Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στα «κάγκελα» και όχι άδικα, βρίσκονται γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, όχι μόνο από τις χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και από τις εξηγήσεις της υπουργού Παιδείας για τα μέτρα που δεν ελήφθησαν. 

Η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον Σκάι, επικαλέστηκε ως επιχείρημα για την απόφαση να μην αλλάξει το πρωτόκολλο 50%+1 για να κλείνει μια σχολική τάξη , ότι «το ζητούμενο είναι η επιδημιολογική επιτήρηση και αυτή επιτάθηκε με δύο μέτρα, να γίνονται τεστ και σε εμβολιασμένους και σε περίπτωση κρούσματος να κάνουν επί ένα 5νθήμερο τεστ τα παιδιά», παραδεχόμενη – ούτε λίγο, ούτε πολύ – ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί καθίστανται πειραματόζωα μέσα σε αίθουσες με έως και 28 άτομα.

Μάλιστα, η κ Κεραμέως επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν ενστάσεις από μέλη της επιτροπής για να υπάρξει αλλαγή του πρωτοκόλλου αυτού αλλά επικράτησε η λογική της… πλειοψηφίας – «δεν έθεσε η πλειοψηφία της επιτροπής το 50+1» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός που επέμεινε ότι «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο πλαίσιο του σχολείου» με τάξεις των 25 μαθητών και συνθήκες έξαρσης της πανδημίας με το ρητορικό ερώτημα «αν υπάρξει κρούσμα στο οικογενειακό πλαίσιο θα γίνουν πέντε τεστ;»

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι τα rapid test θα γίνονται δωρεάν στις δημόσιες δομές, αν και στο ερώτημα για τις ουρές που σχηματίζονται καθημερινά, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, λέγοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα στον τομέα των τεστ και το υπουργείο Υγείας κάνει κινήσεις αλλά είναι σημαντικό να δίνεται δωρεάν το τεστ στα παιδιά μας».

Στο Twitter πάντως, από χθες βράδυ, γονείς μαθητών απαντούν σε οργισμένο και ειρωνικό ύφος σε ανάρτηση της κ. Κεραμέως για τις ανακοινώσεις των υπουργείων Παιδείας και Υγείας:

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ καλεί την υπουργό, έστω και τώρα, να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50% συν 1. «Απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε προχθές από τον λοιμωξιολόγο κ. Παναγιωτόπουλο, το 50% συν 1 είναι πολιτική απόφαση της Υπουργού. Είναι κάτι που είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, διαφωνούμε πλήρως και δεν καταλαβαίνουμε γιατί το κράτησε», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο Θεόδωρος Τσούχλος.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της ΟΛΜΕ και της υπουργού, κάτι που «έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλές μέρες για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να ακούσουμε το σκεπτικό της κ. Υπουργού» κατήγγειλε ο κ. Τσούχλος, διερωτηθείς τι μπορεί να αλλάξει πλέον.

«Θα απαιτήσουμε να αλλάξει το 50% συν ένα. Είναι κάτι που η μεγάλη πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων επιδημιολόγων και ειδικών, διαφωνούν πλήρως», είπε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, σημειώνοντας ότι με την Δέλτα, που ήταν πολύ λιγότερο μεταδοτική, με 2-3 κρούσματα στο τμήμα, τα παιδιά έτρεχαν να κάνουν rapid test, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το τμήμα, καθώς τα παιδιά ήθελαν να φύγουν από το σχολείο και πολλές φορές οι γονείς την επόμενη, μεθεπόμενη ημέρα δεν έστελναν τα παιδιά τους σχολείο μέχρι να κατασταλάξουν η κατάσταση.

«Αφού η Υπουργός και οι υπεύθυνοι βρίσκονται σε μια χώρα του δυτικού κόσμου, θα έπρεπε να δουν τι συμβαίνει στην Ευρώπη, στον Καναδά ή τις ΗΠΑ. Στην Γαλλία με 2 κρούσματα κλείνουν τα τμήματα. Στον Καναδά, που είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση επιδημιολογικά και ιατρικά, με την Όμικρον, ανέστειλαν την λειτουργία των σχολείων για λίγο για να προετοιμαστούν». υπογράμμισε ο κ. Τσούχλος.

«Γιατί ξαφνικά η Υπουργός έχει εξαφανίσει τον όρο τηλεκπαίδευση;», αναρωτήθηκε ο εκπαιδευτικός. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πρόβλημα, λόγω των προσωπικών δεδομένων που οδηγούν σε ένα συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τηλεκπαίδευση, για αυτό τον λόγο την έχουν εξαφανίσει. Τον Μάιο με 1-2 κρούσματα έκλειναν τα τμήματα και γινόταν τηλεκπαίδευση. Τώρα έχουμε φτάσει εμμονικά στο 50% συν ένα και δεν γίνεται τίποτα. Δικαιωθήκαμε και στο θέμα των προσωπικών δεδομένων και στο ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουν τεστ», προσέθεσε.

«Επιπλέον, η Υπουργός δεν απάντησε καθόλου για την αραίωση των τμημάτων, αντίθετα επιμένει εμμονικά στις συγχωνεύσεις των 28 ατόμων. Το άλλο ερώτημα είναι εάν το σύστημα των self και rapid test, θα λειτουργήσει απόλυτα δωρεάν ή τα μισά από αυτά θα τα πληρώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Και τι θα κάνει αν νοσήσει σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών», σημείωσε ακόμα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

►Στην τηλεοπτική της συνέντευξη, η κ. Κεραμέως επέμεινε ακόμη, ότι η εξεταστική στα Πανεπιστήμια θα γίνει κανονικά, επικαλούμενη την εμβολιαστική κάλυψη (95% καθηγητές, φοιτητές 85%, προσωπικό 90%), αδιαφορώντας για το γεγονός που έχουν επισημάνει οι επιστήμονες, ότι η Όμικρον κολλάει και στους εμβολιασμένους που θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα και οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό στους υπόλοιπους.

Ενδεικτικό είναι ότι από την ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών, την ομάδα, δηλαδή, στην οποία ανήκουν οι φοιτητές, προέρχεται η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και συγκεκριμένα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων εκτοξεύτηκε στο γκρουπ 18-39 από το 34,8% της 23ης Δεκεμβρίου στο 39,1% της 4ης Ιανουαρίου με 524.257 κρούσματα έναντι 366.515.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr