Σωτήρης Τσιόδρας: Τελευταία μας επιλογή το lockdown – Υγεία

Με μια ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη παρέμβαση, με στόχο να “ξυπνήσει” την συνείδηση των πολιτών αναφορικά με την ανακοπή της πορείας της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας, έκανε την Τρίτη (27/10) την επανεμφάνισή του μετά από πολύ καιρό σε ενημέρωση για τον covid-19, ο Σωτήρης Τσιόδρας.

“Έχω έρθει σήμερα χωρίς χαρτιά σε μια ιστορική μέρα, με πολλές ιστορικές μνήμες, μνήμες ανδριοσύνης για μια μικρή χώρα απέναντι στον φασισμό. Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων, μιλάει η φωνή της συνείδησης. Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά. Θέλω να πω ότι δεν χάνουμε την ελπίδα. Εξακολουθούμε να παλεύουμε, με τα μέτρα που μας διευκολύνουν να συνεχίσουμε τη ζωή μας, τα οποία όμως επιτρέπουν την κοινωνική ζωή” τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος για το lockdown, τονίζοντας πως προς το παρόν δεν είναι κάτι που συζητείται έντονα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, καθώς “θα είναι η τελευταία μας επιλογή”. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ’ αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα.

Και πρόσθεσε: “Κοιτάμε να έχουμε πιο ανοιχτά μέτρα, ώστε να αποφύγουμε το lockdown. Δεν μπορούμε να μπούμε στην συνείδηση των ανθρώπων, στην καρδιά των ανθρώπων. Η προσωπική επιλογή του καθενός θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας. Πρέπει να μιλήσει αυτή τη στιγμή, η φωνή της συνείδησης. Η αθώα συμπεριφορά των παιδιών μας, δεν πρέπει να έχει συνέπειες στις ευπαθείς ομάδες”.

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής τόνισε “Είναι σαφώς χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το περιμέναμε, έτσι είναι οι πανδημίες. Είναι αδύνατο τώρα να ελεγχθεί η διασπορά του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι η ώρα της συνείδησης, τα δικά μου λόγια δεν μετράνε τόσο, όσο η δική σας επιλογή. Ελπίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει, πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμένουμε. Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Και το αμερικανικό έχει αποτελέσματα. Η μάσκα είναι η μοναδική επιλογή”.

Ο ίδιος, μιλώντας προσωπικά, είπε ότι έχει να πάει σε καφέ και εστιατόριο από τον προηγούμενο Φεβρουάριο και προσέθεσε ότι «όταν κριθεί αναγκαίο να συναντήσω ένα φίλο μου δεν θα βγάλω τη μάσκα ούτε στο εστιατόριο όσο του μιλώ, παρά μόνο όταν είναι για να φάω».

Πρόσθεσε επίσης ότι η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής. «Ο ιός δεν σέβεται κανέναν, δεν υπάρχουν όρια, θα διασπαρεί- εφόσον τον έχει ένας θα τον διασπείρει. Όταν εμείς επιβάλουμε μία συμπεριφορά στον εαυτό μας την εφαρμόζουμε πιο εύκολα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.grΠηγή άρθρου: www.news247.gr