Σύνοδος Κορυφής: Πέρασε της Μέρκελ με γκρι καπνό για την Τουρκία – Κόσμος

Τέλος στο θρίλερ των Βρυξελλών, με τον “μαραθώνιο” της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Παρασκευής. Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία οι για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τα ζητήματα Τουρκίας και Λευκορωσίας, με το “δίλημμα” στον Ερντογάν και την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Λουκανέσκο.

“Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες και θα τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το κείμενο τονίζει τη στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο μεριμνώντας παράλληλα για την αντίδραση της Ευρώπης σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η καλή στάση της Τουρκίας. Σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της.

Μητσοτάκης: “Απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα”

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: Σήμερα το πρωί αφιερώσαμε 3 ώρες για την covid-19. Υπάρχει μια κοινή ανησυχία για το δεύτερο κύμα. Η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από πολλές χώρες, ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία. Χρειαζόμαστε μια καλύτερη συνεργασία με την ΕΕ. Έχουμε κάνει πολύ καλές συμφωνίες για το εμβόλιο. Έχουμε στη διάθεσή μας τα rapid test, που βοηθούν πολύ. Θα είναι χρήσιμα και για το μέλλον, εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου κατά το 2021″

Όσο για το θέμα της Τουρκίας, είπε: “Υπάρχουν σαφέστατες αναφορές καταδίκης της Τουρκίας ως προς τα της Κύπρου. Υπάρχουν αναφορές ως προς την ανάγκη να επανεκκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Το τελικό κείμενο είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το πρώτο. Ένα κείμενο πολύ καλό για την Κύπρο και την Ελλάδα. Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα από της Συνόδου. Η ΕΕ έδωσε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, για τις προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο. Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει, θα υπάρξουν κυρώσεις και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, καθώς και τα συμφέροντα των μελών της”.

Συνέντευξη Τύπου από Σαρλ Μισέλ και φον ντερ Λάιεν

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ δήλωσε:Σήμερα στα συμπεράσματα της Συνόδου συμφωνήσαμε για την ψηφιακή και ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση. Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Είχαμε μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, τη συνεχιζόμενη διαδικασία διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτό που έχουμε αποφασίσει τον Ιούλιο. Είναι απαραίτητο να επιτευχθούν αυτό που αποφασίστηκε και ότι υπάρχει «ισχυρή πολιτική βούληση» για πρόοδο και εφαρμογή τόσο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού όσο και του ταμείου ανάκαμψης. Για το Brexit είχαμε μια ενημέρωση και ανάλυση από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό αλλά δεν είχαμε περαιτέρω συζήτηση σήμερα. Αυτό θα γίνει στην επόμενη σύνοδο του Οκτωβρίου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα μέλη είμαστε ενωμένοι για τις θέσεις μας”. Όσο για το ζήτημα Λουκανέσκο, είπε “Εξετάσαμε το ενδεχόμενο να αποδοθούν κυρώσεις στον κ. Λουκασένκο, είχε τις λιγότερες υποψηφιότητες. Είμαστε υπέρ ενός διερευνητικού διαλόγου στη Λευκορωσία”.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν να αφιερώσουν χρόνο στο πώς θα δοθεί συλλογική απάντηση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί εάν κράτη-μέλη και θεσμοί είναι μαζί. Επιπροσθέτως σημείωσε, ότι η πρόοδος στα εμβόλια είναι το κλειδί, ενώ συζητήθηκε και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί όταν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια: “Ήταν πολύ θετικό που οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να αφιερώσουν χρόνο και να καταλήξουμε σε μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Οι αποφάσεις μας συνοψίζονται σε τρία σημεία: Η πρόοδος στην ανάπτυξη των εμβολίων αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κάνουμε καλή πρόοδο. Εκτός από τις ερευνητικές ομάδες που είμαστε ήδη σε επικοινωνία, ξεκινήσαμε επαφές με τέσσερις επιπλέον εταιρίες που αναπτύσσουν εμβόλιο. Η διαμόρφωση στρατηγικής για την χορήγηση του εμβολίου και σε ποιες ομάδες πρέπει να χορηγηθεί πρώτα. Καλύτερος συντονισμός ως προς τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει κάθε κράτος-μέλος. Υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες, η μία για μία κατάσταση που δε θέλουμε, σε περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά σε θετική ατζέντα”.

