Αρμενία Vs Αζερμπαϊτζάν – Τι δείχνει το οπλοστάσιο των χωρών που συγκρούονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

ASSOCIATED PRESS

Στρατιώτης του πυροβολικού Αρμενίας (29 Σεπτεμβρίου) 

Οι εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν συνεχίζονται για μια ακόμη ημέρα στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ (ή Αρτσάχ) αλλά και σε περιοχές εκτός του θύλακ ενώ ο ρόλος της Άγκυρας παραμένει σκοτεινός μετά τις καταγγελίες για κατάρριψη αεροσκάφους του Γερεβάν που στηρίζει την αποσχισθείσα περιοχή από τουρκικό μαχητικό.

Οι φόβοι για μία γενικευμένη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Γερεβάν και Μπακού παραμένουν βάσιμοι ενώ πολλά είναι και τα ερωτήματα για τις δύναμη πυρός της κάθε χώρας και για το πως θα μπορούσαν να εξελιχθούν πιθανές συμμαχίες εάν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο. 

Γεγονός πάντως είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν, πλούσια χώρα σε πετρέλαιο, έχει έναν αμυντικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο από ολόκληρο τον προϋπολογισμό της Αρμενίας. Τα τελευταία χρόνια εξοπλίζεται κάνοντας αγορές και από τη Ρωσία και έχει στο πλευρό της την άκρως επιθετική και παράτολμη Τουρκία. 

Η δε Αρμενία, έχει πιο περιορισμένες δυνατότητες ενώ ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι «Η Αρμενία θα διασφαλίσει την ασφάλειά της, με τη συμμετοχή του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (σ.σ. πολιτοκ-στρατιωτική Ένωση της οποίας ηγείται η Ρωσία και μετέχει η Αρμενία) ή χωρίς». Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν συζήτησε το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ ωστόσο η δήλωση του μπορεί να ερμηνευθεί και ως απροθυμία της Ρωσίας να βοηθήσει. 

Το οπλοστάσιο Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν

Το  περιλαμβάνει το οπλοστάσιο Γερεβάν και Μπακού μπορούμε να δούμε στο γράφημα του Statista που ακολουθεί. Σημειώνεται πως δεν περιλαμβάνονται οι δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επίσης δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τα σμήνη από drones που διαθέτουν οι δύο χώρες αλλά γνωρίζουμε πως το Αζερμπαϊτζάν παρέλαβε τον περασμένο Ιούνιο τουρκικά Bayraktar TB2.

Μέχρι στιγμής, σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα του Μπακού φαίνεται πως αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν διεξάγει καταστροφικές επιθέσεις κατά δυνάμεων της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ.  

Infographic: Armenian & Azerbaijani Military Strength Compared | Statista You will find more infographics at StatistaΠηγή άρθρου: www.huffingtonpost.gr