Η Γαλλία ζει και πάλι τον εφιάλτη της τρομοκρατίας με δημόσιους αποκεφαλισμούς – Κόσμος

Πρώτα ήταν η δολοφονία του Σαμουέλ Πατί στις 16 Οκτωβρίου στο προάστιο του Παρισιού Κονφλἀνς-Σαιντ-Ονορἰν, από έναν 18χρονο Ισλαμιστή Τσετσενικής καταγωγής.

Ο Πατί αποκεφαλίστηκε γιατί παρουσίαζε στους μαθητές του καρικατούρες που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ από το Charlie Hebdo, στα πλαίσια του μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Μακρόν για τα νέα μέτρα που προτίθεται να λάβει κατά του φονταμενταλισμού, και οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον του Γάλλου Προέδρου. Στο επίκεντρο της κόντρας βρέθηκε η θρησκεία και τα σκίτσα του περιοδικού που είχε δεχθεί τρομοκρατική επίθεση στις 7 Ιανουαρίου του 2015, όταν και σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους και οι 2 δράστες.

Ο κύκλος του αίματος δεν λέει να κλείσει στη Γαλλία, σε μια χώρα που έχει θρηνήσει πάνω από 250 θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια. Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν τον αποκεφαλισμό του Πατί, ένας ακόμη δράστης επιτέθηκε με θρησκευτικά-τρομοκρατικά κίνητρα, εναντίον πολιτών στον Καθεδρικό ναό της Νίκαιας. Μιας πόλης που και αυτή με τη σειρά της είχε γίνει στόχος τρομοκρατών στις 14 Ιουλίου του 2016.

Στη νέα επίθεση ακόμη μια γυναίκα αποκεφαλίστηκε, ενώ δολοφονήθηκε και ο νεωκόρος της εκκλησίας. Μετά την επίιθεση ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας υπό τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος μετέβη στη Νίκαια.

Την ίδια μέρα, σημειώθηκε απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στην Αβινιόν της Γαλλίας, με ένοπλο να φωνάζει “Αλλάχου Άκμπαρ” πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. Παράλληλα, επίθεση έλαβε χώρα και στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όταν ένας άντρας επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο στον φρουρό του προξενείου της Γαλλίας. Ο δράστης συνελήφθη, ενώ ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Όλα τα παραπάνω, ευλόγως φαντάζουν ενορχηστρωμένα, ή αν μη τι άλλο δείχνουν να περιστρέφονται γύρω από έναν κοινό παρονομαστή.

Την ώρα που ο Μακρόν επιμένει στην προάσπιση του “laïcité”, πολλοί είναι εκείνοι που τον επικρίνουν, αναφέροντας πως έχει αργήσει παραδειγματικά πολύ να λάβει μέτρα πρόληψης και μέριμνας απέναντι στον μουσουλμανικό κόσμο της χώρας του. Οι επικριτές του εστιάζουν στα νέα μέτρα καταστολής, που όπως λένε έρχονται τώρα που η Λεπέν ανεβαίνει δημοσκοπικά, ενώ είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσει να καρπωθεί τις επιθέσεις υπέρ των επιχειρημάτων της, τα οποία φέρνουν σε πρώτο επίπεδο την φαινομενική “προστασία του δυτικού τρόπου ζωής”.

Φόρος τιμής για τον Samuel Paty
Φόρος τιμής για τον Samuel Paty