Ερντογάν: Ο πληθωρισμός φέρνει περικοπές

Λιτότητα τύπου ΔΝΤ αναμένεται να εφαρμόσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «παγώνοντας» το 2022 και το 2023 μέρος των δημοσίων επενδύσεων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» της Κυριακής.

Στόχος του, 19 μήνες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές, να κάνει παροχές που να αγγίζουν την τσέπη των Τούρκων πολιτών, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται συνεχώς.

Με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, είναι χαρακτηριστικό ότι αν η Άγκυρα αγόραζε σήμερα ένα μαχητικό F-16 ή ένα αεροπλανοφόρο θα της κόστιζε 65% ακριβότερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021.

Ψάχνει… δράκο για το «παραμύθι» της «χειραγώγησης της λίρας» ο Ερντογάν: Διέταξε έρευνα

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Τουρκίας διέταξε έρευνα για την πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος, αφού η λίρα κατέγραψε πτώση ρεκόρ έναντι του δολαρίου αυτήν την εβδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ο Ερντογάν ανέθεσε στο Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο, μια ελεγκτική υπηρεσία η οποία δίνει αναφορά στην προεδρία, να εντοπίσει θεσμούς που αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος και να διαπιστώσει αν έγινε οποιαδήποτε χειραγώγηση.

Η λίρα υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα, αφού ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την πολιτική χαλάρωσης των επιτοκίων. Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει απολέσει έως και το 45% της αξίας της – οι μισές από αυτές τις απώλειες καταγράφηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Την Τρίτη, μετά την ομιλία του Ερντογάν κατά την οποία υπερασπίστηκε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια στο 15%, μολονότι ο πληθωρισμός αγγίζει το 20%, η λίρα κατρακύλησε στο ιστορικό χαμηλό του 13,45 έναντι του δολαρίου.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δίνει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» και δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις να αλλάξει τη στρατηγική του. «Βλέπουμε τα παιχνίδια που παίζονται με τις ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις αυξήσεις τιμών από αυτούς που θέλουν να πετάξουν τη χώρα μας έξω από την εξίσωση», είπε.

Σύμφωνα με το Anadolu, το Εποπτικό Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από οργανισμούς να παράσχουν έγγραφα και πληροφορίες και στη συνέχεια θα προωθήσει τα ευρήματά του στις αρμόδιες αρχές.



Πηγή άρθρου: newpost.gr