Ο Τζιόρτζι περιέγραψε το «τρίγωνο της διαφθοράς»

Ο Τζιόρτζι περιέγραψε το «τρίγωνο της διαφθοράς»

Νέα στοιχεία από όσα φέρεται να έχει πει στη βελγική δικαιοσύνη ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, φέρνουν στη δημοσιότητα ιταλικά μέσα ενημέρωσης λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες για το αν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα πρέπει να παραμείνει στη φυλάκη ή όχι μέχρι να εκδικαστεί το Qatargate.

Η κεκλεισμένων των θυρών ακροαματική διαδικασία για την Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες ξεκινά στις 10 (ώρα Ελλάδας) και η απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατηγορείται πως ήταν μέρος της τετράδας των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.

Ο «Αλγερινός» και το τρίγωνο των επαφών

Ο Τζιόρτζι φέρεται να έχει κατονομάσει έναν «Αλγερινό» με τον οποίο γίνονταν οι επαφές και οι συνεννοήσεις για τα χρήματα. «Ήταν κάποιος που εργαζόταν για την κυβέρνηση του Κατάρ και το όνομά του ήταν Μπεταχάρ Μπουντζελάλ. Αυτός με έφερνε σε επαφή με κάποιον από την Τουρκία, πιστεύω ότι ήταν παλαιστινιακής καταγωγής» εμφανίζεται να έχει πει ο Τζιόρτζι σύμφωνα με την ιστοσελίδα Il Fatto Quotidiano.

Συνεχίζοντας την περιγραφή της διαδρομής των χρημάτων, ο Τζιόρτζι εμφανίζεται να λέει ότι το άτομο αυτό του έδινε ένα κινητό τηλέφωνο: «Αυτόν έπρεπε να πάρω για να εισπράξω τα χρήματα. Πάντα ήταν ένα διαφορετικό πρόσωπο και κάθε φορά διέγραφα τον αριθμό ώστε να μην αφήσω ίχνη».
Έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών του Βελγίου που επικαλείται η ιταλική ιστοσελίδα περιγράφει, δε, «πώς το Κατάρ έκανε τις δωροδοκίες στην καρδιά της Ευρώπης»: «Ήταν μια ομάδα την οποία αποτελούσαν ο Τζιόρτζι και οι εργοδότες του, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής, Αντρέα Κοτζολίνο».

Κατά τις βελγικές μυστικές υπηρεσίες η ομάδα αυτή λειτουργούσε υπό τις οδηγίες των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου αλλά και της κυβέρνησης του Κατάρ (τουλάχιστον στην περίπτωση των Τζιόρτζι, Παντσέρι). «Λειτουργούσαν διακριτικά χωρίς να εμφανίζονται ανοιχτά υπέρ του Μαρόκου μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες ορολογίες και κρύβοντας χρήματα στα σπίτια τους» αναφέρουν οι Βέλγοι στο έγγραφο με το οποίο ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται επίσημα το Κατάρ-gate. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται, μάλιστα, ότι «πρόκειται για μια συμφωνία εκατομμυρίων».
Επανερχόμενο στον Τζιόρτζι το δημοσίευμα αναφέρει ότι περιέγραψε στις βελγικές αρχές ότι έπρεπε να μιλήσει πρώτα με τον «Αλγερινό», στη συνέχεια με τον Παλαιστίνιο από την Τουρκία και τελικά να μιλήσει με μια επαφή που απαντούσε από το Βέλγιο: «Το συνολικό ποσό δεν ήταν σταθερίο. Μου είναι δύσκολο ννα το υπολογίσω, αυτοί το αποφάσισαν». Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή φέρεται να έχει πει, επίσης, ότι αυτό το «τρίγωνο» λειτούργησε «δύο ή τρεις φορές τον χρόνο».

Ο Τζιόρτζι στις καταθέσεις του έχει αναφερθεί και στον πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Άτμουν λέγοντας ότι «έφερνε χρήματα κάθε τόσο, αλλά όχι σε τακτική βάση. Πρόκειται για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ. Ερχόταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ρούχα».

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή εμφανίζεται, ακόμα, να αναφέρεται σε ένα ταξίδι δώρο από τον Ατμούν τον περασμένο Δεκέμβριο προς τον ίδιο, τον Παντσέρι και τις οικογένειές τους: «Δίστασα στη ναρχή αλλά τελικά είπα “ναι”. Είχαμε συζητήσει και για την αδερφή της Εύας και τον γαμπρό της αλλά τελικά δεν δέχθηκαν».

Η αλλαγή του 2019

Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι η κρίσιμη αλλαγή συνέβη το 2019 με τον Τζιόρτζι να περιγράφει: «Ο Παντσέρι πρότεινε τη δημιουργία μιας ΜΚΟ. Στην πραγματικότητα το πρότεινε ο “Αλγερινός”. Χρειαζόμασταν έναν τρόπο για να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που δεν θα ενεργοποιούσε τους “συναγερμούς”. Το είχαν ζητήσει οι Καταριανοί».

«Γι’ αυτό βοήθησα στην Fight Impunity» πρόσθεσε ο Τζιόρτζι ο οποίος, όμως, εμφανίζεται να ξεκαθαρίζει ότι «όλοι οι άνθρωποι που εμφανίζονται στην ΜΚΟ αυτή δεν γνώριζαν την πραγματική προέλευση των χρημάτων. Αγνοούσαν τη σχέση της ΜΚΟ με το κράτος του Κατάρ. Μόνο εγώ και ο Παντσέρι γνωρίζαμε».

Το δημοσίευμα καταλήγει με την απάντηση που φέρεται να έδωσε ο Τζιόρτζι στο έρωτημα για τα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του ίδιους και της Εύας Καϊλή: «Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα και την προέλευσή τους αλλά δεν είναι μέρος του δικτύου. Μου είχε ζητήσει αρκετές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο. Είχα αντιληφθεί ότι η δουλειά γινόταν ολοένα και πιο σημαντική, ότι εξελισσόταν σε βαθμό που δεν φανταζόμασταν και ότι το σύστημα δεν ήταν υγιές».

Ειδήσεις σήμερα:

Στο ψυχιατρείο ο 29χρονος που σκότωσε τη μητέρα του στη Θεσσαλονίκη – Αποφασίστηκε ο εγκλεισμός του

Η τραγική μοίρα της Charlbi Dean: Πέθανε από σήψη – Πώς σχετίζεται ένα τροχαίο προ 10 ετών

O διασυρμός του Salt Bae στο Κατάρ για τα like στα social mediaΠηγή άρθρου: www.protothema.gr