Κρις Γουάλλας… ο βετεράνος παρουσιαστής που έγινε ο «αδύναμος κρίκος»

Δεν ήταν ένα παραδοσιακό, προβλέψιμα και εθιμοτυπικά ευπρεπές debate. Συντηρητικοί και φιλελεύθεροι συμφώνησαν κιόλας ότι η υποτιθέμενη υψηλής ποιότητας πρώτη συζήτηση ανάμεσα στους δυο υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ έβαλε «φωτιά στη χωματερή». Και το κοινό πνίγηκε στου τοξικούς καπνούς.

Από τον επιθετικά προσβλητικό και καυχησιάρη πρόεδρο Τραμπ οι τηλεθεατές δεν είχε μεγάλες προσδοκίες για ευγενή συμπεριφορά και συμμόρφωση στους κανόνες.

Χρησιμοποίησε την ρητορική, που λέει ο λόγος, αναμέτρηση εκστομίζοντας αβάσιμες εικασίες, νομιμοποιώντας μια χολερική ομάδα μίσους, απειλώντας αυταρχικά και εκφοβίζοντας το εκλογικό σώμα. Με δυο λόγια έριξε μπόλικο φρέσκο αλάτι στις πληγές που ο ίδιος άνοιξε. Προς τιμή του, απέναντι στο καταιγισμό λεκτικών αυθαιρεσιών του Τραμπ, ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν δεν «έχασε τη μπάλα». Την κοντρόλαρε.

Εκείνος , όμως, που κυριολεκτικά έχασε κάθε έλεγχο ήταν ο συντονιστής της συζήτησης. Ο βετεράνος τηλεοπτικός δημοσιογράφος Κρις Γουάλλας αποδείχθηκε ο αδύναμος κρίκος του 90λεπτου debate. Έμοιαζε σαν να μην μπορεί να εντοπίσει τον αφηνιασμένο ελέφαντα στο δωμάτιο. Και ακόμη χειρότερα, επιτρέποντας στο πρόεδρο να παρεκτρέπεται, έφερνε στο νευρικό ανιψιό που προσπαθεί να ηρεμήσει τον μεθυσμένο μπάρμπα του ο οποίος δεν ξεκολλούσε από το μπαρ ενός εκτροχιασμένου τρένου.

Δείτε το βίντεο από το πρώτο debate των Τραμπ-Μπάιντεν: 



Είναι μάλλον παρακινδυνευμένο να θεωρηθεί ότι ο μετριοπαθής 73χρονος δημοσιογράφος του καναλιού Fox έκανε αβάντα στο Τραμπ. Από τη άλλη η εμπειρία του δεν επέτρεπε τόση συστολή απέναντι στο μαινόμενο πρόεδρο που παραβίαζε κάθε έννοια στοιχειώδους διαλογου . Έτσι κι αλλιώς ο ίδιος δεν καταχωρίζεται στις χαρωπές μαζορέτες που επευφημούν τους τραμπουκισμούς του Τραμπ, όπως άλλοι «έγκυροι» συνάδελφοί του.

Με τον Τραμπ, άλλωστε, είχαν πρόσφατες αψιμαχίες. Ο πρόεδρος κατ΄επανάληψη τον είχε δυσφημίσει στο Twitter, αποκαλώντας τον «ενοχλητικό, μοχθηρό, κακότροπο» , επισημαίνοντας ότι «δεν θα μοιάσει ποτέ στο πατέρα του». Από πλευράς του ο δημοσιογράφος κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι συμμετείχε «στην πιο άμεση και συνεχή επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου στην ιστορία των ΗΠΑ».

Είναι γιος του διάσημου δημοσιογράφου Μάικ Γουάλλας, που πέθανε το 2012. Μιας δημοφιλούς προσωπικότητας των ΜΜΕ και από τους αρχικούς ανταποκριτές του προγράμματος 60 Minutes του CBS, ο οποίος σε 50 χρόνια σταδιοδρομίας πήρε συνεντεύξεις μεταξύ άλλων από προσωπικότητες σαν το Ντεγκ Ξιάο Πινγκ, τη Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, το Γιασέρ Αραφάτ, το Σαλβαδόρ Νταλί. Ωστόσο ο νεαρός βλαστός του δεν θεωρείται ότι μεγάλωσε -και προφανώς δεν έκανε καριέρα- στη σκιά του πατέρα του.

tcx120118chriswallace001-1542061780

Οι γονείς του χώρισαν όταν αυτός ήταν βρέφος. Μεγάλωσε στο Σικάγο με τη φροντίδα της μητέρας του Νόρμα Κάφαν και του πατριού του, Μπιλ Λίοναρντ δημοσιογράφου που έγινε αργότερα πρόεδρος του CBS News. Ο πατέρας του επέστρεψε στη ζωή του όταν αυτός ήταν 14 ετών αφότου αφού ο μεγαλύτερος γιος του ο Πίτερ , αδελφός του Κρις, έπεσε από ένα βράχο και σκοτώθηκε σε ένα ταξίδι του στην Ελλάδα. Πραγματικός, όμως, πνευματικός πατέρας του νεότερου Γουάλλας είναι ο εμβληματικός άνκορμαν Γουόλτερ Κρονκάιτ του δικτύου CBS, πλάι στον οποίο έκανε τα πρώτα του βήματα στη τηλεοπτική δημοσιογραφία.

Απόφοιτος του Χάρβαρντ, μετά από μακρά θητεία στο NBC και 14 χρόνια στο ABC μεταπήδησε το 2003 στο Fox. Με ένα μοναδικό στυλ ερευνητικής δημοσιογραφίας και έξυπνο βλέμμα πίσω από τα μεγάλα τετράγωνα γυαλιά του, προσέλκυσε ένα τεράστιο ακροατήριο. Έκτοτε χαίρει της εκτίμησης του κοινού ως σοβαρός, αξιόπιστος και ήρεμος δημοσιογράφος που χειρίζεται αυστηρά αλλά δίκαια τους συνεντευξιαζόμενους του ως οικοδεσπότης της εκπομπής Fox News Sunday. Εντός και εκτός στούντιο έχει φιλοξενήσει και ανακρίνει σκληρά τον Ομπάμα , τον Πούτιν, τον ίδιο το Τραμπ τον οποίο στρίμωξε με τις ερωτήσεις του.

Και βέβαια πήρε το βάπτισμα του πυρός στα προεδρικά debate το 2016 όταν συντόνισε στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδας στο Λας Βέγκας τη τρίτη και τελευταία αναμέτρηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον. Ομολογουμένως, ως πρώτος κεντρικός παρουσιαστής του “συντηρητικού” Fox News που φιλοξένησε προεδρική συζήτηση, τα είχε πάει καλά τότε. Τον επαίνεσαν και οι Δημοκρατικοί. Ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, παρά το αποδεδειγμένη απέχθεια του για το Fox News, κάλεσε τον Γουάλας να μείνει στο σπίτι του στο Λίμνη Κόμο.

Αλλά εκείνα τα φεγγάρια οι αντιπαραθέσεις δεν ήταν τόσο πολωμένες. Πράγμα που του επέτρεπε, πριν ενσκήψει ο τυφώνας Τραμπ, να δηλώνει ότι “το debate δεν είναι τηλεοπτικό σόου. Είναι μέρος των θεμελιωμένων στο Σύνταγμα δικαιωμάτων που βοηθούν εκατομμύρια πολίτες να αποφασίσουν ποιον θα εκλέξουν ως επόμενο πρόεδρο”.

τρθ

Το πώς τη “πάτησε” τώρα στο πρώτο φετινό debate στο Κλίβελαντ του Οχάιο προσποιούμενος ότι το πρόβλημα στη 90λεπτη παράσταση δεν οφειλόταν κατά 100% στο προκλητικό Τραμπ, είναι για αρκετούς άλυτο μυστήριο. Προφανώς η προεδρική πίεση στο πάνελ του debate και τον θεωρούμενο ακριβοδίκαιο Γουάλας , πατέρα έξι παιδιών, ήταν αφόρητη. Αλλά ο ίδιος ως παλιά καραβάνα έχει αποδείξει ότι δεν είναι “κότα” της εκάστοτε εξουσίας. Για τους επικριτές του πάντως η στάση του ήταν εξηγήσιμη. Ειδικά όταν φθάνει η ώρα του ξεπουπουλιάσματος.

Μέλος του Δημοκρατικού κόμματος, παρότι έχει ψηφίσει κατά καιρούς και Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους στις τοπικές εκλογές, ο Γουάλλας φρόντιζε πάντα να μην εκτίθεται για τις προτιμήσεις και τις πεποιθήσεις του. Διατεινόταν,ανέκαθεν, ότι είχε εξασφαλίσει τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία του. Επομένως ως αμερόληπτος δεν ήταν οπαδός κανενός φαβορί ή αουτσάιντερ. Μόνο που επιλεγμένος ως διαιτητής σε ένα αγώνα μποξ έχει κι αυτός αφεντικό. Εν προκειμένω το σκληροπυρηνικό κανάλι Fox, γνωστό για τα νταραβέρια, τα χατίρια και το ρόλο του ως επικοινωνιακό αποκούμπι του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ.

Ενδεχομένως να κατηγορείται άδικα ο ήπιος συντονιστής του πρώτου debate για αυτή τη επαγγελματική του σύνδεση. Άλλωστε, στο χάος που δημιούργησε ο ανεξέλεγκτος Τραμπ ο ίδιος δεν διέθετε μια κίτρινη κάρτα ή κάτι πιο δραστικό όπως ένα τέιζερ αναισθητοποίησης για να τον καλμάρει. Οι συγκρατημένες παροτρύνσεις του να συμμορφωθεί πήγαν στο βρόντο . Όπως και όλο το debate, επειδή ο συνήθως σε ετοιμότητα Γουάλλας προτίμησε όχι μόνο να είναι “αόρατος” αλλά και να επιδοθεί μπροστά στις κάμερες σε μια άσκηση αναποτελεσματικότητας.

Ειδήσεις σήμερα

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μάχες για 4η μέρα, εκατοντάδες νεκροί και διπλωματικό θρίλερ

Μητσοτάκης: Το φως του 21ου αιώνα αγκαλιάζει την Ακρόπολη

Κορωνοϊός: Συναγερμός και αυστηροί περιορισμοί σε χωριά της Βοιωτίας και της Ευβοίας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr