Kίνα: Επιστρέφει ο εφιάλτης του κορονοϊού – Γέμισαν τα κρεματόρια – Newsbomb – Ειδησεις

Kίνα: Επιστρέφει ο εφιάλτης του κορονοϊού – Γέμισαν τα κρεματόρια – Newsbomb – Ειδησεις

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα προκαλεί συναγερμό και θέτει σε αμφιβολία το τέλος της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Τα νοσοκομεία και τα κρεματόρια στη Χώρα του «Κόκκινου Δράκου» γεμίζουν ασφυκτικά, ενώ εντείνεται η ανησυχία για νέες μεταλλάξεις.

Η Κίνα δίνει μάχη με μία νέα δραματική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που οι αρχές λένε ότι είναι πλέον αδύνατο να εντοπιστούν και να καταγραφούν, με φόντο το πρόσφατο «άνοιγμα» της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Οι μολύνσεις εκτινάσσονται στα ύψη, τα νοσοκομεία γεμίζουν ασφυκτικά, τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν, ενώ τα κρεματόρια σε όλη τη χώρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια εισροή σορών, μετά την ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να άρει τα αυστηρά μέτρα καραντίνας και να σταματήσει τα υποχρεωτικά μαζικά τεστ.

Στις αρχές της εβδομάδας οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η επιδημία στην Κίνα προκαλεί πλέον ανησυχία στον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της αυξημένης πιθανότητας για την εμφάνιση νέως μεταλλάξεων , αλλά και του μεγέθους της οικονομίας της Κίνας, ενώ ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λένε οτι η κατάσταση στον «Κόκκινο Δράκο» δεν αποκλείεται να αλλάξει την παγκόσμια εικόνα της πανδημίας που τους τελευταίους μήνες εμφανίζει βελτίωση.

Την Τρίτη (21/12), πόλεις σε όλη την Κίνα προσπάθησαν να εγκαταστήσουν επιπλέον νοσοκομειακά κρεβάτια και να «στήσουν» κλινικές ανίχνευσης πυρετού, καθώς οι αρχές ανέφεραν άλλους πέντε θανάτους και η διεθνής ανησυχία κορυφώνεται για την αιφνιδιαστική απόφαση του Πεκίνου να «αφήσει ελεύθερο» τον ιό.

Ουρές στα κρεματόρια της Κίνας

Από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά της χώρας, οι εργαζόμενοι σε κρεματόρια είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση των θανάτων που δεν καταγράφεται επίσημα. Στο Τσόνγκντινγκ, μια πόλη 30 εκατομμυρίων κατοίκων όπου οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες με ήπια συμπτώματα κορονοϊού να πηγαίνουν στη δουλειά, ένας εργαζόμενος στο κρεματόριο είπε ότι είχε εξαντληθεί ο χώρος για τα πτώματα.

«Ο αριθμός των σορών που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες είναι πολλαπλάσιος από ό,τι στο παρελθόν», είπε ένας υπάλληλος που διατήρησε την ανωνυμία του. «Είμαστε πολύ απασχολημένοι, δεν υπάρχει πλέον χώρος για πτώματα», πρόσθεσε. «Δεν είμαστε σίγουροι αν σχετίζεται με την Covid-19, πρέπει να ρωτήσετε τους υπευθύνους». Στη νότια μεγαλούπολη Γκουανγκζού, ένας υπάλληλος σε κρεματόριο είπε ότι αποτεφρώνονται περισσότερα από 30 πτώματα την ημέρα.

«Είναι τρεις ή τέσσερις φορές πιο απασχολημένο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αποτεφρώνουμε πάνω από 40 πτώματα την ημέρα, ενώ πριν ήταν μόνο μια ντουζίνα περίπου», είπε ένας υπάλληλος.«Η κατάσταση σε ολόκληρη την Γκουανγκζού είναι έτσι», πρόσθεσαν, τονίζοντας ότι είναι «δύσκολο να πει κανείς» εάν η αύξηση των σορών συνδέεται με τον κορονοϊό.