Σύνοδος Κορυφής: Πέρασε της Μέρκελ με γκρι καπνό για την Τουρκία

Ηχηρό μήνυμα Μακρόν

Ηχηρό μήνυμα έστειλε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν στην Τουρκία. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται να επιλέξει: είτε να επιβεβαιώσει τα πρώτα σημάδι των τελευταίων ημερών και να ακολουθήσει την πορεία του διαλόγου με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αναμένονται έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, κατ’ αρχάς με τη διακοπή μονομερών και παράνομων ενεργειών αλλά και με την εκ νέου συμμετοχή της στην πορεία του διαλόγου στην Ανατολική Μεσόγειο και σε περιφερειακές συγκρούσεις. Είτε η Τουρκία αποφασίζει να μη δράξει αυτή την ευκαιρία και τότε θα είμαστε σταθεροί να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα”.

Η Μέρκελ προβλέπει “σκληρή δουλειά” για την Τουρκία

“Η ΕΕ θα κάνει ό, τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι θα έχει θετική ατζέντα με την Τουρκία έχουμε θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής..

Σημείωσε ότι ορισμένα από τα αιτήματα της Τουρκίας, όπως η χαλάρωση των κριτηρίων για τη χορήγηση βίζας που είχε προαναγγελθεί το 2016 με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, έχουν συνδεθεί με τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να κάνει η Άγκυρα.

«Νομίζω ότι η χθεσινή συζήτηση έδειξε ότι υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να συνεργαστούμε για τα μεμονωμένα ζητήματα», δήλωσε η Μέρκελ. «Σε τελική ανάλυση, θέσαμε στον εαυτό μας ένα πολύ φιλόδοξο χρονικό πλαίσιο: Θέλουμε να επανέλθουμε στο ζήτημα το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε σκληρά. Αλλά νομίζω ότι έχουμε ανοίξει ένα “παράθυρο” ευκαιριών και θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε.»

Η Τουρκία απορρίπτει την απειλή της ΕΕ

Η Τουρκία απορρίπτει την απειλή των κυρώσεων που διατυπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της σε απάντηση των παράνομων δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η συνεχιζόμενη χρήση μίας ρητορικής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε με τον τρόπο αυτόν».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία είναι θετικά, αλλά πολλά σημεία βρίσκονται σε διάσταση με την πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση «έγιναν όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι χρειάζεται να δημιουργήσουν από κοινού έναν μηχανισμό ο οποίος θα συντονίζει τις δραστηριότητές τους στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα διασφαλίζει την κατανομή των εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οσο δεν επιτυγχάνεται αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω της TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το κείμενο συμπερασμάτων και τα μηνύματα στην Τουρκία

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, έκλεισε με συμφωνία για επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για την καταστολή στη Λευκορωσία. Οι κυρώσεις αφορούν περίπου σαράντα λευκορώσους αξιωματούχους.

Η επιβολή τους θα προχωρήσει μετά την επίτευξη συμφωνίας για να σταλεί αυστηρό μήνυμα από την ΕΕ στην Άγκυρα, συνοδευόμενο από την απειλή επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, όπως πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Το ζήτημα της Τουρκίας θα επανεξεταστεί στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Η Σύνοδος Κορυφής συνεχίζεται την Παρασκευή και το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου των Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον να υπάρχει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναπτυχθεί συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία, τονίζεται το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ είναι απόλυτη απαίτηση ως προς αυτό, υπογραμμίζεται.

Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ
Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