To Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται πως προελαύνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ- εθνικό αγώνα υπόσχεται η Αρμενία

Η Αρμενία ανακοίνωσε το Σάββατο πως θα χρησιμοποιούσε «όλα τα απαραίτητα μέσα» για να προστατέψει τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, που υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του κερδίζουν έδαφος στις μάχες στον ορεινό θύλακα.

Αψηφώντας μια γαλλική προσπάθεια διαμεσολάβησης, οι αντιμαχόμενες πλευρές αντάλλασσαν πλήγματα με πυραύλους και ρουκέτες για έβδομη ημέρα, στη νεότερη αναζωπύρωση μιας διένεξης δεκαετιών η οποία απειλεί να τραβήξει και τη Ρωσία και την Τουρκία. Οι νεκροί αυξήθηκαν τουλάχιστον στους 230 στις μάχες για το Ναγκόρνο Καραμπάχ- έναν θύλακα Αρμενίων εντός του Αζερμπαϊτζάν που αποσχίστηκε από αυτό τη δεκαετία του 1990.

Η κάθε πλευρά έκανε λόγο για καταστροφή εκατοντάδων αρμάτων του αντιπάλου. Οι Αζέροι ισχυρίστηκαν πως κέρδισαν έδαφος, και ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ έδωσε συγχαρητήρια σε έναν στρατιωτικό διοικητή για την κατάληψη ενός χωριού στο Καραμπάχ. «Σήμερα ο αζερικός στρατός ύψωσε τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν στο Μανταγκίζ. Το Μανταγκίζ είναι δικό μας» δήλωσε ο Αλίγιεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ήταν δυνατή η επιβεβαίωση της κατάστασης στο θέατρο επιχειρήσεων.

Ο Αρτσρούν Χοβχανισιάν, αξιωματούχος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας, είπε πως η κατάσταση μεταβαλλόταν συνεχώς. «Σε έναν τέτοιο μεγάλο πόλεμο τέτοιες αλλαγές είναι φυσιολογικές. Μπορούμε να καταλάβουμε μια θέση, και μετά να την αφήσουμε σε μια ώρα» είπε σε δημοσιογράφους.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είπε στους συμπατριώτες του σε τηλεοπτικό μήνυμα πως οι συγκρούσεις κατά μήκος του μετώπου είναι έντονες. «Μέχρι τώρα, έχουμε ήδη σημαντικές ανθρώπινες απώλειες, τόσο στρατιωτών όσο και αμάχων, μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν πλέον αχρηστευτεί, αλλά ο αντίπαλος ακόμα δεν είναι σε θέση να επιλύσει κανένα από τα στρατηγικά του θέματα» είπε.

Οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι τώρα δεν έχουν μπει στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ωστόσο ο Πασινιάν παρουσίασε τη σύγκρουση ως έναν εθνικό αγώνα, συγκρίνοντάς την με τον πόλεμο της χώρας με τους Οθωμανούς Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του είπε πως η Αρμενία, ως εγγυήτρια της ασφάλειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα και βήματα» για να αποτρέψει αυτό που χαρακτήρισε «μαζικές κτηνωδίες» από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της συμμάχου του, Τουρκίας.

Οι συγκρούσεις είναι οι χειρότερες από τη δεκαετία του 1990, όταν είχαν σκοτωθεί περίπου 30.000 άνθρωποι. Έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία για τη σταθερότητα στον νότιο Καύκασο, από όπου διέρχονται αγωγοί.

Το Αζερμπαϊτζάν, που έχει ενθαρρυνθεί λόγω της τουρκικής υποστήριξης, λέει ότι η υπομονή του έχει εξαντληθεί λόγω των δεκαετιών αναποτελεσματικής διπλωματίας που δεν έχει επιτύχει την επιστροφή των χαμένων εδαφών του.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν ζητήσει τερματισμό των εχθροπραξιών, μα η Τουρκία υποστηρίζει πως οι Αρμένιοι «πραγματοποιούν κατοχή» και πρέπει να αποσυρθούν, απορρίπτοντας παράλληλα τις «επιφανειακές» εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός.

Τοπικοί και στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι οι Αζέροι δεν έχουν την ισχύ να καταλάβουν πλήρως το Καραμπάχ, μα μπορεί να συμβιβαστούν με εδαφικά κέρδη που θα τους επέτρεπαν να ανακηρύξουν νίκη και να αποκτήσουν καλύτερη θέση σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για ξένη εμπλοκή, με τον Πασινιάν να λέει πως η Αρμενία έχει πληροφορίες για 150 υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματικούς που βοηθούν στη διεξαγωγή των αζερικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Τόσο η Τουρκία όσο και το Αζερμπαϊτζάν έχουν επανειλημμένα διαψεύσει τα περί εμπλοκής τουρκικών δυνάμεων, καθώς και τις καταγγελίες από την Αρμενία, τη Ρωσία και τη Γαλλία πως Σύριοι μαχητές πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων.

Το Αζερμπαϊτζάν αντεπιτέθηκε, υποστηρίζοντας το Σάββατο πως αρμενικής καταγωγής πολίτες από τη Συρία, τον Λίβανο, τη Ρωσία, τη Γεωργία, την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αναπτυχθεί ή πηγαίνουν για να επιχειρήσουν ως «ξένοι τρομοκράτες μαχητές» στην πλευρά των Αρμενίων. To τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως ο Χικμέτ Χατζίγιεφ, βοηθός του Αζέρου προέδρου και επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής για την προεδρία της χώρας, ισχυρίστηκε πως η Αρμενία θα φέρει «μισθοφόρους αρμενικής καταγωγής» από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Δύσης για να πολεμήσουν, και προειδοποίησε πως θα γίνουν στόχοι εάν συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, απευθυνόμενος σε ξένους δημοσιογράφους που εργάζονται σε θέσεις αρμενικών δυνάμεων, υποστήριξε πως βρίσκονται παράνομα σε κατεχόμενες περιοχές. 

Από πλευράς του ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προέβη στον ισχυρισμό πως η Τουρκία υποστηρίζει τους «καταπιεσμένους» στον Καύκασο. «Αγωνιζόμαστε μέρα και νύχτα για τη χώρα μας προκειμένου να πάρει τη θέση που της αξίζει στην συνολική παγκόσμια τάξη. Παραμένουμε στο πλευρό των καταπιεσμένων οπουδήποτε από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Καύκασο», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είπε πως 51 επιπλέον στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί, ανεβάζοντας τις απώλειές του στους 198. Το Αζερμπαϊτζάν λέει πως έχει 19 νεκρούς αμάχους, μα δεν αποκαλύπτει τις στρατιωτικές του απώλειες. Έντεκα θάνατοι αμάχων έχουν αναφερθεί από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και δύο στην Αρμενία.

(με πληροφορίες από Reuters, Anadolu)



Πηγή άρθρου: www.huffingtonpost.gr