Στο Λονδίνο χτυπάει η καρδιά του ελληνικού επιχειρείν

Στο Λονδίνο χτυπάει η καρδιά του ελληνικού επιχειρείν

Ανοίγει η αυλαία σήμερα για το road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, την ευθύνη του οποίου έχει η Morgan Stanley, με εκπροσώπηση 30 εταιρειών.

Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο θα μετέχουν οι παρακάτω τράπεζες – εταιρείες: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Sarantis, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, TITAN, VIOHALCO, ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΕΧΑΕ, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Cenergy, Ελλάκτωρ, ΕλβαλΧαλκόρ και Αλουμίνιον Intracom, Intralot, Lamda Development και οι μη εισηγμένες εταιρείες Noval Properties ΑΕΕΑΠ, η PeopleCert.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να εκδηλώνεται για τα ραντεβού που θα πραγματοποιήσουν αναλυτές και επενδυτές με τις τράπεζες, οι οποίες φαίνεται να αποτελούν, κυρίως λόγω κερδοφορίας, ξεχωριστό επενδυτικό κεφάλαιο. Το road show θα διεξαχθεί ως γνωστόν παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του συμβούλου του, Άλεξ Πατέλη.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως οι τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν τόσο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και με τον κ. Πατέλη και έτσι θα μπορέσουν να συζητήσουν εκτενώς το θέμα ενός προγράμματος επιδότησης των επιτοκίων που έχουν σημαντικά αυξηθεί επιβαρύνοντας το κόστος των δανειοληπτών και των επιχειρήσεων. Είναι γνωστό πως οι τράπεζες δεν επιθυμούν να ισχύσει το ισπανικό μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση, γιατί εκτιμούν πως θα αυξηθούν σημαντικά τα κόκκινα δάνεια και βεβαίως οι προβλέψεις που οι τράπεζες θα κληθούν να λάβουν.

Από την άλλη πλευρά, το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει περάσει πλήρως στους πελάτες των τραπεζών, ενώ οι ίδιες δεν έχουν κόστος χρηματοδότησης και συγχρόνως αφήνουν ανέπαφα τα επιτόκια καταθέσεων, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν την κερδοφορία τους. Αυτό ωστόσο είναι που κάνει χρηματιστηριακά τις τράπεζες στην παρούσα φάση επενδυτικά τόσο ελκυστικές.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, έχοντας υπολογίσει το κόστος από την αύξηση των επιτοκίων, έχουν προτείνει ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν είναι εύκολο να δεχθεί την επιδότηση χωρίς τα πιστωτικά ιδρύματα να συνεισφέρουν σε αυτήν.

Οι τράπεζες πάντως έχουν υπολογίσει στους προϋπολογισμούς τους ένα σημαντικό ποσό σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, καθώς το 2023 και μάλιστα από τις αρχές του είναι απολύτως βέβαιο πως θα κληθούν να ενισχύσουν τα επιτόκια αυτά.

Σε ό,τι αφορά τις λοιπές εταιρείες, ας σημειωθεί πως σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι ενεργειακές λόγω κερδών και όλες οι εταιρείες οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχετίζονται με τον τουρισμό.

Το πρόγραμμα

Το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στοχεύει στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ενίσχυσης της θεσμικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει one to one και group meetings, καθώς και τις παρακάτω συζητήσεις:

Καλωσόρισμα και συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, συντονιστής: Franck Petitgas, επικεφαλής της Morgan Stanley International.

Συζήτηση με τον κ. Άλεξ Πατέλη, οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, συντονιστής: Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Πάνελ: Ελληνικές Τράπεζες

Βασίλειος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Services and Holdings, Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Financial Holdings, συντονιστής: Nida Iqbal Siddiqi, Morgan Equity Research.

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου περιλαμβάνει αποκλειστικά meetings εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή funds.

Πηγή άρθρου: www.naftemporiki.gr