Τέλος στη δράση ευρωπαϊκών ΜΚΟ που διευκόλυναν την διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στη Λέσβο – Έγκλημα

Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές ΜΚΟ, εμπλεκόμενο σε διακίνηση και διευκόλυνση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέσβο.

Μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης, προσδιορίστηκε η δράση του οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β) καθώς και των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.Δ.Α.Π.), Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.).

Συνέδραμαν ακόμα το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της ΓΕ. Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου, η 9η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στο οργανωμένο κύκλωμα εμπλέκονται 35 συνολικά αλλοδαποί και συγκριμένα 33 μέλη τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης από Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ισπανία, Αυστρία και Νορβηγία, καθώς και δύο μη νόμιμοι μετανάστες από Αφγανιστάν και Ιράν που καθοδηγούσαν από την Λέσβο στην Τουρκία όσους ήθελαν να περάσουν και το κύκλωμα συνεργαζόταν ευθέως με τους διακινητές στην Τουρκία, παρέχοντάς τους ακόμα και απόρρητες πληροφορίες για τις κινήσεις του Ελληνικού Λιμενικού-Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις ΜΚΟ: Mare Liberum, Sea Watch, FFMEV, Watch the Med, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν έδρα στο εξωτερικό και εντός της χώρας μας και δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό σχεδόν από την αρχή του προβλήματος. Η εγκληματική τους δραστηριότητα φαίνεται να ακολούθησε πιο πρόσφατα από τα έως τώρα στοιχεία, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί πλήρως η δραστηριότητά τους και αν αυτή η συνεργασία με τους διακινητές στην Τουρκία γινόταν επ’ αμοιβή.

Χρονικά, η δράση του οργανωμένου κυκλώματος προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με τη μορφή παροχής ουσιαστικής συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών. Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα.

Τέτοιες πληροφορίες αφορούσαν στους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη νήσο Λέσβο, τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων, τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης), λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια της Λέσβου.

Επιπρόσθετα, μέσω εκτεταμένης χρήσης συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, δυσχέραιναν το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά το χρόνο που εξελίσσονταν μεταναστευτικές ροές.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνε – με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε – τη διακίνηση προς τη νήσο Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, σε 32 τουλάχιστον περιπτώσεις (τετελεσμένες και σε απόπειρα).

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της. Σημειώνεται ότι στη συνεχιζόμενη έρευνα για το αν υπήρξε υποκίνηση στον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας, δεν έχει προκύψει τυχόν εμπλοκή τους μέχρι στιγμής.Πηγή άρθρου: www.news247.gr