Επεισόδια στο Βερολίνο στη διάρκεια -απαγορευμένης- διαδήλωσης κατά των μέτρων

Βερολίνο: Διαδηλωτές κατά των περιοριστικών μέτρων στην Bismarckstrasse

Fabian Sommer/dpa via AP

Εκατοντάδες Γερμανοί αψήφησαν την απαγόρευση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Βερολίνου και πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις κατά των κυβερνητικών περιορισμών για την πρόληψη διάδοσης του κορονοϊού και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Το Δικαστήριο είχε απαγορεύσει όλες τις κινητοποιήσεις, στις οποίες είχαν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 22.000 άνθρωποι, με την αιτιολογία ότι δεν τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, δεν φορούν μάσκες και συνεπώς μπορούν να προκαλέσουν διασπορά της ασθένειας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ορισμένοι διαδηλωτές «παρενόχλησαν και επιτέθηκαν» εναντίον αστυνομικών στη συνοικία Σαρλότενμπουργκ, στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου. Όπως ανακοινώθηκε, καθώς επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, κλομπ, ενώ σημειώθηκαν και συγκρούσεις σώμα με σώμα. Η αστυνομία, που είχε αναπτύξει στην πόλη πάνω από 2.000 αστυνομικούς, στη διάρκεια των επεισοδίων προχώρησε σε συλλήψεις.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια της διαδήλωσης που οργάνωσε το κίνημα «Querdenker», που εμφανίζεται ως η κύρια επικριτική φωνή εναντίον των υγειονομικών περιορισμών, που έχουν επιβληθεί στη Γερμανία. Ωστόσο, το κίνημα αυτό παρακολουθείται στενά από τις γερμανικές αρχές καθώς υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι στις τάξεις του δρουν ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες, εκτός από οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας.

Να σημειωθεί ότι ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ελευθερία» ή «Όχι στη δικτατορία του κορονοϊού» και πολύ λίγοι εξ αυτών φορούσαν μάσκες.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr