«Μεγάλη ανησυχία» Μπορέλ : ΕΕ και Ρωσία βγαίνουν εκτός πορείας – «Να εξετάσουμε τις συνέπειες»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ επιστρέφοντας από τη Μόσχα εξέφρασε σήμερα τη μεγάλη ανησυχία του μετά την άρνηση των ρωσικών αρχών να κάνουν «πιο εποικοδομητικό» διάλογο με την ΕΕ και κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να «εξετάσουν τις συνέπειες», οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις.

«Να εξετάσουμε τις συνέπειες»

«Οι ρωσικές αρχές δεν θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι λυπηρό και θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες.

»Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, και ναι, αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις», έγραψε σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν στις 22 Φεβρουαρίου για να εξαγάγουν συμπεράσματα μετά την αποστολή που πραγματοποίησε ο Ζοσέπ Μπορέλ από τις 4 έως τις 7 Φεβρουαρίου, στη Μόσχα, και τη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Αναμένεται επίσης να αποφασίσουν για τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στην απόρριψη από το Κρεμλίνο των αιτημάτων των ευρωπαίων ηγετών για απελευθέρωση του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και για την απέλαση τριών διπλωματών της ΕΕ.

Οι κυρώσεις

Η απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις αναμένεται να υιοθετηθεί ομόφωνα έπειτα από πρόταση των κρατών μελών. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν προτείνει, μπορεί μόνο να συστήσει, αυτό κάνει στα πρακτικά της αποστολής του.

«Επέστρεψα στις Βρυξέλλες με βαθιά ανησυχία όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της ρωσικής κοινωνίας και τις γεωστρατηγικές επιλογές της Ρωσίας», γράφει.

«Η συνάντησή μου με τον υπουργό Λαβρόφ και τα μηνύματα που εστάλησαν από τις ρωσικές αρχές κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης επιβεβαίωσαν ότι η Ευρώπη και η Ρωσία βγαίνουν εκτός πορείας.

«Αποσυνδέεται από την Ευρώπη»

»Φαίνεται ότι η Ρωσία αποσυνδέεται σταδιακά από την Ευρώπη και θεωρεί ότι οι δημοκρατικές αξίες αποτελούν υπαρξιακή απειλή», υποστηρίζει.

«Αν θέλουμε έναν ασφαλέστερο κόσμο για αύριο, πρέπει να ενεργήσουμε σήμερα με αποφασιστικότητα και να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε ρίσκα», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στοΠηγή άρθρου: www.in.gr