Κατηγορεί τη Ρωσία ότι μετέφερε με τη βία στην επικράτειά της…

Κατηγορεί τη Ρωσία ότι μετέφερε με τη βία στην επικράτειά της…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.37

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει μεταφέρει με τη βία στο έδαφός ΤΗς τουλάχιστον 210.000 παιδιά αφότου ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να τα κάνει Ρώσους πολίτες.

Η Συνήγορος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λιουντμίλα Ντενίσοβα δήλωσε πως τα παιδιά περιλαμβάνονται στους 1,2 εκατ. Ουκρανούς που το Κίεβο λέει ότι έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους.

Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τον αριθμό που έδωσε η Ντενίσοβα ή τους ισχυρισμούς της, για τους οποίους δεν έδωσε στοιχεία που να τους υποστηρίζουν.

Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις της Ντενίσοβα σε ό,τι αφορά τη μεταφορά απελάσεις μεγάλου αριθμού παιδιών και άλλων Ουκρανών πολιτών στη Ρωσία.

Η Μόσχα αρνείται ότι θέτει σκόπιμα στο στόχαστρο αμάχους αφότου ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και λέει ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους θέλουν να φύγουν από τη Ρωσία.

“Όταν βγάζουν τα παιδιά μας από τη χώρα, καταστρέφουν την εθνική ταυτότητα, στερούν τη χώρα μας από τη μέλλον”, δήλωσε η Ντενίσοβα στην εθνική τηλεόραση.

“Διδάσκουν τα παιδιά μας εκεί, στα ρωσικά, την ιστορία που ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν λέει σε όλους”.

Η Ρωσία αναφέρθηκε σε “πρόσφυγες” που έρχονται στη Ρωσία για να γλιτώσουν από τις μάχες, ιδιαίτερα από τη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, η οποία έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας και βομβαρδισμών.

Οι Συνθήκες της Γενεύης του 1949, που ορίζουν τα διεθνή νομικά πρότυπα για ανθρωπιστική μεταχείριση στις συγκρούσεις, απαγορεύουν τις μαζικές αναγκαστικές μεταφορές αμάχων στη διάρκεια μιας σύγκρουσης στην επικράτεια της κατοχικής δύναμης, κατατάσσοντας τες στα εγκλήματα πολέμου.

Η χώρα εισέρχεται σε μια παρατεταμένη φάση πολέμου, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας

Η Ουκρανία ανάγκασε την Ρωσία να μειώσει την κλίμακα των στόχων της σε επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο και εισέρχεται σε μια παρατεταμένη φάση πολέμου, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ σε ανάρτησή του στο Facebook, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

“Στις 9 Μαΐου η Ρωσία υπέστη μια στρατηγική ήττα καθώς δεν μπόρεσε να καταστρέψει το Ουκρανικό Κράτος με την στρατιωτική εισβολή και να αλλάξει την εξουσία με Ρώσους μαριονέτες. Την αναγκάσαμε να μειώσει την κλίμακα των στόχων της σε επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο. Σ’ αυτό το πλαίσιο μπαίνουμε σε μια νέα, παρατεταμένη φάση πολέμου. Για να νικήσουμε σ’ αυτόν τον πόλεμο, είναι αναγκαίο να σχεδιάζουμε λεπτομερώς τις δυνάμεις μας, να αποφύγουμε λάθη, να προεκτείνουμε τις δυνάμεις μας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο εχθρός, σε τελική ανάλυση να μην αντέξει”, γράφει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Ο Ρέζνικοφ επισημαίνει ότι, μετά την απροκάλυπτη ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, στην Μόσχα σχεδίαζαν, και πολλοί στην Δύση υιοθετούσαν την άποψη αυτή, ότι η Ουκρανία θα παραδοθεί ύστερα από μερικές μέρες. Το Κρεμλίνο υπολόγιζε ότι θα εγκαθιδρύσει έπειτα από μερικές εβδομάδες στη γη μας ένα νέο “ρωσικό” σύστημα.

Ωστόσο, όπως γράφει ο Ρέζνικοφ, οι Ουκρανοί υπερασπιστές, άνδρες και γυναίκες, όλος ο ουκρανικός λαός απέκρουσαν τους κατακτητές και ανέτρεψαν τα σχέδιά τους.

Ο Ρέζνικοφ υπογραμμίζει ότι σε διεθνές επίπεδο υπήρξε τεκτονική αλλαγή, η οποία επήλθε χάρη στο ότι η ουκρανική πλευρά εξηγούσε συστηματικά ότι χρειαζόταν βαρύ οπλισμό: αεροπορία, πυροβολικό, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα κτλ, δυτικά όπλα και διαμετρήματα τα οποία χρησιμοποιούν οι χώρες του ΝΑΤΟ.

“Σ’ ένα μήνα η Ουκρανία πέρασε ένα δρόμο αμυντικής ολοκλήρωσης, τον οποίο δεν μπόρεσε να καλύψει επί 30 χρόνια”, επισημαίνει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας και προσθέτει: “Ήδη παίρνουμε βαρύ οπλισμό από τους εταίρους μας. Ιδιαιτέρα, αμερικανικά οβιδοβόλα Μ777 διαμετρήματος 155mm, τα οποία λειτουργούν στο μέτωπο. Πριν από τρεις μήνες αυτό θεωρούνταν αδύνατο”, γράφει ο Ρέζνικοφ.

Στα τέλη Απριλίου ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ανακοινώσει την δημιουργία διεθνούς ομάδας επαφών για αμυντικά ζητήματα της Ουκρανίας με την συμμετοχή 40 κρατών. Ο Όστιν είχε καλέσει τους συμμάχους και εταίρους να επισπεύσουν την αμυντική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι ο χρόνος στην παρούσα συγκυρία έχει μεγάλη σημασία.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει δημιουργήσει το Κέντρο ελέγχου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία (ECCU), το οποίο θα ασχολείται με τον συντονισμό και την βελτιστοποίηση των προμηθειών εξοπλισμών στην Ουκρανία εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν “για όσο χρόνο χρειασθεί” για τον έλεγχο του Νησιού των Φιδιών

Η Ουκρανία θα πολεμήσει για τον Νησί των Φιδιών “για όσο χρόνο χρειασθεί”, δήλωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας.

“Οποιος ελέγχει το νησί, έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει οποτεδήποτε την κίνηση των πλοίων από όλα τα σημεία προς την νότια Ουκρανία”, δήλωσε ο Κίριλο Μπουντάνοφ στην ουκρανική τηλεόραση.

Η επανάληψη των συγκρούσεων στην περιοχή του Νησιού των Φιδιών τις τελευταίες ημέρες μπορεί να εξελιχθεί σε μάχη για τον έλεγχο της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμυντικού τομέα, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις πασχίζουν να προωθηθούν στην ανατολική και την βορειοανατολική Ουκρανία.

Χτύπημα σε διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ

Η ουκρανική βιομηχανική πόλη Κρεμεντσούκ (κεντρικά) βομβαρδίστηκε με πυραύλους από τον στρατό της Ρωσίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές στρατιωτικές αρχές.

Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν ήταν διυλιστήριο, ανέφερε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, ο Ντμίτρο Λούνιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη επίθεση στην πόλη αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν από δυόμισι μήνες. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

“Εκδηλώθηκε πυρκαγιά” και αναπτύχθηκε η πυροσβεστική, σύμφωνα με τον διοικητή, ο οποίος αναφέρθηκε σε πλήγματα με τουλάχιστον 12 πυραύλους άγνωστου τύπου.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Κλιμακώνει η Ρωσία την επίθεση στην ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, άλλωστε, κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας πως έχουν καταγράψει κάποια εδαφικά κέρδη.

Η προστασία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ήταν ανάμεσα στους λόγους που επικαλέστηκε το Κρεμλίνο όταν προχώρησε στην εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τις αναγνώρισε ως αυτόνομες κρατικές οντότητες εξοργίζοντας το Κίεβο.

“Ο εχθρός συνεχίζει τις επιθέσεις του στην ανατολική ζώνη επιχειρήσεων με σκοπό να πάρει τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Χερσώνας και να διατηρήσει τον χερσαίο διάδρομο προς την προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία”, κατά το ουκρανικό επιτελείο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσιοποίησε, οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, όπως και στη Ρουμπίζνε, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει πλέον καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν πλωτές γέφυρες που πόντισαν οι ρωσικές δυνάμεις για να φθάσουν στη Λίμαν κατά μήκος του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς.

Παράλληλα, ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο γύρω από την πόλη Σλοβιάνσκ. Περίπου 300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα αναπτύχθηκαν εκεί, κατά τους ουκρανούς επιτελείς.

Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν αποθήκη όπλων ΣΤΟ Χάρκοβο

Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε αποθήκη όπλων στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, ΜΕΤΈΔΩΣΕ την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Τουλάχιστον πέντε άμαχοι νεκροί στις μάχες στο Ντανιέτσκ

Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών εχθροπραξιών ανάμεσα σε ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, ανέφεραν χθες Πέμπτη ουκρανικές πηγές.

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση έκανε λόγο μέσω της πλατφόρμας Telegram για τέσσερις νεκρούς στις πόλεις Νοβοσέλιφκα, Αβντιίβκα και Λίμαν. Ακόμη ένας άμαχος σκοτώθηκε στην Γιάσουναβατα, πόλη υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, ανέφεραν ΜΜΕ.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Κατά τον ΟΗΕ, ο αριθμός των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου έχει φθάσει τους τουλάχιστον 3.500. Ωστόσο, ο Οργανισμός προεξοφλεί πως στην πραγματικότητα, ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος.

