Σύγχυση και αβεβαιότητα για την υγεία του Τραμπ

AP Photo/Cliff Owen

Αστυνομική φρουρά έξω από το Ιατρικό Κέντρο Γουόλτερ Ριντ, στο οποίο συνεχίζει να νοσηλεύεται ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μία σειρά αντικρουόμενων μηνυμάτων και πληροφοριών απο τον Λευκό Οίκο, προκαλούν έντονη σύγχυση για την κατάσταση της υγείας του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο Γουόλτερ Ριντ, ενώ όλο και περισσότεροι συνεργάτες του βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό.

Λίγα λεπτά μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις της ιατρικής ομάδας του προέδρου, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μάρκ Μέντοους, έδωσε μία διαφορετική εικόνα της κατάστασης, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το Ιατρικό Κέντρο.

″Οι ζωτικοί δείκτες του προέδρου το τελευταίο 24ωρο είναι πολύ ανησυχητικοί και οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες. Ακόμα δεν βρισκόμαστε στον δρόμο για πλήρη ανάρρωση” είπε ο Μέντοους, ο οποίος μίλησε μεν στους δημοσιογράφους off the record και στην αρχή οι δηλώσεις του αποδώθηκαν σε ”πηγή που γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του προέδρου”. Λίγο αργότερα, όμως, σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο Ιντερνετ, ο Μέντοους φαίνεται να πλησιάζει την ομάδα των δημοσιογράφων και ακούγεται να ζητάει να τους μιλήσει off the record.

Οι δηλώσεις του Μέντοους εξόργισαν τον Τραμπ, ο οποίος έγραψε αρχικά στο Twitter ότι αισθανεται πολύ καλά και, στη συνέχεια, ανέβασε ένα 4λεπτο βίντεο. Καθισμένος μπροστά σε ένα τραπέζι του νοσοκομείου, φορώντας σακάκι χωρίς γραβάτα, φαίνεται αδύναμος και ακούγεται λιγότερο ενεργητικός απ′ ότι συνήθως. Παραδέχεται ότι δεν ένιωθε ”και πολύ καλά”, αλλά τώρα αισθάνεται ”πολύ καλύτερα” και πιστεύει ότι θα επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντά του. 

″Νομίζω ότι θα επιστρέψω σύντομα και θα τελειώσουμε την καμπάνια μας όπως την αρχίσαμε” δηλώνει, αλλά, όπως και ο Μέντοους, αναγνωρίζει ότι οι επομενες μέρες θα είναι ”το πραγματικό τεστ”.

Στο βίντεο ο Τραμπ επιχειρεί να δικαιολογηθεί για την συμπεριφορά του, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν εννοεί την απόφασή του να νοσηλευτεί ή το γεγονός ότι συνέχισε την προεκλογική καμπάνια του κανονικά, παρά την πανδημία.

″Δεν είχα επιλογή. Απλώς δεν ήθελα να μείνω στον Λευκό Οίκο” λέει. ”Δεν μπορώ να είμαι κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο πάνω και να είμαι εντελώς ασφαλής και να λέω ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί. Δεν μπορώ να το κάνω. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα.”

 

 

 

Τα αντικρουόμενα μηνύματα ενισχύουν την αβεβαιότητα γύρω από την κατάσταση του Αμερικανού προέδρου. Κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής ενημέρωσης, οι γιατροί του αρνήθηκαν να μιλήσουν για σημαντικές λεπτομέρειες και έδωσαν την εντύπωση ότι ο Τραμπ ήταν άρρωστος κι είχε αρχίσει θεραπεία πριν την ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου. Λίγο αργότερα, ο γιατρός του Λευκού Οίκου, Δρ. Σον Κόνλεϊ, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ”έκαναν λάθος”.

Η σύγχυση και οι αντιφάσεις είναι πολύ πιθανό να προδικάζουν μία περίοδο αναταραχής τόσο για τον Αμερικανό πρόεδρο, όσο και για τις ΗΠΑ. Οπως τόνισαν οι γιατροί του, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δέκα μέρες μέχρι να ξεκαθαρίσει η πορεία της κατάστασής του, ενώ η χώρα οδεύει προς τις κρισιμότερες – και για πολλούς, τις πιο επικίνδυνες – εκλογές της σύγχρονης ιστορίας της.

 Πηγή άρθρου: www.huffingtonpost.gr