Βουλή: «Παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ στη ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη

Βουλή: «Παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ στη ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη θετική του ψήφο σημάδεψε την υπερψήφιση χθες στη Βουλή, με ευρύτερη της κυβερνώσας πλειοψηφίας, της διάταξης μέσω της οποίας τίθεται εμπόδιο για τη συμμετοχή στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων που φορούν μανδύα πολιτικού κόμματος, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Την επίμαχη διάταξη, η οποία βελτιώθηκε συγκριτικώς με την αρχική της μορφή –έπειτα από προτάσεις και παρατηρήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής– στήριξαν με την ψήφο τους η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίστηκε στο «παρών», υποστηρίζοντας ότι δεν έγιναν όλες οι προταθείσες από εκείνο αλλαγές, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, με το επιχείρημα πως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ανοίγουν τον δρόμο για την απαγόρευση και κομμάτων της αντισυστημικής Αριστεράς, καθώς και η Ελληνική Λύση.

«Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Την ώρα αυτή –που η θεσμική και ιστορική ευθύνη επιβάλλει αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα– αποτελεί και πάλι εξαίρεση».

Υψηλοί τόνοι

Νωρίτερα, μιλώντας στην Ολομέλεια ο κ. Τσίπρας ανεβάζοντας τους τόνους, είπε απευθυνόμενος στην κυβερνώσα παράταξη: «Αυτό που σας ενοχλεί πάρα πολύ δεν είναι τόσο η πιθανή παρουσία των νεοναζί στη Βουλή όσο οι μικροκομματικοί σας υπολογισμοί. Πιστεύετε ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη και την ταυτόχρονη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα καταφέρετε να κερδίσετε τους ψηφοφόρους που φαίνονται, στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, να πηγαίνουν προς τα εκεί».

Το γάντι σήκωσε στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, αντιστρέφοντας το επιχείρημα: «Μήπως θέλετε να κατέβει η Χρυσή Αυγή και δεν μας το λέτε;».

Οι αλλαγές

Σε άλλο σημείο ο κ. Βορίδης γνωστοποίησε τις αλλαγές στις οποίες προέβη, προς αναζήτηση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: 1) Τον περιορισμό «σε εκείνα μόνο τα οποία έχουν πολιτειακό χαρακτήρα» ως προς τα αδικήματα που θα λαμβάνονται υπόψη από τον Αρειο Πάγο για να κρίνει τη δυνατότητα συμμετοχής ενός κόμματος στις εκλογές, 2) τη συμπερίληψη επισήμανσης ότι «η κρίση περί του ότι η δράση πολιτικού κόμματος δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα».

«Καταθέσαμε παρατηρήσεις που οδήγησαν στη βελτίωση της τροπολογίας. Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς τη συνταγματική αρτιότητά της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη δημοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης.

Για το επίμαχο ζήτημα εκ μέρους της Ελλ. Λύσης το μόνο που ελέχθη στις πρώτες 10 ώρες της συνεδρίασης ήταν η γενικόλογη φράση του κ. Κ. Χήτα: «Καταψηφίζουμε ό,τι είναι αντισυνταγματικό και ό,τι είναι εναντίον της δημοκρατίας».



Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr