Ο Όρμπαν ζητεί την παραίτηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν γιατί έκανε «υποτιμητικά σχόλια» για την Ουγγαρία


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020, 12:23

Ο Όρμπαν ζητεί την παραίτηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν γιατί έκανε «υποτιμητικά σχόλια» για την Ουγγαρία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε την παραίτηση της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Βέρα Γιούροβα, για τις «υποτιμητικές δημόσιες δηλώσεις της», όπως τις χαρακτήρισε, που αφορούσαν την κατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα του.

Ο 57χρονος Όρμπαν έχει επανειλημμένως συγκρουστεί με άλλους ηγέτες χωρών της Ε.Ε. με αφορμή τις προθέσεις του να θέσει υπό μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο το δικαστικό και ακαδημαϊκό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης.

Επικριτές στην Ε.Ε. λένε ότι ο Όρμπαν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εθνών κρατών και των εθνοτικών πλειοψηφιών εις βάρος των γενικώς αποδεκτών κανόνων της πολιτικής συμπεριφοράς.

Ο Όρμπαν απέρριψε αυτές τις κατηγορίες σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

«Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο, στην Ουγγαρία “οικοδομείται μια νοσηρή Δημοκρατία”» έγραψε ο Όρμπαν σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που δημοσιεύεται σήμερα.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει τα σχόλια της Γιούροβα που επικαλείται ο Όρμπαν.

Η έκκληση του Ούγγρου πρωθυπουργού για καθαίρεση της Γιούροβα, η οποία είναι υπεύθυνη για τις Αξίες και τη Διαφάνεια και την τήρηση του κράτους δικαίου, γίνεται την ώρα που η Ουγγαρία βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης από τον κορωνοϊό με αργότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς.

Ο Όρμπαν έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ομιλίες του για να εμφανιστεί ως ο υπερασπιστής της εθνικής υπερηφάνειας της χώρας του και της εθνικής της κυριαρχίας απέναντι στην ξένη καταπάτηση, περιλαμβανομένων των επιθέσεων από «γραφειοκράτες των Βρυξελλών».

Η ουγγρική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 13,6% στο δεύτερο τρίμηνο, η μεγαλύτερη μείωση στην κεντρική Ευρώπη, ενώ ο πληθωρισμός για το 2020 βρίσκεται σε υψηλό οκταετίας και το φιορίνι είναι το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι εξασθενημένες προοπτικές της χώρας πιθανόν να σημάνουν τη μεγαλύτερη απειλή για τη δεκαετή εξουσία του Όρμπαν, ο οποίος θα δοκιμαστεί στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το πρώτο εξάμηνο του 2022.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020, 12:25

Πηγή άρθρου: www.zougla.gr