Ναρκισσισμός, ο αληθινός κυρίαρχος του «ντέρμπι»

Την τακτική που χαρακτήρισε την προεδρία του τα τελευταία τέσσερα χρόνια επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για το ντιμπέιτ της Τρίτης: όσες κραυγές, προσκόμματα και μυθεύματα χρειάζονται για να επιβάλει το δικό του –αγοραίο– ύφος στη διαδικασία. 

Αρνήθηκε έτσι να καταδικάσει ρατσιστικό κίνημα και άφησε υπονοούμενα για την αξιοπιστία της εκλογικής αναμέτρησης.

Ειρωνεύθηκε τον Τζο Μπάιντεν για τη χρήση μάσκας και αλλοίωσε συνειδητά τις θέσεις του αντιπάλου του, αδιαφορώντας για τις διαψεύσεις από μέρους του τέως αντιπρόεδρου. Τα λόγια του, στο μεταξύ, ήταν γεμάτα παράπονα για την αδικία που υφίσταται και για τα δικά του συναισθήματα.

Η εμφάνιση αυτή δεν εξέπληξε κανέναν. Ολοι γνώριζαν ότι το ντιμπέιτ θα έφερνε αντιμέτωπους δύο εβδομηντάρηδες, πεισματάρηδες και υπερήφανους άνδρες, οι οποίοι έχουν διαμορφώσει προσεκτικά τη δημόσια εικόνα τους τα 50 χρόνια που βρίσκονται στο προσκήνιο. Το θέαμα της Τρίτης αποτελούσε φυσικό επακόλουθο της σύγκρουσης αυτής.

Ο Τραμπ ήταν αυτός που είναι: ασταμάτητος, αμετροεπής και πάντα έτοιμος να διακόψει τον συνομιλητή του. Ο Μπάιντεν, από τη μεριά του, παρέμεινε το τέκνο της βιομηχανικής κωμόπολης Σκράντον, τον οποίο οι ψηφοφόροι επιλέγουν για το προσωπικό ήθος του και όχι για τη ρητορική του δεινότητα. Οι περιγραφές του στο ντιμπέιτ ήταν μακρόσυρτες, ο λόγος του στερείτο σαφήνειας και η αγένεια του προέδρου Τραμπ δοκίμασε εμφανώς τα νεύρα του.

Ο βετεράνος

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι επέλεξαν όμως, τον Τζο Μπάιντεν ως τον υποψήφιό τους, είδαν στο πρόσωπό του τον συμπαθή αντιπρόεδρο του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου, έναν βετεράνο της Ουάσιγκτον που έχει αντιμετωπίσει προσωπικές τραγωδίες, όπως τον θάνατο του γιου του, Μπο, από καρκίνο.

Οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι ο Μπάιντεν είναι ικανός να απευθυνθεί στο συναίσθημα των ψηφοφόρων, απέναντι σε έναν πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έχει αποδείξει τη συναισθηματική του ψυχρότητα, αλλά και την περιφρόνησή του προς τους θεσμούς της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ο Τραμπ, από τη μεριά του, επιδιώκει να εμφανίσει τον Μπάιντεν ως ισόβιο πολιτικό στέλεχος της διεφθαρμένης Ουάσιγκτον, με ανύπαρκτο έργο, προωθώντας εικόνα του εαυτού του ως ανυπότακτου ριζοσπάστη, παρότι βρίσκεται στην προεδρία σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Εδώ και μήνες, ο Τραμπ προετοίμαζε τους οπαδούς του για ταπεινωτική ήττα του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ, ισχυριζόμενος ότι ο αντίπαλός του πάσχει από γεροντική άνοια και αποκαλώντας τον τέως αντιπρόεδρο «Τζο ο Υπναράς». Οι επιθέσεις αυτές δεν αναιρούν ασφαλώς το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι δεινός ρήτορας. Για τον λόγο αυτό, η προεκλογική ομάδα των Δημοκρατικών οφείλει να είναι ικανοποιημένη από την εμφάνιση του υποψηφίου τους την Τρίτη στο Κλίβελαντ.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, στελέχη της εκστρατείας Τραμπ παραδέχονταν ότι ο μόνος τρόπος για τον πρόεδρο να επικρατήσει του ντιμπέιτ, θα ήταν ο Μπάιντεν να έχανε την ψυχραιμία του, κάτι που δεν συνέβη. Συνειδητοποιώντας ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα για αυτόν, ο πρόεδρος Τραμπ επέλεξε να αποφύγει δύσκολες ερωτήσεις, όπως αυτές που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας, αλλάζοντας θέμα.

Αυτή η τακτική αποδείχθηκε πάντα αποτελεσματική για τον Τραμπ. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Τραμπ –παρά τις εμφανείς ρητορικές ελλείψεις του– υπερίσχυσε στα προεκλογικά ντιμπέιτ, καθώς ήταν ο μόνος υποψήφιος πρόθυμος να παραβιάσει κάθε κανόνα συμπεριφοράς και ειλικρίνειας. Στον επίλογό του, ο Τραμπ αποχαιρέτησε το κοινό με απειλητική προφητεία, λέγοντας ότι θα περιμένει την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων, προτού ανακηρύξει τη νίκη του: «Ελπίζω ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες», είπε.

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr