Η «δίκη του αιώνα» έχει εκλογικό άρωμα

Ηγγικεν η ώρα για την έναρξη της μεγάλης δίκης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015, με αποκορύφωμα τον εφιάλτη του Μπατακλάν. ● Η διαδικασία θα είναι μαραθώνια και το τέλος της θα συμπέσει με τις προεδρικές εκλογές, όπου Μακρόν και Λεπέν επενδύουν στην ισλαμοφοβία και στο δόγμα «νόμος και τάξη».

Μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς αστυνομικής κινητοποίησης, αλλά και με εμφανή πρόθεση για πολιτική εκμετάλλευση της συνεχώς αυξανόμενης ισλαμοφοβίας από πολιτικές παρατάξεις και ΜΜΕ, αρχίζει σήμερα στη Γαλλία η «δίκη του αιώνα» για τις συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, το 2015, που άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Οι διαδικασίες αρχίζουν σε μια τεράστια, ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα σε νησί του Σηκουάνα, το Ιλ ντε λα Σιτέ, και σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο πρόκειται για την πλέον πολυπρόσωπη δίκη στη γαλλική ιστορία, αφού μεταξύ των εναγόντων συγκαταλέγονται περίπου 1.800 άτομα, περιλαμβανομένων επιζώντων που υπέστησαν σωματικές ή ψυχολογικές βλάβες και οικογένειες νεκρών, ενώ οι συνήγοροι φτάνουν τους 330!

Οσο για τη διάρκειά της, όλα δείχνουν πως θα ξεπεράσει τους εννέα μήνες -ό,τι πρέπει δηλαδή ώστε η κορύφωσή της να συμπέσει με τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μάη, όπου φυσικά το θέμα της αντιμετώπισης της ισλαμικής τρομοκρατίας θα αποτελέσει προνομιακό πεδίο για τους «μονομάχους» Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, αλλά και όποιον υποψήφιο τελικά προκύψει από τον αγώνα για το χρίσμα της γκολικής Δεξιάς, που ανεβαίνει συνεχώς στις δημοσκοπήσεις, με τους διεκδικητές να πλειοδοτούν στα προνομιακά πεδία του πατριωτισμού, και του δόγματος «νόμος και τάξη».

Είναι χαρακτηριστικό πως ολόκληρος ο Σεπτέμβρης θα αφιερωθεί αποκλειστικά στην παρουσίαση των στοιχείων, ενώ από τον Οκτώβριο ώς τον Δεκέμβριο θα καταθέτουν επιζήσαντες των επιθέσεων και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί και μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών, συγγενείς των νεκρών και, φυσικά, πολιτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Κατόπιν, από τον Ιανουάριο ώς τον Μάρτιο του 2022, η «σκυτάλη» θα περάσει στους κατηγορούμενους, με κυριότερο φυσικά τον μοναδικό επιζώντα του εννεαμελούς τρομοκρατικού «κομάντο» ισλαμιστών δολοφόνων εκείνης της τρομερής νύχτας, τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που κατάφερε να διαφύγει και συνελήφθη αργότερα στις Βρυξέλες. Ο Αμπντεσλάμ είναι και ο μόνος που κατηγορείται για δολοφονίες, ενώ, από τους είκοσι άνδρες που δικάζονται, μόνο οι 14 θα βρίσκονται στην αίθουσα, καθώς πέντε κατηγορούμενοι πιστεύεται πως είναι νεκροί και ο ένας αγνοείται.

Να θυμίσουμε εδώ πως, στις 13 Νοεμβρίου 2015, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, εννιά ένοπλοι σε τρεις ομάδες χτύπησαν συντονισμένα, με διαφορά λίγων λεπτών μεταξύ τους, στο στάδιο Σταντ ντε Φρανς, όπου χιλιάδες άνθρωποι -ανάμεσά τους και ο Ολάντ- παρακολουθούσαν φιλικό αγώνα της γαλλικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με τη γερμανική, και σε εστιατόρια και καφετέριες σε κεντρικούς δρόμους του 10ου και του 11ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου οι ένοπλοι εισέβαλαν στα καταστήματα και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως. Ενας από τους τρομοκράτες, κατόπιν, πυροδότησε το εκρηκτικό γιλέκο του στη λεωφόρο Βολταίρου, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες περαστικούς.

Ομως, ο χειρότερος εφιάλτης όλων εκτυλίχθηκε στο θέατρο Μπατακλάν, όπου πραγματοποιούνταν συναυλία χέβι μέταλ και όπου τρεις βαριά οπλισμένοι άνδρες πυροβολούσαν επί 20 λεπτά τους θεατές, σκορπώντας τον θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες. Ακολούθησε τρίωρη ομηρία και έφοδος της αστυνομίας, κατά την οποία οι δράστες έπεσαν νεκροί. Και έχει πολύ ενδιαφέρον αν η πολύκροτη δίκη θα αναδείξει τελικά τις ευθύνες του γαλλικού αντιτρομοκρατικού μηχανισμού και των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας, που, όπως φαίνεται, απέτυχαν παταγωδώς να συνεργαστούν μεταξύ τους για να αποτρέψουν την πλέον πολύνεκρη επίθεση στη Γαλλία, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr