Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών στην κάτω Βουλή των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι (φωτ.: Reuters).

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανέκτησε αργά την Τετάρτη, έπειτα από την μακρά διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Έτσι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμποδίσουν την υλοποίηση του προγράμματος του Τζο Μπάιντεν ως το 2024.

Ωστόσο, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας, η συντηρητική παράταξη δεν θα διαθέτει παρά ισχνή πλειοψηφία στην αμερικανική κάτω Βουλή, καθώς το «γιγαντιαίο κόκκινο κύμα» που προεξοφλούσαν πολλά στελέχη της, με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν ήρθε.

Με επτά έδρες ακόμη να αναζητούν τους κατόχους τους, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξασφαλίσει 218 στη νέα Βουλή, δηλαδή ακριβώς το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας, έναντι 210 των Δημοκρατικών.

Πέραν του ότι θα είναι σε θέση να σταματήσουν την υλοποίηση της ατζέντας του κ. Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποκτήσουν επίσης τη δυνατότητα να αρχίσουν να διενεργούν διάφορες δυνητικά πολιτικά σκληρές έρευνες για την κυβέρνηση και την οικογένειά του.

Ο προαλειφόμενος νέος «speaker», δηλαδή πρόεδρος της Βουλής, ο Κέβιν Μακάρθι, ίσως αντιμετωπίσει προκλήσεις, καθώς θα χρειαστεί να πειθαρχεί την πολυδιασπασμένη κοινοβουλευτική του ομάδα σε κρίσιμες μελλοντικές ψηφοφορίες, μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση του κράτους και του στρατού, ενώ παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ, που άρχισε ήδη από την Τρίτη την εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, θα παρακολουθεί στενά.

Η ήττα των Δημοκρατικών στην κάτω Βουλή αφαιρεί μέρος της εξουσίας του κ. Μπάιντεν, που εξέφρασε ήδη τη βούλησή του να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους δηλώνοντας ανοικτός σε όλες τις «καλές ιδέες».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις εκλογές, σημείωσε ωστόσο «ο αμερικανικός λαός έκανε σαφές, θεωρώ, πως περιμένει από τους Ρεπουμπλικάνους (…) να δείξουν επίσης διάθεση συνεργασίας».

Την Τετάρτη ο κ. Μπάιντεν συνεχάρη τον κ. Μακάρθι για τη νίκη της παράταξής του στις ενδιάμεσες εκλογές, δηλώνοντας ότι «ο αμερικανικός λαός περιμένει από εμάς να φέρνουμε σε πέρας πράγματα γι’ αυτόν. Θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε —Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικάνο— είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί μου για να εξασφαλίσουμε αποτελέσματα» προς όφελος των Αμερικανών, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν στο δελτίο Τύπου το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CΝΝΠηγή άρθρου: www.kathimerini.gr