Διευκρινίσεις με καθυστέρηση για το Covid Free GR

Η εφαρμογή που σχεδιάστηκε για την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID δεν αναγνώριζε τα πιστοποιητικά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον υπουργείο τουρισμό να προσπαθεί με «μπαλώματα» να λύσει το πρόβλημα κατόπιν εορτής.

Αφού έχει παρέλθει τουλάχιστον μια εβδομάδα από την ημέρα έναρξης της υπηρεσίας και σε συνέχεια ερωτημάτων σχετικά με τη λειτουργία κλειστών χώρων (κινηματογραφικές αίθουσες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ κ.λπ), το υπουργείο τουρισμού διευκρινίζει ότι «ο έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης, τα οποία οφείλει να ελέγχει με την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή Covid Free GR ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο), αφορά μόνο στους Έλληνες πολίτες, καθώς και στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κατόχους του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού».

Όσον αφορά τις αρρυθμίες που προκλήθηκα με τους πολίτες τρίτων χωρών, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Σερβίας, της Σαουδικής Αραβίας κ.ά., το υπουργείο αναφέρει πως «μπορούν να εισέρχονται στους ανωτέρω κλειστούς χώρους με απλή επίδειξη  του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης της χώρας τους σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, με παράλληλη επίδειξη εγγράφου ταυτοπροσωπίας».

Θυμίζουμε πως η εφαρμογή παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κ. Πιερρακάκη (στις 13 Ιουλίου) και δημοσιεύτηκε στη συνέχεια σε ΚΥΑ χωρίς να εντοπιστεί το σοβαρό κενό.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr