Ιράν: Συνελήφθη γνωστή ηθοποιός επειδή αφαίρεσε τη μαντίλα της σε δημόσιο χώρο

Ιράν: Συνελήφθη γνωστή ηθοποιός επειδή αφαίρεσε τη μαντίλα της σε δημόσιο χώρο

«Ίσως και να είναι το τελευταίο μου μήνυμα», έγραψε στο βίντεο που ανάρτησε η Χενγκαμέχ Γαζιάνι

Οι αρχές στο Ιράν συνέλαβαν τη γνωστή Ιρανή ηθοποιό Χενγκαμέχ Γαζιάνι επειδή σε ένα βίντεο που ανάρτησε για να εκφράσει την υποστήριξή της στο κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν, αφαίρεσε δημόσια τη μαντίλα της.

Οι διαδηλώσεις στη χώρα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό για περισσότερο από δύο μήνες με τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας να τις περιγράφουν ως «ταραχές» και να κατηγορούν τους δυτικούς εχθρούς της χώρας ότι τις υποδαυλίζουν.

Η Χενγκαμέχ Γαζιάνι συνελήφθη για υποκίνηση και υποστήριξη των «ταραχών» και για επικοινωνία με μέσα της αντιπολίτευσης, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ίδια η Ιρανή ηθοποιός είχε δηλώσει προηγουμένως ότι κλήθηκε από την δικαιοσύνη και στην συνέχεια ανέβασε στον λογαριασμό της στο Instagram βίντεο όπου αφαιρεί τη μαντίλα της.

«Ίσως και να είναι το τελευταίο μου μήνυμα», έγραψε. «Από τώρα, ό,τι και να μου συμβεί, να γνωρίζετε ότι όπως πάντα είμαι με τον ιρανικό λαό μέχρι την τελευταία μου πνοή», πρόσθεσε.

Το βίντεο παρουσιάζει την ηθοποιό σε εμπορικό δρόμο με ακάλυπτο το κεφάλι να αντικρίζει χωρίς να μιλά την κάμερα και στην συνέχεια να στρέφεται και να φτιάχνει μία αλογοουρά, όπως κάνουν οι Ιρανές πριν κατεβούν σε διαδήλωση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η 52χρονη Ιρανή έχει επικρίνει σφοδρά την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που γεννήθηκε στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών διότι δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της, κατηγορώντας τις αρχές ότι σκοτώνουν παιδιά και νέους κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.

Σήμερα, η ιρανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι κάλεσε την Χενγκαμέχ Γαζιάνι μαζί με επτά άλλες προσωπικότητες του σινεμά, της πολιτικής και του αθλητισμού για την δημοσίευση προκλητικού» περιεχομένου σε υποστήριξη του κινήματος διαμαρτυρίας, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία της δικαστικής αρχής.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων αυτών περιλαμβάνεται ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας Persepolis Γιαχία Γκολμοχαμάντι και οι μεταρρυθμιστές πρώην βουλευτές Μαχμούντ Σαντεγί και Παρβανέχ Σαλασουρί.

Ο Γιαχία Γκολμοχαμάντι επέκρινε σφοδρά την περασμένη εβδομάδα τους ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας για το ότι «δεν μεταφέρουν την φωνή του καταπιεσμένου λαού στα αυτιά των αρχών» μετά την συνάντηση της εθνικής ομάδας του Ιράν με τον πρόεδρο Ιμπραΐμ Ραΐσι.

Οι δύο πρώην βουλευτές υποστήριξαν ανοικτά το κίνημα διαμαρτυρίας, κυρίως στο Twitter, και κατήγγειλαν την χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.

Οι προσωπικότητες του ιρανικού κινηματογράφου ήταν υπό πίεση ακόμη και πριν από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της Αμινί.

Σημειώνεται ότι οι βραβευμένοι σκηνοθέτες Μοχάμαντ Ρασουλόφ και Τζαφάρ Παναχί παραμένουν υπό κράτηση μετά τη σύλληψή τους στις αρχές του έτους.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ/alarabiyaΠηγή άρθρου: www.lifo.gr