Συνομιλίες για απομάκρυνση των πολιορκημένων Ουκρανών στρατιωτικών από το Αζοφστάλ

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι άρχισε νέος γύρος συνομιλιών με σκοπό να διασωθούν οι στρατιωτικοί που είναι παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

“Αρχίσαμε νέο γύρο διαπραγματεύσεων”, διαβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράντα.

Σύμφωνα με την ίδια, δόθηκε οδηγία να διαπραγματευθούν με τη ρωσική πλευρά ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ενώ μεσολαβητικό ρόλο έχει αναλάβει η Τουρκία.

“Θα θέλαμε να υπογραφτεί συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει η απομάκρυνσή τους από την Αζοφστάλ – είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε”, τόνισε η κυρία Βέρεστσουκ.

Σκοπός είναι η εκκένωση να γίνει κατά στάδια, εξήγησε. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να διασωθούν 38 στρατιωτικοί που έχουν τραυματιστεί πιο σοβαρά, πρόσθεσε.

Αφού συμβεί αυτό “θα κάνουμε περαιτέρω κινήσεις”, υποσχέθηκε, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους τραυματίες.

Ως τώρα, η Ρωσία αρνείται να επιτρέψει την απομάκρυνση οποιουδήποτε στρατιωτικού βρίσκεται στο γιγάντιο εργοστάσιο της Μαριούπολης, απαιτώντας οι Ουκρανοί και οι ξένοι μισθοφόροι να παραδοθούν.

Γερμανικές επιφυλάξης για την προμήθεια της Ουκρανίας με δυτικά αεροσκάφη

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αξίωση της Ουκρανίας να της διατεθούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, ενόψει της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών της G7 στο θέρετρο Βάισενχαουζερ Στραντ, στις βόρειες γερμανικές ακτές.

Η κυρία Μπέρμποκ υπενθύμισε την απόρριψη από τις δυτικές δυνάμεις του ουκρανικού αιτήματος να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από το NATO και πρόσθεσε πως “πήραμε επίσης καθαρή θέση” ως προς την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο την Τρίτη συζήτησε “το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία”, ειδικά την “ανθεκτικότητα της και τη δυνατότητά της να αμύνεται”, όμως χωρίς “το NATO να εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο”.

Ο Ουκρανός ομόλογός της Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη σημερινή σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7, ζήτησε προ ημερών να προσφερθούν στη χώρα του προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας.

“Δύσκολες” οι διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση των Ουκρανών μαχητών από το Αζοφστάλ, λέει η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ δήλωσε απόψε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την απομάκρυνση των υπερασπιστών του Αζοφστάλ από τη χαλυβουργία αυτή στη Μαριούπολη ήταν “πολύ δύσκολες”, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

“Το αποτέλεσμα μπορεί να μην αρέσει σε όλους, όμως το καθήκον μας είναι να απομακρύνουμε τα αγόρια μας. Όλα. Ζωντανά”, ανέφερε σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η Βερεσούκ.

“Θεού θέλοντος θα τους σώσουμε όλους”, πρόσθεσε.

Εκατοντάδες πτώματα Ρώσων στρατιωτών φυλάσσονται σε τρένα-ψυγεία

Οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές φόρτωσαν σήμερα σε βαγόνια-ψυγεία τα πτώματα Ρώσων στρατιωτών που περισυνέλεξαν μετά τις μάχες στο Κίεβο και την περιοχή του Τσερνίχιφ.

Ο Βολοντίμιρ Λιαμζίν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας, είπε ότι η χώρα του ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και είναι έτοιμη να επιστρέψει τους νεκρούς στη Ρωσία.

“Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο η Ουκρανία ακολουθεί πιστά, αφού τελειώσει η φάση της ενεργούς σύγκρουσης, οι πλευρές πρέπει να επιστρέψουν τα πτώματα των στρατιωτών της άλλης χώρας. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να επιστρέψει τις σορούς στον επιτιθέμενο”, τόνισε.

Ο Λιαμζίν είπε ότι υπάρχουν πολλά τρένα-ψυγεία, σταθμευμένα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπου φυλάσσονται πτώματα Ρώσων στρατιωτών. Πολλές εκατοντάδες βρίσκονται σε μια εγκατάσταση στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με ένα βίντεο που τράβηξε το πρακτορείο Reuters.

“Σε αυτό το τρένο-ψυγείο φυλάσσονται πολλές εκατοντάδες πτώματα Ρώσων κατακτητών. Τα περισσότερα μεταφέρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου, κάποια από το Τσερνίχιφ και από κάποιες άλλες περιοχές επίσης”, είπε ο Λιαμζίν.

Πηγή άρθρου: www.capital.gr