Κορονοϊός: Ξεπηδούν νέες ‘Ινδίες’ με απρόβλεπτες συνέπειες – Κόσμος

Νέες “Ινδίες” κινδυνεύουν να γίνουν και άλλες χώρες της Ασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως, καθώς ο αριθμός των κρατών στις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές της ηπείρου που κατακλύζονται από τον κορονοϊό αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Κάποια μάλιστα από αυτά αντιμετωπίζουν τα χειρότερα επίπεδα κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι η Ινδία αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ όλων των παγκόσμιων λοιμώξεων και το ένα τέταρτο των θανάτων που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις έχουν επίσης εκτοξευθεί στα ύψη σε χώρες γύρω από την Ινδία, από το Νεπάλ στα βόρεια έως τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες στο νότο. Και δεν είναι μόνο οι γείτονες της Ινδίας – πιο μακριά στη νοτιοανατολική Ασία, οι λοιμώξεις αυξάνονται επίσης στην Ταϊλάνδη, την Καμπότζη και την Ινδονησία.

“Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας ανέφερε πάνω από 2,7 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και πάνω από 25.000 νέους θανάτους, αύξηση 19% και 48% αντίστοιχα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα”, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη. “Η Ινδία οδηγεί επί του παρόντος τη μεγάλη πλειονότητα αυτής της ανοδικής τάσης”.

Επακόυθο της επανεμφάνισης του ιού με ταχείς ρυθμούς σε αυτές τις χώρες είναι η άσκηση τεράστιας πίεσης στα συστήματα υγείας και τις ιατρικές προμήθειες. Ορισμένες ζήτησαν διεθνή βοήθεια εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης.

Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα γνώρισε απότομη αύξηση των περιπτώσεων κορονοϊού από τα μέσα Απριλίου, με τις λοιμώξεις να ξεπερνούν γρήγορα την κορύφωση του προηγούμενου κύματος, τον Φεβρουάριο.

Την Παρασκευή, το νησιωτικό έθνος της νότιας Ασίας ανέφερε 1.895 περιπτώσεις – αριθμός σχεδόν πενταπλάσιος από τις καθημερινές λοιμώξεις που ανέφερε στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας Pavithra Wanniarachchi, η αύξηση των μολύνσεων οφείλεται στις μεγάλες συγκεντρώσεις για το νέο έτος της Σρι Λάνκα στις 13 και 14 Απριλίου, κατά τη διάρκεια των οποίων οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν και να ψωνίσουν.

Πριν από την εκδήλωση, οι αρχές φαίνονταν σίγουρες ότι ο Covid-19 ήταν υπό έλεγχο και ενθάρρυναν το κοινό να γιορτάσει τηρώντας τις οδηγίες.

Αλλά οι λοιμώξεις άρχισαν να αυξάνονται αμέσως μετά. Στις 27 Απριλίου, η χώρα ανέφερε 1.111 νέα κρούσματα, η πρώτη φορά που τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 από την έναρξη της πανδημίας. Οι αρχές απάντησαν κλείνοντας τα σχολεία, απαγόρευσαν ιδιωτικές λειτουργίες και επέβαλαν lockdown σε περισσότερες από 100 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα των 21 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όμως, οι περιορισμοί απέτυχαν να “φρενάρουν” την αυξανόμενη εξάπλωση. Την Τετάρτη, η Σρι Λάνκα επέκτεινε το lockdown σε τέσσερις ακόμη περιοχές. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβληθεί lockdown σε 13 από τις 25 διοικητικές περιοχές της χώρας.

Παρά την εγγύτητά του με την Ινδία, η ινδική παραλλαγή, μέχρι την περασμένη εβδομάδα δεν είχε εντοπιστεί στη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με τον Δρ. Chandima Jeewandara στο Πανεπιστήμιο της Sri Jayawardenapura.

Αντ’ αυτού, η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή B.1.1.7, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυκλοφορεί στη Σρι Λάνκα, δήλωσε ο Jeewandara.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ραγιαπάκσα είπε ότι η μόνη απάντηση στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός. Ωστόσο, η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει έλλειψη 600.000 δόσεων του εμβολίου AstraZeneca που παρήγγειλε από το Serum Institute της Ινδίας να ολοκληρώσει τον δεύτερο γύρο του προγράμματος εμβολιασμού.

Μέχρι στιγμής, μόνο ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί στη χώρα των 21 εκατομμυρίων – περίπου πέντε δόσεις ανά 100 άτομα. Η διάθεση είναι πιο αργή από αυτήν της Ινδίας, η οποία έχει χορηγήσει 12 δόσεις ανά 100 άτομα.

Την Πέμπτη, η Σρι Λάνκα έγινε η τελευταία γειτονική χώρα που σφράγισε τα σύνορά της με την Ινδία, μετά το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ. Οι επιβάτες πτήσεων από την Ινδία απαγορεύτηκε να εισέλθουν και το ναυτικό της Σρι Λάνκα είπε ότι είχε εντείνει τις περιπολίες για να κρατήσει μακριά τις ινδικές τράτες.

Μαλδίβες

Οι Μαλδίβες, ένας άλλος γείτονας της Ινδίας, ανέφεραν την Τρίτη ημερήσιο ρεκόρ 601 νέων κρουσμάτων Covid-19, σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας Υγείας της χώρας.

Με την οικονομία του να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, τη χώρα στο αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού άνοιξε ξανά τα σύνορά της σε ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο τον περασμένο Ιούλιο μετά από τρεις μήνες lockdown και έγινε η πρώτη που υποδέχθηκε ξένους τουρίστες στη μέση της πανδημίας.

Καθώς οι άλλοι γείτονες της Ινδίας σπεύδουν τώρα να σφραγίσουν τα σύνορα και να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, τα θέρετρα των Μαλδίβων υποδέχονται ακόμη αστέρες του Μπόλιγουντ και άλλους εύπορους Ινδούς που επιδιώκουν να ξεφύγουν από την κρίση στην πατρίδα τους.

Φέτος, η Ινδία έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή τουριστών για τις Μαλδίβες. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, σχεδόν 70.000 Ινδοί επισκέφθηκαν το νησιωτικό κράτος, αντιπροσωπεύοντας το 23% του μεριδίου αγοράς και διπλασιάζοντας τον αριθμό των Ινδών παραθεριστών σε ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού.

Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι των Μαλδίβων ανακοίνωσαν σχέδια να προσφέρουν εμβολιασμούς στους τουρίστες κατά την άφιξη, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Ωστόσο, τέτοια σχέδια θα εφαρμοστούν μόνο μετά τον πλήρη εμβολιασμό των κατοίκων των Μαλδίβων, ανέφεραν αξιωματούχοι. Μέχρι στιγμής, η χώρα των 530.000 ανθρώπων έχει χορηγήσει περισσότερες από 400.000 δόσεις εμβολίου Covid-19 ή 76 δόσεις ανά 100 άτομα. Μόνο το 21% του πληθυσμού της είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Προς το παρόν, η χώρα επικεντρώνεται στον περιορισμό του ιού μεταξύ του πληθυσμού της – ειδικά στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Greater Malé.

Τη Δευτέρα, το Κέντρο Έκτακτων Επιχειρήσεων Υγείας της χώρας προειδοποίησε ότι ο αριθμός όσων νοσηλεύονται με Covid-19 τριπλασιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες και ότι μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού ενδέχεται να έχει εισέλθει στις Μαλδίβες.

Στην περιφέρεια του Greater Malé τέθηκε σε εφαρμογή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 04:00 από την Πέμπτη, κατά την οποία τα άτομα μπορούν να βγουν μόνο για βασικούς σκοπούς και υπηρεσίες παράδοσης με άδεια από την αστυνομία.

Νεπάλ

Ασθενής με κορονοϊό λαμβάνει οξυγόνο έξω από νοσοκομείο στο Κατμαντού του Νεπάλ