Λετονία: Ουρές από 30άρηδες για ένα εμβόλιο της AstraZeneca

Ουρές – όχι για τεστ κατά του κορωνοϊού – αλλά για το εμβόλιο της AstraZeneca σχημάτισαν από το πρωί οι 30άρηδες στη Λετονία, μετά την απόφαση των αρχών της βαλτικής χώρας να προσφέρουν το εν λόγω σκεύασμα σε όποιον το επιθυμεί, καθώς η άρνηση πολλών ηλικιωμένων να το λάβουν έχει δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα. 

Η Λετονία εμβολιάζει αυτή την περίοδο τους ενήλικες ενώ των 65 ετών και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όμως πολλοί δεν εμφανίζονται στα ραντεβού τους όταν ενημερώνονται ότι θα τους χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εν μέρει λόγω αυτής της διστακτικότητας, η χώρα έχει μείνει πίσω στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19, έχοντας χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου μόνο στο 7,8% του πληθυσμού της, ούσα ουραγός στην Ε.Ε., σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).

Συνολικά περίπου 8.000 δόσεις διανεμήθηκαν σε επτά εμβολιαστικά κέντρα στη Λετονία για να χορηγηθούν το Σαββατοκύριακο, μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις εντός της Ένωσης, όπου χορηγούνται εμβόλια σε όσους το επιθυμούν, χωρίς ηλικιακά ή άλλα κριτήρια

«Είχαμε πλεόνασμα του AstraZeneca και για να αποφύγουμε να κρατήσουμε τα εμβόλια στις αποθήκες αποφασίσαμε να ανοίξουμε τον εμβολιασμό σε όσους ενδιαφέρονται», εξήγησε η Έβα Γιονέβιτα επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού της Λετονίας.

letonia-oyres-apo-30arides-gia-ena-emvolio-tis-astrazeneca2

«Περιμέναμε στην ουρά δυόμιση ώρες προτού ανοίξουν, περίπου στις 6:30 το πρωί, διότι είναι ο μόνος τρόπος να γλιτώσουμε από όλο αυτό», δήλωσε ο Βλάντλενς Κόβαλενβς, ένας κάτοικος της Ρίγα.

Η Λετονία, αλλά και η γειτονική Λιθουανία έχουν ζητήσει από τη Δανία να τους πωλήσει τα αποθέματα των εμβολίων AstraZeneca που διαθέτει προκειμένου να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού, δεδομένου ότι η Κοπεγχάγη έχει ανακοινώσει ότι σταματά τη χορήγησή τους. 

Στο Βίλνιους, πρωτεύουσας της Λιθουανίας, παρατηρήθηκε αντίστοιχο πλεόνασμα εμβολίων της AstraZeneca, τα οποία επίσης προσφέρθηκαν στους νέους.

«Οι ενήλικες άνω των 65 ετών στο Βίλνιους ήταν εξαιρετικά διστακτικοί να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca, οπότε αρχίσαμε να τους χορηγούμε αυτό της Pfizer, και ανοίξαμε τον εμβολισμό με το AstraZeneca σε άλλες ομάδες που έχουν προτεραιότητα, στις οποίες ανήκουν και νεότεροι», δήλωσε ο δήμαρχος του Βίλνιους, προσθέτοντας πως ο «εμβολιασμός προχωρά ομαλά τώρα».

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr