Μάχη επιβίωσης για εκατομμύρια Ουκρανούς που παραμένουν χωρίς ρεύμα

Μάχη επιβίωσης για εκατομμύρια Ουκρανούς που παραμένουν χωρίς ρεύμα

AP Photo/Andrew Kravchenko

Χωρίς ρεύμα συνεχίζουν να είναι εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στις υποδομές της χώρας •130.000 χωρίς ρεύμα και θέρμανση στο Κίεβο •Φόβοι των αρχών για υγειονομική κρίση και για μαζικές αντιδράσεις ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα •Εντός 24ωρου η πλήρης αποκατάσταση του ρεύματος στο Κίεβο, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση.

Αυξάνονται οι φόβοι των ουκρανικών αρχών ότι τα πλήγματα της Ρωσίας στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας θα απειλήσουν την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών της χώρας, στον απόηχο της εκτεταμένης διακοπής λειτουργίας του μεγαλύτερου τήματος ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, την Τετάρτη. Ο Πέτρο Κοτίν, πρόεδρος της ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Energoatom, είπε ότι όλοι οι μηχανισμοί ασφαλείας λειτούργησαν όπως προβλεπόταν την Τετάρτη, αλλά δύο γεννήτριες υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών. 
Οι ουκρανικές αρχές αποκαθιστούν σταδιακά την ηλεκτρική ενέργεια, με τη βοήθεια της επανασύνδεσης των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της χώρας, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς θέρμανση ή ηλεκτρισμό στο Κίεβο και άλλες πόλεις.

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η ουκρανική πρωτεύουσα και η γύρω περιοχή είναι από εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιθέσεις. Όπως ανέφερε, πολλοί κάτοικοι του Κιέβου έχουν μείνει χωρίς ρεύμα «για 20 ή και 30 ώρες».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των κατοίκων του Κιέβου των τριών εκατομμυρίων που παραμένουν χωρίς ρεύμα είναι 130.000, ενώ η στρατιωτική διοίκηση της πόλης ανέφερε χθες ότι οι επισκευές του δικτύου αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός αυτού του 24ώρου.

Ακόμη, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι άλλες περιοχές που έχουν δει τα χειρότερα πλήγματα από τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις είναι εκείνες της Οδησσού στο νότια, της Λβιβ στα δυτικά, καθώς και η Βίνιτσα και το Ντνιπροπετρόβσκ, που είναι πιο κεντρικά.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση σε όσους έχουν ρεύμα να χρησιμοποιούν λελογισμένα ηλεκτρικές συσκευές: «Εάν δεν έχετε διακοπή ρεύματος, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει τελειώσει. Παρακαλώ, εάν έχετε ρεύμα, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ανάψετε πολλές ισχυρές ηλεκτρικές συσκευές ταυτόχρονα».

«Πρέπει να αντέξουμε αυτόν τον χειμώνα, έναν χειμώνα που θα θυμούνται όλοι», είπε.

Φόβοι για υγειονομική κρίση στη χώρα

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ είπε ότι παρά τις επιθέσεις, σχεδόν όλες οι κρίσιμες υποδομές της χώρας έχουν αποκατασταθεί – συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ύδρευσης, των μονάδων παραγωγής θερμότητας, των νοσοκομείων και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, εκατομμύρια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε κάθε περιοχή της Ουκρανίας, συμπλήρωσε.

Μάλιστα, οι αρχές εκφράζουν ανησυχίες ότι οι ρωσικές επιθέσεις στις υποδομές της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με το χιόνι και τις πολικές θερμοκρασίες υπό του μηδενός ενδέχεται να προκαλέσουν υγειονομική κρίση στη χώρα.

Όλα τα συστήματα θέρμανσης αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε για πολιτικές αναταραχές λόγω των διακοπών ρεύματος και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τη χώρα και να προστατεύσουμε τις υποδομές» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι αρχές αναζητούν λύση σε «χρόνο ρεκόρ».

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, η ανησυχία του Κιέβου έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα ότι οι ζωτικής σημασίας υπηρεσίες δεν θα λειτουργούν σωστά τους ψυχρότερους μήνες που έρχονται.

Επίσης χθες, τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν έπειτα από νέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην βιομηχανική πόλη Ντνίπρο.

«Τέσσερις από αυτούς βρίσκονται στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένου ενός 17χρονου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

Περισσότερα θύματα αναμένεται ότι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια πολυκατοικιών.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr