Δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν κατά τον βομβαρδισμό του ναού στην πόλη Σούσα-

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, αλλά και το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσαν ότι κατά τον βομβαρδισμό του καθεδρικού ναού στην πόλη Σούσα από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν τραυματίσθηκαν τρεις δημοσιογράφοι, εκ των οποίον ο ένας, ο Ρώσος δημοσιογράφος και μπλόγκερ Γιούρι Κατιόνοκ τραυματίσθηκε σοβαρά.

Την 1η Οκτωβρίου στην πόλη Μαρτούνι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, από βομβαρδισμούς του στρατού του Αζεμρπαϊτζάν τραυματίσθηκαν τρεις δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ένα δημοσιογράφος από την εφημερίδα Le Monde και ένας κάμεραμαν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ria Novosti ενtός του ναού βρέθηκαν θραύσματα από ρουκέτα, ενώ ο ιερέας του ναού δήλωσε ότι είδε στον ουρανό κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού ή ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) ή ένα αεροσκάφος.

Ο καθεδρικός ναός του Χριστού Σωτήρος στη Σούσα ανεγέρθηκε την περίοδο 1858-1887 και ανήκει στην Αρμενική Αποστολική Εκκλησία. Είχε καταστραφεί μερικώς κατά τη σοβιετική περίοδο και είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς στον πόλεμο για το Ναγκόρνo Καραμπάχ του 1992-1994. Το 1998 ο καθεδρικός ναός ανακαινίσθηκε.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις για συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στην ρωσική πρωτεύουσα

Το ζήτημα της συνάντησης στην Μόσχα των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με την συμμετοχή των συμπροεδρευόντων της Ομάδας του Μίνσκ του ΟΑΣΕ αυτή την στιγμή εξετάζεται, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορα σχήματα ενεργειών» δήλωσε η Ζαχάροβα και προσέθεσε ότι «μεταξύ άλλων μας προτάθηκε να φιλοξενήσουμε στην Μόσχα την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν… Κάνουμε διαβουλεύσεις με τις πλευρές σχετικά με τις πιθανές ημερομηνίες έναρξης των συνομιλιών με αυτό το σχήμα».

Η Ζαχάροβα επέστησε την προσοχή στο ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας στις 2, 5 και 7 Οκτωβρίου και με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στις 7 Οκτωβρίου.

Παράλληλα επισήμανε ότι σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους, υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα έχει στις 12 Οκτωβρίου συνομιλίες στην Μόσχα με τον Αρμένιο ομολόγου του Ζογκράμπ Μνατσακαγιάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.Πηγή άρθρου: www.newsbeast.gr