Έκκληση σε Γάλλους δημάρχους να βοηθήσουν την Ουκρανία «να επιβιώσει τον χειμώνα»

Έκκληση σε Γάλλους δημάρχους να βοηθήσουν την Ουκρανία «να επιβιώσει τον χειμώνα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους Γάλλους δημάρχους να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα του ώστε να εμποδίσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το κρύο του φετινού χειμώνα “ως όπλο μαζικής καταστροφής” σε μήνυμά του που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ένωσης Δημάρχων της Γαλλίας (AMF) στο Παρίσι.

“Το Κρεμλίνο θέλει να μετατρέψει το κρύο του χειμώνα σε όπλο μαζικής καταστροφής”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε υποτιτλισμένο μήνυμά του κατά τη διάρκεια ενός αφιερώματος στην Ουκρανία στο συνέδριο της Ένωσης Δημάρχων της Γαλλίας, στην οποία παρέστη ουκρανική αντιπροσωπεία.

“Για να επιβιώσουμε αυτόν τον χειμώνα και να μην επιτρέψουμε στη Ρωσία να μετατρέψει το κρύο σε εργαλείο τρόμου και υποταγής, χρειαζόμαστε πολλά πράγματα”, εξήγησε ο Ζελένσκι, αναφέροντας κυρίως “γεννήτριες”, “βοήθεια στην αποναρκοθέτηση (και) εξοπλισμό για τους πυροσβέστες, τους διασώστες και τους γιατρούς”.

“Σας καλώ να είστε πολύ συγκεκριμένοι στη βοήθεια και να υποστηρίξετε τις πόλεις και τις κοινότητές μας από την τρομοκρατία”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της AMF Νταβίντ Λισνάρ (μέλος του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών) που είχε μεταβεί στην Ουκρανία τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, είχε προσκαλέσει Ουκρανούς αιρετούς στο συνέδριο της Ένωσης για να τους εκφράσει “τον θαυμαστό, την αλληλεγγύη και την υποστήριξη” τους.

Ο δήμαρχος της Λβιβ, Αντρέι Σαντόβι, ο οποίος μετέχει στην ουκρανική αντιπροσωπεία που είναι παρούσα στο συνέδριο, εξήρε νωρίτερα τον Λισνάρ γιατί “ήταν ένας από τους πρώτους ξένους πολιτικούς που επισκέφτηκε την Ουκρανία” και έτσι “σφράγισε μια αθάνατη φιλία μεταξύ των Γάλλων και των Ουκρανών πολιτών”.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

Πηγή άρθρου: www.naftemporiki.gr