Σύνοδος Κορυφής: Οριακοί συσχετισμοί για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Πολιτική

Καθοριστική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες με πρώτο θέμα στην ατζέντα της την σχέσης Ευρώπης – Τουρκίας. Οι αποφάσεις της συνόδου που ξεκινά στις 15.00 το μεσημέρι μπορούν να “ξεκαθαρίσουν το τοπίο” ώστε να διαφανεί αν η πορεία Αθήνας – Άγκυρας προς την διαδικασία των διερευνητικών επαφών θα γίνει υπό ισχυρή ευρωπαϊκή εποπτεία. Μάλιστα με τρόπο τέτοιο που να τεθεί τέρμα στις εντάσεις στην Ν.Α Μεσόγειο. Στόχος που μπορεί να επιτευχθεί αν εγκριθεί ένας κατάλογος κυρώσεων προς την Τουρκία, ικανός να την στρέψει μακριά από την τακτική των προκλήσεων που ακολουθεί συστηματικά τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται όμως για ένα αμφίβολο αποτέλεσμα, αφού οι συσχετισμοί και η επικυριαρχία πιο “εξισοροπιστικών” απόψεων είναι πιθανό να μην ευνοήσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Η ατζέντα

Στην Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της Ε.Ε έχουν κληθεί για να λάβουν αποφάσεις για “τις σχέσεις με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο” όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα. Όμως στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται και άλλα σημαντικά για την Ε.Ε ζητήματα όπως οι σχέσεις της με την Κίνα και η κατάσταση στην Λευκορωσία. Δεν είναι κρυφό ότι για πολλά κράτη – μέλη το θέμα της Λευκορωσίας θεωρείται μεγαλύτερης σημασίας.

Η σύνοδος έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει μια “στρατηγικού χαρακτήρα” συζήτηση για τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας ενώ έχει εκφραστεί η ανησυχία των Ευρωπαίων για τις εντάσεις στην Ν.Α Μεσόγειο. Σύμφωνα με την επιστολή που έχει αποστείλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, στα κράτη – μέλη στόχος είναι δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για “έναν εποικοδομητκό διάλογο με την Τουρκία” αλλά και “η επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή” και μάλιστα “με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε”. Επισημαίνεται ότι για την ικανοποίηση των στόχων “όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι”, υπονοώντας προφανώς τις κυρώσεις. Η Σύνοδος Κορυφής θυμίζουμε ότι είχε αρχικά οριστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε επειδή ο Σάρλ Μισέλ τέθηκε σε προληπτική καραντίνα για Covid 19.

Δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη για τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας στα κράτη μέλη της Ένωσης