Στη βορειοανατολική πόλη Σενιάνγκ ένα μέλος του προσωπικού σε ένα γραφείο κηδειών είπε ότι οι νεκροί μένουν άταφοι έως και πέντε ημέρες επειδή τα κρεματόρια είναι «απολύτως γεμάτα». Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο αν η αύξηση της ζήτησης οφείλεται στον κορονοϊό είπε: «Τι πιστεύετε; Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια κατάσταση».

«Φόβος μετάλλαξης»

Στο Πεκίνο, οι τοπικές αρχές ανέφεραν την Τρίτη μόλις πέντε θανάτους από κορονοϊό από δύο που είχαν αναφέρει την προηγούμενη ημέρα. Έξω από το κρεματόριο Dongjiao της πρωτεύουσας ωστόσο, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν περισσότερα από δώδεκα οχήματα να περιμένουν να εισέλθουν, τα περισσότερα από αυτά νεκροφόρες. Το τέλος των υποχρεωτικών τεστ έχει καταστήσει δύσκολο τον εντοπισμό των κρουσμάτων στην Κίνα, με τις αρχές να παραδέχονται την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πλέον «αδύνατο» να υπολογιστεί πόσοι έχουν νοσήσει.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του Πεκίνου δήλωσαν την Τρίτη (20/12) ότι μόνο όσοι είχαν πεθάνει άμεσα από αναπνευστική ανεπάρκεια που προκλήθηκε από τον ιό θα καταμετρώνται στα στατιστικά στοιχεία θανάτου από Covid-19. «Προς το παρόν, αφού μολυνθούν με την παραλλαγή Όμικρον η κύρια αιτία θανάτου παραμένουν οι υποκείμενες ασθένειες», δήλωσε ο Wang Guiqiang από το Πανεπιστημιακό Πρώτο Νοσοκομείο του Πεκίνου σε συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC).

«Οι ηλικιωμένοι έχουν άλλες υποκείμενες παθήσεις, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός πεθαίνει απευθείας από αναπνευστική ανεπάρκεια που προκαλείται από μόλυνση με κορονοϊό», πρόσθεσε, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη. «Δεν αποφεύγουμε τους κινδύνους. Πρέπει όμως να τους αξιολογήσουμε με επιστημονικό τρόπο» πρόσθεσε.

Καμπανάκι κινδύνου απο ΠΟΥ

Λόγω του δυνητικά καταστροφικού κύματος που απειλεί την Κίνα μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε το παγκόσμιο τέλος της έκτακτης ανάγκης για την πανδημία Covid-19, προειδοποιούν την ίδια στιγμή κορυφαίοι επιστήμονες και σύμβουλοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι απόψεις τους απηχούν την αλλαγή πλεύσης από τότε που η Κίνα άρχισε να «ξηλώνει» την αυστηρή πολιτική της για τον κορονοϊό, μετά από τις άνευ προηγουμένου δημόσιες διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με προβλέψεις, η η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα μπορούσε να καταγράψει περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους το 2023 μετά την απότομη αλλαγή πορείας. Νέες αναλύσεις από διάφορες ομάδες μοντελοποίησης προβλέπουν ότι το «άνοιγμα» της κινεζικής κοινωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε 2,1 εκατομμύρια θανάτους

Η προσέγγιση μηδενικού κορονοϊού κράτησε συγκριτικά χαμηλά τις μολύνσεις και τους θανάτους μεταξύ του πληθυσμού των 1,4 δισεκατομμυρίων, αλλά η χαλάρωση των κανόνων άλλαξε την παγκόσμια εικόνα, προειδοποίησαν οι ειδικοί. Η Κίνα σπεύδει να ενισχύσει τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, τους γιατρούς και τα αποθέματα φαρμάκων καθώς η επιδημία «σαρώνει» τη χώρα.

«Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να το ονομάσουμε μετα-πανδημία όταν ένα τόσο σημαντικό μέρος του κόσμου στην πραγματικότητα μόλις εισέρχεται στο δεύτερο κύμα του», είπε η Ολλανδή ιολόγος Mάριον Κούπμανς, η οποία συμμετέχει σε μια επιτροπή του ΠΟΥ επιφορτισμένη με την παροχή συμβουλών για την κατάσταση της Covid-19.

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ διαφορετική φάση [της πανδημίας], αλλά κατά τη γνώμη μου, αυτό το εκκρεμές κύμα στην Κίνα αλλάζει τα δεδομένα». Μόλις τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είχε πει ότι το τέλος για την πανδημία «είναι ορατό». Την περασμένη εβδομάδα, είπε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι υπάρχει «ελπίδα» για το τέλος της έκτακτης ανάγκης κάποια στιγμή μέσα στο 2023.

Οι περισσότερες χώρες αφαίρεσαν τους περιορισμούς για τον κορονοϊό καθώς οι απειλές για επικίνδυνες νέες παραλλαγές του ιού ή η αναζωπύρωση των λοιμώξεων υποχώρησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Τα προηγούμενα σχόλια από τον επικεφαλής του ΠΟΥ δημιούργησαν ελπίδες ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ θα μπορούσε σύντομα να μειώσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2020. Η συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ πρόκειται να κάνει τη σύστασή της για το επίπεδο συναγερμού στο τέλος Ιανουαρίου. Ο Τέντρος παίρνει την τελική απόφαση και δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τη σύσταση της επιτροπής.

Εκτός από τους κινδύνους για την Κίνα, ορισμένα παγκόσμια στοιχεία υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι η εξάπλωση του ιού στο εσωτερικό θα μπορούσε επίσης να του δώσει την ευκαιρία να μεταλλαχθεί, δημιουργώντας ενδεχομένως μια επικίνδυνη νέα παραλλαγή. Προς το παρόν, δεδομένα από την Κίνα που κοινοποιούνται τόσο στον ΠΟΥ όσο και στη βάση δεδομένων ιών GISAID δείχνουν ότι οι παραλλαγές που κυκλοφορούν εκεί είναι η κυρίαρχη «Όμικρον» και οι παραφυάδες της, αν και η εικόνα είναι ελλιπής λόγω έλλειψης πλήρων δεδομένων.

Οι ΗΠΑ πρόθυμες να βοηθήσουν την Κίνα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αύξηση είναι πλέον θέμα διεθνούς ανησυχίας. «Γνωρίζουμε ότι κάθε στιγμή ο ιός εξαπλώνεται, ότι βρίσκεται στη φύση, ότι έχει τη δυνατότητα να μεταλλαχθεί και να αποτελέσει απειλή για τους ανθρώπους παντού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. «Ο απολογισμός του ιού προκαλεί ανησυχία για τον υπόλοιπο κόσμο, δεδομένου του μεγέθους του ΑΕΠ της Κίνας, δεδομένου του μεγέθους της οικονομίας της Κίνας», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τρίτη ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Κίνα με την έξαρση της επιδημίας, προειδοποιώντας ότι μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, σε αυτήν και σε άλλη υποστήριξη υγείας που σχετίζεται με τον κορονοϊό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις. «Για εμάς δεν πρόκειται για πολιτική, δεν είναι για γεωπολιτικούς λόγους».

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να παράσχουν εμβόλια στην Κίνα, ο Πράις είπε: «Δεν πρόκειται να μπω σε ιδιωτικές συζητήσεις, αλλά έχουμε επισημάνει πολλές φορές δημόσια ότι είμαστε ο μεγαλύτερος δωρητής εμβολίων Covid-19 σε όλο τον κόσμο. Σημειώνουμε επίσης ότι αυτό που συμβαίνει στην Κίνα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Σχετικές ειδήσεις



Πηγή άρθρου: www.newsbomb.gr