημα». Από κοινού με το συνδικάτο των γιατρών και των τραπεζών, η οργάνωση κάλεσε σε πολιτική ανυπακοή στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα της χώρας, μιας από τις πιο φτωχές στον κόσμο, που είχε συγκλονιστεί ήδη από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα πριν από έναν μήνα.

Ο διευθυντής του γραφείου του Χάμντοκ, Άνταμ Χερέικα, δήλωσε στο Reuters ότι ο στρατός κλιμάκωσε τις ενέργειες ανάληψης της εξουσίας παρά τις «θετικές κινήσεις» προς μια συμφωνία ανάμεσα στον Χάμντοκ και τους στρατιωτικούς ηγέτες, έπειτα από συναντήσεις που έγιναν με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Τζέφρι Φέλτμαν.

Δημοσιογράφος του Reuters στο Χαρτούμ είδε κοινές δυνάμεις του στρατού και των ισχυρών παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Χαρτούμ. Αυτές περιορίζουν τις μετακινήσεις πολιτών, την ώρα που διαδηλωτές που φέρουν την σημαία του Σουδάν καίνε λάστιχα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Στο μεταξύ, η Αφρικανική Ένωση κάλεσε για «άμεση επανέναρξη» του διαλόγου ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς της χώρας. «Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φάκι, έμαθε με μεγάλη ανησυχία τη σοβαρή εξέλιξη της κατάστασης στο Σουδάν», αναφέρει ανακοίνωση του οργανισμού, ο οποίος καλεί για την «άμεση επανέναρξη των συζητήσεων ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς» που μοιράζονται την εξουσία από το 2019.

«Ο πρόεδρος επαναβεβαιώνει πως ο διάλογος και η συναίνεση είναι ο μοναδικός κατάλληλος δρόμος για τη σωτηρία της χώρας και τη δημοκρατική μετάβασή της», προσθέτει ο παναφρικανικός οργανισμός.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία», προειδοποιώντας πως «κάθε αλλαγή της μεταβατικής κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική βοήθεια». Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ κάλεσε όσους διαταράσσουν τη μετάβαση στη δημοκρατία να αποχωρήσουν και να επιτρέψουν στην υπό την ηγεσία των πολιτικών κυβέρνηση να συνεχίσει την εργασία της.

Και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας με έδρα τη Σαουδική Αραβία εξέφρασε την ανησυχία του για το προφανές πραξικόπημα στο Σουδάν εν μέσω μιας εύθραυστης μετάβασης στη δημοκρατία.

Σε δήλωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας, ο οργανισμός σημείωσε ότι προέτρεψε τους Σουδανούς ηγέτες «να τηρήσουν τη συνταγματική διαδικασία και όσα έχουν συμφωνηθεί κατά τη μεταβατική περίοδο».

Δήλωση «βαθιάς ανησυχίας» εξέδωσε επίσης ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Ο Γενικός Γραμματέας του μπλοκ των 22 μελών, Αχμέντ Αμπούλ Γκχάιτ προέτρεψε όλα τα κόμματα τη να «συμμορφωθούν πλήρως» με τη συνταγματική δήλωση που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2019. «Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς διάλογο», δήλωσε ο γ.γ. και πρόσθεσε στην ανακοίνωση ότι «είναι σημαντικό να σεβαστούμε όλες τις αποφάσεις και τις συμφωνίες που αποφασίστηκαν… απέχοντας από κάθε μέτρο που θα διαταράξει τη μεταβατική περίοδο και θα κλονίσει τη σταθερότητα στο Σουδάν».

AP Photo/Ashraf Idris

Η Γερμανία «καταδίκασε ρητά» την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν που «πρέπει να σταματήσει αμέσως», προκειμένου να επιτραπεί να συνεχιστεί «μια ειρηνική πολιτική μετάβαση προς τη δημοκρατία» σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν προκαλούν θλίψη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, καλώντας σε «διάλογο».

Και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν, εξέφρασε την υποστήριξή του στη μεταβατική κυβέρνηση και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση του Σουδανού πρωθυπουργού και των πολιτικών μελών της κυβέρνησης.

Έκκληση για «συγκράτηση και ηρεμία» απηύθυναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τους κορυφαίους στρατηγούς του Σουδάν, καλώντας τις σουδανικές φατρίες να ενωθούν και να «διατηρήσουν τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη που έχουν επιτευχθεί».

Το βασίλειο «επιβεβαιώνει τη συνεχή του στάση απέναντι στον αδελφό σουδανικό λαό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών. Πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου υποστήριζαν επί χρόνια τον αλ Μπασίρ, αν και τελικά υποστήριξαν την απομάκρυνσή του από τον στρατό, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων κατά της κυριαρχίας του πριν από δύο χρόνια.

Μετά την απομάκρυνση του αλ-Μπασίρ, η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στους νέους στρατιωτικούς ηγέτες του Σουδάν, μια κίνηση που δημιούργησε κάποια υποψία στους Σουδανούς διαδηλωτές που φοβούνταν ότι η επανάστασή τους μπορεί να ματαιωθεί.

«Στενά» παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν η Αίγυπτος, με το Κάιρο να παροτρύνει όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να δώσουν προτεραιότητα στην εθνική συναίνεση. «Η Αίγυπτος κάλεσε όλα τα μέρη στο Σουδάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να δώσουν προτεραιότητα στο μεγαλύτερο συμφέρον της χώρας τους και να επιτύχουν εθνική συναίνεση», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, το Κάιρο ζητά να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις στο Σουδάν με τρόπο που να εγγυάται την ασφάλεια της χώρας. Η ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ καταλήγει ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα του Σουδάν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ασφάλειας και της Αιγύπτου και ολόκληρης της περιοχής.

Στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε ότι η χώρα του θέλει όλα τα μέρη στο Σουδάν «να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου, ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα της περιοχής». Είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι η Κίνα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις αναταράξεις στο Σουδάν και «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των κινεζικών ιδρυμάτων και του προσωπικού εκεί». Η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μεγάλος επενδυτής στην Αφρική. Κατά τη διάρκεια της σκληρής διακυβέρνησης του αλ Μπασίρ και παρά τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνησή του, η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Σουδάν και βασικός διεθνής εταίρος.

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων απηύθυνε έκκληση για την προστασία των αμάχων, ζητώντας απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση για να βοηθήσει εκατομμύρια που έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο όλα αυτά τα χρόνια.

Ο διευθυντής της ομάδας βοήθειας στο Σουδάν, Γουίλ Κάρτερ, δήλωσε ότι οι αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του Σουδάν δε θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο τις προηγούμενες δεσμεύσεις των αρχών ότι θα διασφαλίσουν πως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορούν να βοηθήσουν τα 13 εκατομμύρια άτομα που έχουν μεγάλη ανάγκη από βοήθεια στο Σουδάν, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων εκτοπισμένων Σουδανών.

Κατά τη μακροχρόνια ηγεμονία του αλ Μπασίρ, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πάλευαν να αποκτήσουν πρόσβαση στους πιο ευάλωτους της χώρας, σε περιοχές που είχαν πληγεί από τον πόλεμο, όπως το Νταρφούρ, όπου οι μαχητές μερικές φορές έλεγχαν την πρόσβαση σε τρόφιμα.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr